Брой 01, 2023

Тема: НАШИЯТ БРАЙЛ

Световен ден на брайловата азбукаНа 4 януари 1809 г. е роден французинът Луи Брайл – създателят на азбуката за слепи, известна като "Брайлова азбука", "Брайлово писмо" или "Брайл". Благодарение на неговата система милиони незрящи получават светлината на познанието.
Брайловото писмо в наши дни се използва от хора в цял свят, като за звуковете на различните езици се приспособяват нови комбинации от точки. Азбуката на Брайл е пренесена в България от Русия през 1906 година. На нея са съставени всички учебници и книги за незрящи на български език.
Бащата на Луи е бил майстор-седлар. При инцидент в работилницата му тригодишният Луи Брайл се наранява и ослепява. Когато навършва 10 години, печели стипендия в Националния институт за слепи деца в Париж. Там научава за опитите на офицера капитан Шарл Барбие да създаде кодирана азбука за изпращане на секретна информация. Установява контакт с автора на "синографията", който бързо се отказва от системата заради нейната сложност и неприспособимост в армията.
Използвайки обаче опита на Барбие, младият Луи успява да създаде система от 63 различни комбинации от 6 точки, чийто релеф се възприема чрез сетивността на пръстите на двете ръце. Годината е 1821.
Луи Брайл е преподавал в интернат за слепи деца в Париж. Умира от туберкулоза на 43 години. През 1952 г., когато се отбелязват 100 години от смъртта му, тленните останки на Брайл са положени в Пантеона в Париж в знак на признателност.
***
"Брайловите книги са фактически единственият и най-добрият начин за истинската грамотност на хората с увредено зрение", смята председателят на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" Йордан Младенов.
Световният ден на брайловата азбука се отбелязва всяка година на 4 януари от 2019 година. Това става след приемането на резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 2018 година. Целта е да се повиши информираността на обществото за ролята на брайловата азбука като средство за комуникация на незрящите и слабовиждащите хора.
"Никак не е трудно да се изучава брайловата азбука, защото има една последователност и логика в построяването на буквите. Четенето обаче е един процес, който изисква доста по-дълъг период", отбелязва в интервю за БТА Йордан Младенов. "Брайловата азбука е предвидена за латинската азбука, на български е малко по-трудно, защото е адаптирана", обяснява още той.
"Много хора от незрящите в момента са стимулирани да учат тази азбука, защото повечето лекарства в нашата аптечна мрежа имат надписи на брайл", добавя Младенов.
Библиотеката на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", което Йордан Младенов ръководи, е единствената институция, която издава, съхранява и разпространява безплатно брайловите книги в цялата страна. "В София имаме осигурен транспорт на книгите до дома на всеки един от читателите на нашата библиотека, а до провинцията ги изпращаме по пощата", казва Йордан Младенов.
Електронната библиотека, която много бързо се обогатява, е достъпна онлайн за всички хора, които четат книги в електронен вариант, и тя намира все повече и повече читатели. "В същото време правим всичко възможно да популяризираме брайловите книги, защото това фактически е единственият и най-добрият начин за истинската грамотност, особено що се отнася до децата", отбелязва той.
"Имаме някои проекти, които реализирахме в тази връзка – издадохме повече книжки за деца. Успоредно с това възстановяваме много книги, които са писани отдавна и качеството им вече не е толкова добро. След извършен ремонт в помещенията, където съхраняваме книгите, сега разполагаме с най-качествения брайлов печат в България в нашия издателски център", казва още Йордан Младенов.
"Преди 15 години Националното читалище на слепите работи по проект с японското посолство, по който е закупен високоскоростен принтер с много добро качество на печат. Така фактически успяваме да задоволим нуждите на незрящите хора от нови книги", посочва Младенов.
От миналата година се издава и двумесечен бюлетин на читалището и на библиотеката, в който има информация за новите заглавия. В него се включва анотация на книгите, които ще се издават. "Представяме всички, които са на брайл, и избрани книги от електронната библиотека – там са доста книгите. Бюлетинът се разпространява в електронен вариант и на брайл и това е доста полезно за нашите хора", обяснява председателят на читалището.
Повече от 400 души в цялата страна са читателите в библиотеката на читалището, които ползват електронните книги. "На брайл имаме от възрастните хора – 70 - 80 души, отделно учениците от двете специализирани училища в София и Варна. Изпращаме по едно копие за училищните библиотеки, които в случая се явяват нещо като филиал на нашата. Имаме и филиал в Пловдив, където са концентрирани доста незрящи хора, там също четат нашите брайлови книги", информира Йордан Младенов.
"Възстановихме традиция, която беше прекъсната по време на ковид-епидемията – конкурс за бързо четене на брайл, за бързо и правилно писане на брайл – с един скромен награден фонд. През юни проведохме конкурса, много хора проявиха интерес", посочва председателят на читалището и добавя, че се стараят да обогатяват фонда с финансовите средства, с които разполагат.
Основната субсидия, която Националното читалище на слепите получава, е като всяко читалище. От Община "Средец" финансират за издръжка на персонала. "Много често се налага да участваме в различни проекти, защото издателската дейност е доста скъпо нещо – хартията е скъпа, самото подвързване на книгите. Много често участваме в проекти към Министерството на културата, не само във връзка с издателската дейност, но и за културно-просветната работа на читалището. Стараем се да издаваме най-добрата литература, има специална комисия, която подбира какво да печатаме на брайл, защото това е една капка в морето, което излиза на книжния пазар", обяснява още Йордан Младенов.
Той добавя, че курсове за брайлова грамотност се организират в центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания. В тях едно от обученията е на брайлова азбука за хора, които скоро са загубили зрение и трябва да се обучават, а от издателския център на читалището ги снабдяват с учебни материали.
"През тази година имаме идеята да засилим още повече издателската дейност и контакта с нашите читатели. Миналата година направихме едно награждаване на най-активните читатели и тази година мислим да продължим да стимулираме хората да четат брайл", отбелязва още Йордан Младенов. "Макар и повечето незрящи хора да се ориентират към електронните книги, мисля, че ще успеем да съживим интереса и към брайла", смята той.

Таня ТОДОРОВА - БТА
Назад

Всички статии на Брой 01, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари и м. Февруари 2023 г.
БЛАГОДАРНОСТ
Добре че си ти!
В НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2022 година
ВАЖНО!
Нови промени очакват българите от уязвимите групи през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян
МРЕЖАТА ГОВОРИ
Фалшименти, фалши-дженти
НАШИЯТ БРАЙЛ
Световен ден на брайловата азбука
ОБЩЕСТВО
Вървим към две системи на здравеопазване – за бедни и за богати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Истинското удовлетворение се постига тогава, когато правиш това, което наистина те вълнува и чрез него си полезен на другите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Стимулиране с променлив ток със специфична честота за по-добро зрение
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Този свят
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по шоудаун
ЮБИЛЕЙ
Вече 20 години музика
Архив на изданието
1 2 3 4 5