Брой 12, 2022

Тема: СПОРТ

Европейско първенство по голбал


Матузинюш, Порто, Португалия
12 - 20 ноември 2022 г.


След едно десетилетие българският национален отбор по голбал отново се изкачи в група "Б" на европейския голбал. В Португалия през 2009 г. тогавашното ни участие на европейското в група "C" донесе неимоверна радост за цяла голбална България, тъй като нашите момчета завоюваха бронзовите медали, което ги изстреля в по-горната група "Б". През следващата 2010 г., на европейското в Дания, българите задържаха мястото си в тази група, класирайки се седми, след инфарктен мач с Израел, които тогава се върнаха в по-долното ниво на европейския голбал. През 2012 г. в Италия българският тим претърпя фиаско и със скоростта на метеорит се завърна в група "C", където играеше до миналата година. През 2021 г. в Румъния българите може би изненадващо за мнозина направиха едно чудесно първенство, а на малкия финал победиха не кой да е, а домакина на следващите олимпийски игри - Франция. И така България отново се изкачи по голбалното било, за да се озове сред 10-те много добри на Стария континент. Разбира се, мечти за изкачване до евроелита не липсваха. В група "А" се състезават също 10 отбора от най-висока голбална класа. Най-близо България до тази група се оказа през 2010 г. в Дания, където в четвъртфинал срещу Германия в редовното време завършихме 2:2, а благодарение на ужасяващото правило "златен гол" сънародниците на Гьоте се класираха за група "А".
Цялата 2022 г., се подчини в голбално отношение на участието ни в Португалия. Благодарение на Министерството на младежта и спорта и Съюза на слепите в България, федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" осигури всичко необходимо, дори и немислими до този момент условия. Българите участваха на два съседски турнира. Състоя се международен голбален турнир в София, който отново се ползва като поредната подготвителна стълбица за националите. Проведе се лагер-школа в Дряново съвместно с националния отбор на Румъния. С румънците е удоволствие да се тренира, тъй като и те се раздаваха и по този начин много помогнаха на българите за предстоящото им участие в европейското първенство. Специални благодарности трябва да се отправят към Сорин Лападату, който освен водач и треньор, съдийстваше почти през цялото време. Две от нашите реферки - Виктория Димитрова и Ресмие Ибрахимова, също се включиха и помогнаха за съдийстването на тренировъчните мачове, за което всички би трябвало да им изкажат най-дълбоки благодарности. В края на октомври се проведе и държавното първенство по голбал, в което се включиха 4 отбора. За пръв път в почти 40-годишната история на родния голбал българският национален отбор отиде на подготвителен лагер в чужбина. Подготовката се проведе с френския национален отбор в Сен Мартен, Марсилия (от 3 до 6.11.2022 година). Французите като домакини на олимпийските игри след малко повече от година се постараха да популяризират голбала сред френската общественост. В програмата бяха заложени 5 двубоя между България и Франция, както и съвместни тренировки в различни направления - защита, атака, координация, гъвкавост, стречинг, смесени игри и прочее. В мачовете имаше нужния заряд, а публиката, деца и възрастни, се забавляваше изключително много. След всеки двубой голбалистите излизаха пред залата и раздаваха автографи на зрителите. Домакините се бяха постарали, имаше изготвени листовки с комбинирани надписи на брайл и плоскопечатен шрифт, върху които състезателите се подписваха, а новите приятели на голбала радостно взимаха, благодаряха, пожелаваха успех и уверяваха, че отново ще дойдат. В първите две срещи, състояли се на 4 ноември, българите надделяха съответно с 12:8 и 8:7. На следващия ден френските голбалисти възстановиха паритета с 9:7 и 6:5. Така на 6 ноември, малко преди родните национали да се отправят към летището, се проведе и последната среща. Тя предложи много емоции, защото всеки се стремеше да даде максимума от себе си. В крайна сметка България победи Франция с 6:5 и така с 3:2 победи оставихме леко разочаровани домакините, но всички се радваха, че този лагер се осъществи и доказа, че невъзможните неща са само за онези, които нямат достатъчно хъс и воля.
На 12 ноември голбалистите Алекси Динков, Веселин Кушнеренков, Ивайло Вътов, Станислав Йорданов, Хакан Осман, треньорите Павел Кушнеренков и Теодор Стоянов и моята скромност в качеството ми на ръководител на делегацията и дълбока ветеранска резерва потеглихме към Португалия, като част от нас си спомняха славната португалска 2009 година. Трябва да кажа, че в групата се включи и Роувър, кучето-водач, който като кореспондент публикуваше във фейсбук своите репортажи от прекрасната страна на мореплавателите. Бяхме настанени в хотел "Холидей ин Експрес", Матузинюш, Порто. На 13 ноември отборът направи кратка разходка в Порто и усети атмосферата на този пристанищен град, в който са насложени множество пластове история.
Ние бяхме в група заедно с домакините от Португалия, Дания, Полша и Финландия. В другата група компания си правеха Израел, Гърция, Великобритания, Испания и Швеция.
Първият мач на турнира се оказа и първи за нас. На 14 ноември, след грандиозното откриване, започна откриващият сблъсък между Португалия и България.
Двубоят започна добре за домакините, но нашите изравниха. След това се стигна до 4:1 за португалците и тогава българите се вдигнаха, за да достигнат до 5:5 в края на полувремето. Началото на второто стартира възможно най-неприятно за нас, мореплавателите с два бързи гола дръпнаха и след това, с много леки изключения, владееха мача чак до края, дошъл при 12:9 за тях. Българският отбор стартира с ляв бек Ивайло Вътов, център - Веселин Кушнеренков и десен бек - Алекси Динков. През второто полувреме треньорите Павел Кушнеренков и Теодор Стоянов направиха смяна, като Станислав Йорданов замени Алекси Динков. На резервната скамейка останаха младият Хакан Осман и ветеранът Иван Янев.
Българският национален отбор се подкрепяше от г-жа Вера Георгиева - представител от българското посолство в Португалия. Тя за първи път наблюдава голбал и заяви, че много се гордее с нашите момчета. След мача си направихме обща снимка и г-жа Георгиева пожела много успех и късмет в следващите двубои на лъвовете.
На 15 ноември България трябваше да се изправи срещу твърде труден съперник. България и Дания започнаха двубоя с гол от съблекалнята. За щастие голът се озова на сметката на нашите. Последва втори гол, после намаляване на резултата, после пак два гола разлика. Датчаните успяха да наваксат, дори и да поведат. Първото полувреме, напълно несправедливо, завърши 6:5 за хамлетовите потомци. През второто полувреме лъвовете натиснаха, датчаните бранеха, но в крайна сметка разликата започна да става положителна за България. Последният съдийски сигнал завари българския тим, прегърнат на центъра на вратата, гушнал топката и спокойно изчакващ изтичането на последните 6 секунди. Резултатът 14:9 за трикольорите взриви целия роден щаб. Взриви го като палка динамит, в който са сложили оригинален български фитил от "Арсенал", Казанлък. Лъвската радост не може да се опише, тя трябва да се види. Заслужена победа, дошла след достойното поражение от домакините.
България стартира с титулярна тройка ляв бек - Ивайло Вътов, център - Веселин Кушнеренков и десен бек - Станислав Йорданов. През второто полувреме Иван Янев замени Ивайло Вътов, което наложи вътрешна рокада - Веселин мина ляв, а Иван зае коронната си позиция в центъра. След това Алекси Динков смени Станислав и в този състав България завърши мача, като взриви червения динамит и го разпиля изцяло.
Като основен момент може да се отбележи, че българите си вкарваха дузпите, което в крайна сметка се оказа решаващо за успеха.
На 16 ноември нашите се изправиха срещу поляците в трети мач. Полша е изключително добре подготвен и класен тим. През по-голямата част от двубоя дружина полска надигра българския отбор, въпреки че нашите момчета се бореха самоотвержено за всяка топка. Производителите на водка "Зубровка" натиснаха и поведоха с 2:0. Българите получиха право на дузпа и вкараха. До края на полувремето лъвовете успяха да вкарат още един гол, този път от игра, тъй като полската защита представляваше непробиваема стена и яростните български атаки биваха неутрализирани, включително и понякога с доза късмет. Полувремето завърши 8:2. На почивката треньорите Теодор Стоянов и Павел Кушнеренков, извършиха две смени. Десният бек Станислав Йорданов отстъпи мястото си на Алекси Динков, а Ивайло Вътов - на Иван Янев. Така подредбата от предния мач стана отново факт - Веселин Кушнеренков, който през първото полувреме игра като център, мина ляв, а Янев застана в средата. По-късно през второто полувреме Хакан Осман дебютира, като замени Алекси Динков. Българите вкараха още един гол от игра и още една дузпа, но силите им стигнаха дотук, с 14:4 Полша триумфира преди изтичането на редовното време.
На 17 ноември България излезе в своя четвърти и последен двубой в груповата фаза. Отсреща застана стойностният тим на Финландия, който е добре окомплектован, с много добро нападение и повече от прилична защита. Треньорите започнаха с титулярен състав: ляв бек - Алекси Динков, център - Веселин Кушнеренков и десен бек - Станислав Йорданов. Началото тръгна равностойно. Финландците поведоха с 2:0, нашите върнаха един гол. Скиорите дръпнаха още в резултата, за да приключат първото полувреме с 10:3. През това първо полувреме Ивайло Вътов замени Алекси Динков, а на почивката Иван Янев смени Станислав Йорданов и вътрешната рокада отново се извърши, като Кушнеренков мина десен, а Янев отиде на центъра. Второто полувреме започна отлично за лъвовете, които вкараха два бързи гола. Финландците не се впечатлиха и успяха да поддържат сериозната разлика. Хакан Осман смени Янев, така Кушнеренков се върна на центъра, а Осман застана на десния бек. В крайна сметка Финландия победи с 16:6, затваряйки мача с 10 гола разлика.
И България, и Дания останаха с по 3 точки, а в директния двубой българите победиха датчаните, което следваше да им даде предимство. Така смятаха нашите, но правилата в голбала са такива, че като втори показател, след точките, се извежда головата разлика, а там Дания имаше предимство. Така нашите трябваше да играят за 9 и 10 място с шведите, но едно съобщение, гласящо, че мач за 9 и 10 място няма да има, остави в недоумение и българи, и шведи.
България се класира на 9-о място, което отново със скоростта на светлината, както преди едно десетилетие, връща държавата в по-ниското ниво на европейския голбал. Компания ѝ правят Швеция и Испания, но надали това е достатъчна утеха, защото целта пред нашия национален отбор се състоеше в запазване на мястото в група "Б". Въпреки осигурените средства, целта не се постигна, което води след себе си необходимостта от задълбочен анализ и преценка за бъдещите действия на федерацията, с които да се подобри спортно-технически и психологически българският национален отбор по голбал. Трябва да се отбележи, че България, след възстановяването на участията в европейските първенства през 2007 г., не е имала нито един пропуск, както редица други държави. За всяко първенство, с оглед възможностите, се е правило и невъзможното, за да имаме национален отбор. Тази 2022 година като финансиране може спокойно да се нарече "златна" за родния голбал. Много съм се ровил в голбалната ни история, но не съм се натъквал на сведения някога българският национален отбор да е провеждал подготвителни лагери с чужди национални отбори, включително и извън страната. Това се случи през тази година, за съжаление реалността е такава, че ние не можахме да запазим мястото си в група "Б" и като изключим първите два мача, в следващите два нашият отбор категорично беше надигран и се видя, че голбалното ни ниво към настоящия момент не е такова, че да ни позволи да мерим сили с първите 15 отбора в Европа. Имам предвид 10-те от група "А" и половината от група "Б".
Европейски шампион стана отборът на Израел, побеждавайки във великолепен финал тима на Гърция с 5:4, като последният гол за шампионите стана след отсъдена дузпа, секунди преди края на редовното време. Бронзовите медали завоюваха финландците, които изхвърлиха Великобритания от тройката.
По същото време се проведе и европейско първенство в група "Б" при дамите. Шампионки станаха финландките, които надиграха гъркините. Група "Б" е втората и последна група при жените, за разлика от мъжете, където има и група "C". Този 19 ноември трябва да се признае, че на гърците им се събра доста, защото загубиха и двата финала, което не е справедливо, особено като се има предвид сърцатата им игра и при мъжете, и при жените, но в спорта загубите са нещо нормално и драми не бива да се правят, а само изводи, правилни изводи, тъй като победите са хубаво, дори прекрасно изживяване, но загубите са тези, които изграждат спортиста, а в нашия случай се надявам, че тези загуби ще допринесат за изграждането на боеспособен отбор, който да премине на друго ментално голбално ниво.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 12, 2022

**КАЛЕНДАР
2023 година
3 ДЕКЕМВРИ
Международен ден на хората с увреждания
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Монтана
Бургас
Велико Търново
Пловдив
Смолян
София
Силистра
Шумен
Кърджали
Плевен
МАГИЯТА НА МУЗИКАТА
15 години дует "НАСТРОЕНИЕ"
РАВНОСМЕТКА
Сбогом, 2022!
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6