Брой 01, 2023

Тема: МРЕЖАТА ГОВОРИ

Фалшименти, фалши-джентиТе са сред нас. Фалшивите хора.
Всички сме си имали работа с тях, по един или друг начин. Сещате се, оня, който ви прави мили очички, докато му свършите услуга и после забравя за вашето съществуване. Или лелката, която от страх "какво ще кажат хората", измисля най-невероятни оправдания за това или онова. Причини бол. Основната е, че трябва да си пазим "репутацията".
В предишен пост обяснявах какво ми е мнението за вечно позитивните. Днес по това време планирах да правя нещо съвсем друго, но понеже преди малко ми вдигнаха нервите далеч над точката на кипене, отвътре ме напъна нуждата да ви разкажа какво мисля за лицемерите.
И те като всеки друг животински вид си имат собствена таксономия и тук, къде смешно, къде не толкова, смятам да разгледам всеки вид.
Като начало – интересчиите. Сещате ли се за гимназията и за оня зубър, на когото се подигравахте зад гърба? Може вие да сте били на мястото на зубъра, кой знае? Със сигурност няма начин да не ви идва наум поне един смотан очилат индивид, който седи на първия чин, знае всичко по всеки предмет и говори на език с учителите, който на вас ви се вижда като китайски.
А сещате ли се за края на срока, класното, контролното, когато същият този зубър започваше да бъде ухажван от целия клас, белким им даде да препишат. За един кратък период същият този човек започва да си мисли, че може би пък най-накрая ще му се получи да се впише, да стане част от "стадото". Обръщат му внимание, подмазват се... до деня на заветното контролно, след който сивата мишка отново става сива мишка. Ето това са интересчиите. Целта оправдава средствата.
Ако си мислите, че те престават да се държат така с броенето до дванайсет на абитуриентския бал - лъжете се. Просто стават още по-големи блюдолизци. Обикновено са лесни за разпознаване, но ако не си тяхна жертва. След като веднъж се опариш обаче, ти става ясно за какво иде реч и гледаш да се държиш далеч от хора, на които рязко им станеш много удобен или интересен, точно преди нещо, с което можеш да им помогнеш.
Частен случай на интересчиите са подмазвачите. Тях дори няма нужда да ви ги описвам, всеки е виждал поне един - два такива индивиди.
Следващият вид са "какво ще кажат хората". Този тип отчаяно търси одобрението на стадото и за да го получи е склонен да прави, каквото трябва. Дори и това "трябва" фундаментално да не съвпада с личните му убеждения. С времето такива хора се заобикалят със себеподобни, които са също толкова изтъкани от фалш.
Мотив за всяко едно тяхно действие е "какво ще кажат хората". Те винаги мислят по хиляда пъти за реакцията на околните и често избират неща, които им вредят, само и само да си създадат желаната репутация. Парадоксът е, че същите тези безпощадно клюкарят за същите тия хора, от чието мнение толкова се страхуват.
По-интересен вид са "толерантните" или "моралните". Ако се чудите защо тези са в графа лицемерие, следва въздълго обяснение. Помните ли какво казах по адрес на "вечно позитивните"? Че ако отказваш да оцениш ситуацията адекватно и да го покажеш, то това е или откровено психично отклонение (лудите така и така нямат връзка с реалността във фаза), или е търсене на социално одобрение и откровена лъжа, т.е. лицемерие.
Ами същото е тук. Тези две групички са просто в двата края на спектъра. "Моралните" обикновено са консервативни, вкопчени в традицията и нравите. От тях можете да чуете цитиране и спазване до запетайка на свещените писания (няма значение кои точно, важи за всички религии), дрънкане без край на тема "нашата традиция повелява това и това" и други подобни врели-некипели. Защо казвам, че са врели-некипели? Защото обикновено тези същите традиции и свещени писания са тълкувани с крайно двоен аршин, така както изнася на оня, който ги тълкува. Едни неща са грях ("харам" или както там е думата за другите религии), други са "халал" или "кашер" (и както там са останалите думички по темата). Това, което определя кое може и кое не, обаче не е здравият разум, чувството за справедливост или елементарните човешки ценности, ами вездесъщата традиция.
За да дам елементарен пример – в Индия раждането на момиче е всенароден траур, защото семейството ѝ ще я даде в друго семейство. В резултат на което женските бебета са нежелани и много често биват убивани при раждането. Индийската държава е забранила със закон да се казва на родителите пола на детето преди да се роди, но тъй като момчетата са желани, "традицията" е намерила изход – просто момиченцата се раждат и биват удавяни (?!) в казан с мляко. Не се шегувам.
Цялата общност си мълчи не защото е хуманно или хубаво, а защото това била традицията. Откровено лицемерие, което оправдава отърваването от нежеланите момичета.
Същата тази "традиция" в Ренесансова Европа е обричала дъщерите на богати семейства на безплоден живот като монахини. Само около Венеция са построени няколко такива манастира, защото трябва да обречем дете на Господа. Дрън-дрън, просто не са искали да дадат зестра на излишните момичета и това е бил елементарен начин да се отърват от тях.
Това са само два примера, но съм убедена, че можете да се сетите за поне още двайсет в различни култури, където "кучета и котки може, а прасета не може".
Този тип лицемерие е страшно, ужасно и отвратително. Само че има един по-страшен вид лицемерие.
Криворазбраната толерантност. Не знам кога светът се промени така, но имаше едно време (не толкова отдавна, ще да е било преди около петнайсет години), когато тая болест не беше позната по нашите земи. Не, няма да си говорим изобщо за LGBT движението, нищо подобно. Оттам е тръгнало – дайте да не пречим на хората, нека правят каквото искат. Дотук добре.
Само че в някакъв момент по-нататък някой някъде е решил, че ние не бива да пречим на никого с нищо, всеки да се опитваме да разбираме и изобщо да не се бъркаме на хората, дори и те да извършват отвратителни (от гледна точка на НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС) неща и непростими от човешка гледна точка такива.
Понеже звуча абстрактно, ще дам конкретен пример.
Ако не сте чували за книгата "Пустинно цвете", съветвам ви да я проверите. Ако не ви се чете, има прекрасен филм по темата, препоръчвам. Историята съвсем накратко - момиче от Африка става световноизвестен модел и в хода на цялото действие става ясно, че като съвсем малка е била подложена на "женско обрязване". На английски това е известно и като "осакатяване на гениталиите", няма да навлизам в подробности, но лаконично ще кажа, че повечето външни женски полови органи там долу са отрязани (!!!) и после момичето се зашива като пълнен шаран, с дупчица за физиологичните нужди. Целта на това варварство е да се запази тя девствена до сватбата, когато женихът ще го играе хирург и ще "разпори" шевовете (буквално!!!) с ножа си, така доказвайки, че откакто са я шили насам, никой не я пипал. Предполагам не е нужно да обяснявам колко отвратително е това, нали? За мой ужас и отвращение това се практикува и до ден-днешен не само в Африка, а и сред емигрантите в "белите държави". Нелегално, естествено.
За пръв път научих за този ужас не от филма, а от една преподавателка в университета. Тя ни разказа за това в хода на "трябва да уважаваме чуждите култури". Когато ѝ казах, че няма как да уважавам осакатяването на невинни момичета в 21-ви век, тя беше шокирана от моята "нетолерантност".
Ето такива са "толерантните" – сакън да не кажат нещо неполиткоректно и само и само да са "толерантни", и да "проявят разбиране", и да "видят чуждата гледна точка" са склонни да оправдаят абсолютно всичко – убийство, осакатяване, изнасилване, кражба.
Такива хора, по някакви неведоми причини на психологията и психиатрията, явно са загубили връзка с реалния свят. Защото интересно каква ще е другата гледна точка на хладнокръвно убийство? Или пък на родителите, които подлагат детето си на варварски ритуал, въпреки че отдавна не живеят в държавата, където той се практикува и се борят със зъби и нокти да живеят "на запад"? Защо трябва да сме толерантни към неща, които противоречат на всичко човешко, културно (в смисъла на "развита цивилизация" като противовес на "варварство"), че дори и на Наказателния кодекс?
Моят отговор е простичък – защото това е модерно. Само че модерното не го прави умно и правилно. Защото ако си "толерантен" към такива неща и приемаш и подобни "гледни точки", това означава, че не би направил нищо, ако нещо подобно се случва около теб. Ще останеш глух за писъците и просто ще свиеш рамене, щото трябва да сме толерантни ли? Защитаването на убийци, насилници и варвари не те прави толерантен, прави те един от тях.
За да не съм голословна – ще разкажа още една история. Може вече да съм я разказвала. Момче и момиче, холандци, решили да обикалят сами света. Пеша. С идеята да докажат, че хората са добри по душа и понеже идват с мир, никой няма с пръст да ги пипне. Вървели, вървели и стигнали пределите на територията, контролирана тогава от Ислямска държава. Местните им казали да се махат по най-бързия начин, но тия двамата, нали са толерантни и позитивни, заявили, че отиват с мир и никой нищо няма да им направи. И двамата са убити по особено жесток начин, записани на видео. Защото са се опитвали да "видят доброто" и да са "толерантни". Жалко за тях.
Какво следва от написаното горе – че прекомерната толерантност и морализъм/традиционализъм са болестно състояние, което води до трайно изкривяване на реалността.
Опасно е, хора, опасно е!
Днес попаднах на един такъв "толерантен" човек на най-неочакваното място – ей тук, сред "ФБ френдовете". Оказа се, че навикът ми да наричам нещата ама точно с истинските им и грозни имена дръпна струна в душата на тази нежна (и очевидно живееща в самозаблуда) личност.
Това не е толкова важно в случая. Важното е друго – когато имате такива хора наоколо, дръжте ги далеч. Не се знае кога ще решат да са "толерантни" и да ви забият най-лицемерно нож в гърба.
А дори и да не го направят, винаги е по-добре да не са около вас.

Бистра СТОИМЕНОВАНазад

Всички статии на Брой 01, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари и м. Февруари 2023 г.
БЛАГОДАРНОСТ
Добре че си ти!
В НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2022 година
ВАЖНО!
Нови промени очакват българите от уязвимите групи през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян
МРЕЖАТА ГОВОРИ
Фалшименти, фалши-дженти
НАШИЯТ БРАЙЛ
Световен ден на брайловата азбука
ОБЩЕСТВО
Вървим към две системи на здравеопазване – за бедни и за богати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Истинското удовлетворение се постига тогава, когато правиш това, което наистина те вълнува и чрез него си полезен на другите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Стимулиране с променлив ток със специфична честота за по-добро зрение
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Този свят
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по шоудаун
ЮБИЛЕЙ
Вече 20 години музика
Архив на изданието
1 2 3 4