Брой 02, 2023

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Какво е поезията?

"От красота и правда съзвучия да сплита,
да слуша своя гений и други да не пита,
да плаче и се смее безцелно, в самота,
и от едничка дума, усмивка, взор, мечта
да пресъздава чудо, дарено с власт могъща,
сълзата в бисер да превръща.
Това е за поета страстна цел,
живот, богатство, порив без предел."


Алфред дьо Мюсе

В края на годината любители и приятели на поезията се събрахме в клуба на слепите при РО - Пловдив. Причина за срещата беше представянето на първата стихосбирка "Чувства" на Видка Георгиева. Интересното беше, че много от нас не знаеха, че Видка пише стихове, особено като се има предвид колко изтъкнати поети и пишещи има сред незрящите в град Пловдив. Изненадани останахме от простите кратки стихчета на Видка и как всяко едно от тях докосна сърцата ни. Тя е изляла душата си в стиховете, а ние ги почувствахме толкова дълбоко, защото всеки от нас се припозна в написаните редове.
Ани Караиванова ни запозна със стихосбирката, като ни описа какво представлява, за да добият представа и тези, които не виждат. На тъмночервен фон със зелени букви са написани "Чувства" и поетичният псевдоним на Видка – Видилина, което означава светлина. За емблема е избран един грозд с морави зърна и зелени листенца. Отзад на корицата е снимката на Видка. Гроздът символизира Бог, а зърната, от които се прави виното, символизират кръвта на Исус. Ани ни запозна със съдържанието, а след това прочете няколко от стиховете. После даде думата на Видка да разкаже за себе си и да отговори на зададени от присъстващите въпроси.
Видка разказа как е започнала да пише, какви трудности е срещнала, защото не е имало как да записва това, което е идвало от сърцето ѝ. И тъй като стиховете станали много, тя най-после се решила да потърси помощ, за да излезе всичко съчинено на бял свят. С помощта на нейна близка стиховете се написали на хартия, а след това били подредени и издадени в настоящата книжка, макар тя да има стихове за още стихосбирки. Ръководството на организацията ни с удоволствие обеща да ѝ съдейства с каквото може за в бъдеще.
Видка е един скромен човек, който по-голямата част от живота си прекарва в Пловдив. Животът ѝ е не лек. Среща много трудности и препятствия, но се бори упорито и преодолява перипетиите, които ѝ поднася животът. Вярата в Бог и силният дух, който притежава, са я съхранили през годините, а болката и мъката впоследствие започнали да се изливат в поезия. Чувствителната ѝ и наранена душа се превъплътява в прекрасни стихове по всяко време на денонощието. Знаем, че човешкото сърце крие много тайни, а при Видка една от тях се оказало стихотворството. Повечето стихове са за божествената светлина и слънцето, за които тя жадува. Приема името Видилина – светлината, която не вижда, но тя вижда със сърцето си това, което не може да види с очите си. И когато един ден погледне назад във времето, ще поиска да оцени преживяното. Ще се запита дали си е струвало, дали светът с нещо е забелязал присъствието ѝ. Това е важно за всеки един човек. Зададени бяха много въпроси, припомниха се случки и незабравими моменти от младите години и така приключи срещата в много приятна и задушевна обстановка. Всеки от присъстващите си закупи по една стихосбирка на символична цена за спомен.

Снежанка КИРЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Март 2023
14 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА ЛЮБОВТА
По детски чисто!
150 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Неуловимият
IN MEMORIAM
В памет на Родолфо Катани
Почит към Родолфо Катани
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Списък на записаните нови заглавия и възстановени такива през 2022 година
ДОСТЪПНОСТ
Fibank е първата българска банка с банкомати за незрящи
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Смолян
София
Пловдив
ПОЛЕЗНО
Какво да направите, ако банкоматът ви задържи картата
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
Предложение от Съюза на слепите в България до НЗОК
Архив на изданието
1 2 3 4 5