Брой 01, 2023

Тема: БЛАГОДАРНОСТ

Добре че си ти!


Ангел СОТИРОВ

Снимка - фотоархив на автора

Добре че си ти! Тази благодарствена фраза с поетичен оттенък вероятно мълвят десетки лица с тежки зрителни увреждания от цялата ни многострадална родина - и странният търговец Богдан Благоев от сврялото се на югоизток, вдън гори тилилейски, анастасийско селище Васил Левски, и сякаш малко свенливият библиотекар Динко Атанасов от прочутото с пещерата си "Бачо Киро" Дряново, и суперерудираната софиянка Ралица Янкова от любимото ни читалище на слепите "Луи Брайл 1928", и, разбира се, моята не съвсем скромна особа от вековечния Пловдив. Да, и аз, поради солидната си възраст и дълбок консерватизъм, съм потребител на неговата продукция от софтуерните му занимания.


Редовен негов клиент съм от десетина години. Мастър Ивайло Ковачки ми инсталираше говорещи програми и програми с телевизии на моите телефони. А от няколко години си купувам от него говорещи умни телефони с клавиши. Последният, който си закупих, е със свръхполезни приложения като: за разпознаване на български банкноти и на цветове, за четене на кратки текстове, за съобщаване на важните обекти по нашите маршрути, тъй наречените сонигайдове (звукови водачи), за 109 интернет-радиа, дори и радиото на приятеля ми Владислав Кацарски "Брайл FM". Особено ценни за мен са също приложенията "Новини.бг" и "Вицове". Благодарение на "Новини.бг" пуснах веднага в безсрочен неплатен отпуск двата си телевизора и трите радиоапарата.
Клиентелата на Ивайло Ковачки се състои най-вече от по-възрастни невиждащи хора, за които безклавишните смартфони са недостъпни или най-малкото им създават сериозни затруднения. Тъкмо за тези две категории незрящи ползватели на телефони се грижи от дълго време моят неуморен персонаж. Ивайло Ковачки издирва в интернет клавишни телефони, запознава се с техните параметри, проучва отзивите за тях. Накрая купува определен брой от тези, които смята за подходящи за неговата третовъзрастна клиентела, инсталира им говореща програма и гореспоменатите страхотни приложения и ги предлага на ретро-ориентираната зрително затруднена аудитория.
Сред възторжените притежатели на китайския телефон с перфектни клавиши и тактилен екран "Ксиоми" са зрително увредени изявени обществени дейци и изтъкнати бизнесмени като председателят и юрисконсултът на НАСГБ г-жа Величка Драганова, ексфабрикантът, италобългаринът г-н Павел Чемишанов, ССБ- и НАСГБ-пернишката председателка г-жа инж. Соня Захариева, русенският ССБ и НПКСБ-активист адв. Стефан Пенчев и други. Поради ниската си техническа грамотност не смея да представям параметрите на въпросния телефон. Интересуващите се от тях нека се обадят на тел. 0898680829 и ще се снабдят с обилна информация за поредното азиатско чудо. Закупувайки супертелефоните, клиентите на Ивайло Ковачки получават от него безвъзмездно присъствено или дистанционно обучение за ползването на устройството, както то самото предпочита да се назовава.
От обяд на 8 декември миналата година и аз съм щастлив собственик на изумителното устройство "Ксиоми f21pro". Ползвам го като телефон, но се наслаждавам и на другите му екстри, преизпълнен с признателност към моя снабдител и обучител Ивайло Ковачки.
Назад

Всички статии на Брой 01, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари и м. Февруари 2023 г.
БЛАГОДАРНОСТ
Добре че си ти!
В НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2022 година
ВАЖНО!
Нови промени очакват българите от уязвимите групи през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян
МРЕЖАТА ГОВОРИ
Фалшименти, фалши-дженти
НАШИЯТ БРАЙЛ
Световен ден на брайловата азбука
ОБЩЕСТВО
Вървим към две системи на здравеопазване – за бедни и за богати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Истинското удовлетворение се постига тогава, когато правиш това, което наистина те вълнува и чрез него си полезен на другите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Стимулиране с променлив ток със специфична честота за по-добро зрение
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Този свят
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по шоудаун
ЮБИЛЕЙ
Вече 20 години музика
Архив на изданието
1 2 3 4