Брой 03, 2023

Тема: ТРЕТИ МАРТ

145 години свободна България
Това беше най-честната война в историята на целия 19-и век в Европа. Това беше война на вярата! Това беше победа на вярата!
Войничетата, които форсираха Дунава, виждаха, че един народ отсреща първо се моли на същия Бог по същия православен начин, второ, че казва любов, мамо, хляб с една и съща дума.
И този народ заслужава да бъде свободен, дори и да се пролее кръв! Днес пак ви разправят, че Русия имала имперски интереси. Хубаво! Коя държава по това време от ранга на Русия няма и не провежда имперски интереси? Имперска държава по това време е Белгия, имперска държава по това време е Холандия. Защо Русия да няма имперски интереси и това едва ли не да е негатив за характеристиките на тази война? Ставало дума за панславизъм, а нямаше ли пакс брита́ника, пангерманизъм, а да не говорим за френската колониална идеология и прочие. Ще ви дам само два примера за оценка за сравнение. Когато в края на 19-и век Америка без един изстрел освобождава, сиреч изпъжда испанците от Куба и Филипините, в Конституцията на Куба има член, който разрешава на американската армия в случай на безредици да влиза на територията на Куба без разрешението на правителството. Нещо, правено два пъти преди ВСВ.
Ще ви дам друг пример. Когато Наполеон в края на 18-и век, преди 100 години, освобождава Италия от австрийците, цялото продоволствие за армията беше реквизирано безплатно от местното население. А руснаците си плащаха всичко за продоволствието по време на тази освободителна война и от това някои българи дори забогатяха.
Така че всичките тези приказки, всичките тези съмнения и конюнктурни деформации не казват простата, великата истина, че една война, една политика се оценяват по резултатите.
В резултат на Освободителната война най-сетне на европейската карта се появи държавна единица, а не само етническа, с името България.
Да се каже, че Санстефанска България било театър, че на Шипка нашите щели да победят цяла Турция и без генерал Радецки!? Добре, може би да, но доколкото знам командващият на българското опълчение не се казва Джон Смит, а се казва генерал Столетов. Нали? Значи, ако е било друга акция, да плюем върху гробовете на опълченците, защото те са сътрудничили на една армия, която идва да ни покори, да ни направи Задунайска губерния. Какво правят руснаците, след като създават България? Качват се на шлеповете и си тръгват. Остава една църква тук и то по-късно. Къде са банките, къде са базите, къде са жп линиите? Къде е командаренето?
Ами след 6 - 7 години Стамболов им се опъва. Че ако е била толкова заложена тази коварна идея да сме им Задунайската губерния - как е възможно след 6 - 7 години България дори да скъса дипломатическите си отношения с Русия? Една толкова позорна страница в нашата история!
Ние днес се преклоняваме пред един велик исторически подвиг! Нас не ни интересува какво ни внушават в момента!
През 1915 година, преди да се присъединим към Австро-германския блок, също казваха, че не сме славяни, също имаше такава литература. По време на ПСВ "Свети Александър Невски" беше преименуван, а една - две години в боголсужението дори не се споменаваше името на Царя-Освободител, но това свърши!
Онези, които са ни поощрявали да се противопоставяме на Русия, в крайна сметка са се съюзявали с нея. И англичани, и французи, и америкаци. Може да са се радвали на нашето русофобство, но тайно са ни презирали. Слава Богу, че много повече от българите са се държали по друг начин.
Затова 3 март е нашата изначална вселена! Русия не беше длъжна нито да освобождава България, нито да я спасява тогава, когато през 1913 година сме в състояние на война с четири балкански държави. Така, че тук не става дума за раболепие, не говорим за подмазвачество, ние говорим за една историческа благодарност, която е изразена с над 400 паметника на руските войни, знайни и незнайни. В редиците на руските богатири и на нашите опълченци са крачили и сенките на нашите въстаници, четници, книжовници, на нашите мъченици. Те са разбрали най-сетне, че не са загинали мърцина.
А на онези, които полагат в момента демитологизаторски усилия, ние казваме - единствената война в историята на 19-и век, вън от границите на Русия, се нарича Освободителна и това е войната, донесла свободата на българите и тяхното избавление!

проф. Андрей ПАНТЕВ

***

"Те не знаеха френски, не танцуваха полка.
Бяха слушали само тръбата на полка.
И не бяха облечени в празнични кители.
Даже чаша шампанско не бяха опитали.
С преброени сухари в окопа закусваха
и със мокри шинели в атака се спускаха -
неизвестни, безбройни, от Бога забравени,
те вървяха след свойте майори прославени,
за да свършат на подвига черната работа.
Те не търсеха славата. Искаха правдата.
И за тях не достигаха златните ордени.
А оловни куршуми посрещаха гордо те.
И потъваха в ниви и храсти къпинови
- към смъртта се издигаха низшите чинове.
И макар че не бяха от графски фамилии,
най-високи са техните братски могили."


Георги КОНСТАНТИНОВ

***

С благодарност и признание към руския народ, към финландците и другите чужденци, които чистосърдечно, без политическа корист се биха и дадоха живота си, за да освободят българите. Друг е въпросът дали сме дорасли за свободата...Назад

Всички статии на Брой 03, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
В ПОМОЩ НА НЕЗРЯЩИТЕ
Извършване на преводи онлайн чрез "ДСК Директ"
ВАЖНО!
Цени и графици за преференциални клиенти в почивните бази на ССБ за 2023 година
ДОСТЪПНОСТ
Как на практика се ползват говорещите банкомати
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Шумен
Силистра
НОВИНИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
В по-голямата част от времето изобщо не се сещам, че не виждам, не се идентифицирам с това
ПРОЕКТИ
Заключително информационно събитие
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Открит турнир по шоудаун в Словакия
ТРЕТИ МАРТ
145 години свободна България
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДАМИ!
За деня на жената
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
За мартениците в Нидерландия
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6