Брой 01, 2023

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Стимулиране с променлив ток със специфична честота за по-добро зрениеКакво е стимулация с променлив ток (AC STIM)?

AC Stimulation използва устройството AC STIM, доставящо електрически импулси към увредени и болни фоторецепторни клетки. Тази електрическа стимулация увеличава активността и функцията на тези клетки, като по този начин засилва визуалния поток по зрителния нерв и частично възстановява увреденото зрение.
Електрическата стимулация може да помогне като:
• стимулира производството на енергия (АТФ) в ретината, възстановява увреждането и запазва зрителната острота и зрителното поле;
• повторно стимулира и енергизира спящите оптични клетки (клетките са като батериите - когато енергията им е изчерпана, те стават бавни и спящи);
• повишава способността на клетките да се освобождават от отпадъчни продукти, които пречат на потока на енергия и хранителни вещества;
• увеличава се кръвоснабдяването на стимулираната зона за подхранване и регенериране на живи клетки и тъкани;
• премахване на белези и намаляване на пигментацията върху ретината;
• намаляване на възпаленията;
• невропротективен ефект.

История на AC STIM

AC Stimulation е нова терапия, пусната преди около десетилетие, която произлиза от Германия. Това е еволюция на по-старата микротокова стимулация, разработена през 80-те години. Изследователите са открили, че стимулацията с променлив ток показва по-добра клинична ефикасност при проблеми с ретината (като пигментен ретинит (RP), синдром на Usher, болест на Stargardt, макулна дегенерация и оптична атрофия), отколкото по-старата микротокова стимулация.
Това устройство е одобрено и от FDA. Много хирурзи, офталмолози, професори и други здравни специалисти използват стимулация с променлив ток като предпочитан вариант за лечение на заболявания на ретината в болници и очни клиники по целия свят.
Сега дори е възможно да закупите свой собствен AC STIM за домашна терапия. За по-продължително лечение вече ще можете да се лекувате с AC стимулация на дневна база, без да напускате дома си. Това ще направи лечението още по-ефикасно и ще доведе до по-бързи подобрения при заболявания на ретината.
AC STIM се прилага чрез променлив ток със специфична честота през електроди, прикрепени около очите, върху ушните точки и акупунктурната точка на Fengchi на задната част на шията. По време на лечението пациентите обикновено изпитват чувство на зрителна възбуда. Основната цел е не само възстановяване на зрителната функция, но и подобряване на качеството на живот на пациентите. Проучванията преди и след терапията показват, че по-голямата част от пациентите съобщават за подобрение в ежедневните дейности, възстановено социално функциониране, повишена независимост и цялостно по-високо качество на живот.

Ефекти на AC STIM

AC STIM подобрява живота на голям брой хора, като възстановява и подобрява зрителните им функции. Скоростта на напредък варира. Някои от пациентите забелязват подобрение още през първия месец. За други отнема няколко месеца, преди да забележат промяна. При някои пациенти няма забележимо подобрение, но AC STIM все пак успява да предотврати влошаването на зрението им.
Това не е магия или бързо решение за дегенерация на ретината. Като цяло обаче резултатите са много обнадеждаващи, дори ако са необходими месеци, за да се види забележимо подобрение за повечето пациенти. Някои от ползващите устройството, които не са показали подобрение, съобщават, че зрението им не се е влошило. Имайте предвид, че дори малко подобрение означава, че болестта не прогресира, а това е огромно постижение. Възможността да спрете или забавите процеса на влошаване е ценно постижение.
Според резултати от проучване 70 - 80% от пациентите, които са получили лечението, са съобщили поне един забележим положителен резултат от терапията. Освен това мнозинството споменава комбинация от подобрения, които значително повишават качеството им на живот.
По-долу е даден списък с описани подобрения, както във зрението на пациентите, така и в ежедневния им живот. Следният списък с предимства е подреден от най-често срещаните към най-рядко срещаните:
• Разширено зрително поле
• Подобрена острота на централното зрение
• Подобрена адаптация към промените в светлината
• Подобрено нощно виждане
• Намаляване на отблясъците и светлочувствителността
• Намалено напрежение на очите и главоболие
• Подобрено зрение на дълги разстояния
• Повишена способност за самостоятелно ходене
• Подобрена способност за четене
• Подобрено лицево разпознаване
• Подобрено цветно зрение
• Подобрен капацитет за виждане и четене на екрани
• Подобрен трудов живот и представяне в работата
• Повишен капацитет за самообслужване и изпълнение на ежедневни задачи
• Повишена способност за изкачване и слизане по стълби
• Намаляване на стреса и тревожността
• Подобрено качество на съня
• Възстановяване на шофьорска книжка.

Механизъм на AC STIM

Кожата ни е покрита изцяло с известните от китайската медицина акупунктурни точки. Тези точки следват потока от енергийни потоци, наречени меридиани. В китайската медицина, когато меридианите протичат гладко, няма нито болка, нито болест. Когато има блокажи в меридианите, се получава болка и заболяване.
Всяка акупунктурна точка е прозорец с повишена чувствителност близо до повърхността на кожата, осигурявайки на акупунктуриста лесен достъп до меридианите за изчистване на блокажи.
Ефектите от 10 до 500 микроампера на клетъчно ниво са документирани при увеличаване на производството на АТФ с 500%, увеличаване на синтеза на протеин със 70% и увеличаване на клетъчния транспорт с 40%.

Как работи AC STIM?

Този уред използва маска за очи, две електроподложки и две електроушни щипки. Има два електрода от двете страни, които разпространяват променливия ток до осем акупунктурни точки около окото. Всяка точка използва различни честоти. Има десет режима за настройки на честотата. Всяка настройка трябва да се използва в продължение на една седмица, всеки ден за 15 до 20 минути. Десет седмици се равняват на една сесия на лечение. След приключването може да се направи почивка за една седмица и да се започне втора сесия. Има общо 20 настройки за сила на тока.
Има две електроподложки, прикрепяни с велкро лента, лесни за регулиране, за да паснат на всяка точка на Fengchi на врата.
Аурикулотерапията лекува дегенеративни очни състояния чрез стимулиране на определени акупунктурни точки или нежни точки на ухото със специфична честота на AC стимулация. Независимо дали се използва заедно с други лечения или самостоятелно, аурикулотерапията често е ефективна. Най-доброто от всичко е, че е безопасна, неинвазивна и практически без странични ефекти, въпреки че може да се почувства леко електрическо усещане по време на лечението.
Смята се, че основният механизъм на аурикулотерапията действа чрез вегетативната нервна система. Чрез стимулиране на акупунктурната точка на ушната мида информацията преминава през симпатиковите и парасимпатиковите нервни влакна от ухото до мозъка и от мозъка до влакната на зрителния нерв.

Разлика между AC STIM и други устройства

Всяка тъкан има уникална честота или вибрация, която съответства на резонанса на микротока с тъканта. Честотата се изчислява в Херц и се свързва с плътността на тъканта. Например ретината има честота 95Hz, а макулата 137Hz.
AC STIM е единственото устройство за домашна терапия (въз основа на всички изследвания, направени до момента). Той има уникален процесор, който регулира честотата и мощността въз основа на ретиналната тъкан на всеки индивид. По-ниската честота увеличава производството на енергия (АТФ) в ретината, запазва зрителната острота и зрителното поле. По-високата честота помага да се отпусне тъканта на ретината, да се увеличи кръвоснабдяването, да се стимулират и енергизират спящите оптични клетки и да се засили способността на клетките да се освобождават от отпадъчни продукти, които пречат на потока на енергия и хранителни вещества. Лечението също така се насочва към възрастни стволови клетки, за да помогне за стимулиране на възможната им регенерация.
Уредът е доста различен от другите устройства, които осигуряват неподходящо високи токове и са предназначени предимно за мускулно и ортопедично възстановяване.
Тези устройства са много по-евтини, но високият ток може лесно да увреди клетките на зрителния нерв.
В допълнение AC STIM използва честоти, които създават по-сложна форма на вълната, способна да проникне в кожата до точката на меридиана, където има нужда от подкрепа за очите. Честотите съответстват по-тясно на човешката нервна система, отколкото по-силните токове, използвани в други устройства. Генерираните честота и ток са физиологични, което означава, че са на същото ниво като това, което тялото би произвело естествено.
Има специфични точки по тялото, които имат относително ниско съпротивление в сравнение с други области на кожата. Тези акупунктурни точки с ниско електрическо съпротивление отговарят на класическите акупунктурни точки (Taiyang, Yuyao, Jingming, Qiuhou, Sibai) на очната маска, точките Fengchi на задната част на шията и точките на ушната мида. Поради намаленото съпротивление на кожата честотата и токът по-лесно достигат до ретината. Доказано е, че стимулирането на тези акупунктурни точки е от полза за здравето на ретината. В допълнение - тези специфични честоти и времеви последователности, които AC STIM използва, са показали, че са най-ефективни при лечение на пигментен ретинит (RP), синдром на Usher, болест на Stargardt, МДСВ, оптична атрофия. Не са докладвани нежелани ефекти.

Подобряване на резултатите

Един важен фактор, за който пациентите трябва да са наясно, е, че лечението трябва да се извършва ежедневно и да бъде непрекъснато. Когато пациентите започнат да се подобряват и след това спрат лечението, те неизбежно регресират и губят известен напредък, докато не го възобновят. AC STIM не е чудодейно лекарство или магия. Той се основава на известни научни, биофизиологични и биоелектрични принципи. Когато се използва подходяща AC стимулация след обучение и ежедневна употреба, много пациенти са в състояние да постигнат реално подобрение на зрението.
Освен правилното обучение и ежедневната употреба, воденето на здравословен начин на живот, намаляването на стреса и естествените средства като StemActiv също могат да допринесат за подобрения.Назад

Всички статии на Брой 01, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари и м. Февруари 2023 г.
БЛАГОДАРНОСТ
Добре че си ти!
В НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2022 година
ВАЖНО!
Нови промени очакват българите от уязвимите групи през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян
МРЕЖАТА ГОВОРИ
Фалшименти, фалши-дженти
НАШИЯТ БРАЙЛ
Световен ден на брайловата азбука
ОБЩЕСТВО
Вървим към две системи на здравеопазване – за бедни и за богати
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Истинското удовлетворение се постига тогава, когато правиш това, което наистина те вълнува и чрез него си полезен на другите
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Стимулиране с променлив ток със специфична честота за по-добро зрение
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Този свят
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско първенство по шоудаун
ЮБИЛЕЙ
Вече 20 години музика
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6