Брой 03, 2023

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Шумен


Членство във "Винената партия"

Знаете ли, че в България наред с всички партии има изградена и "Винена партия". Повечето от нас сигурно желаят да са членове на тази партия. Това никак не е лесно! Кандидатът се оценява по умението да прави оценка на бели и червени вина; да разпознава чая и колата от виното; да умее да пие; да посреща гости и най-важното – да умее да носи бой от съпругата си. Винената партия, както всички партии, си има клетва. Тя се нарича Дионисиева клетва: "Аз, Дионис – богът на виното, призовавам всички, които употребяват еликсира на живота – виното, да положат и познават клетвата: "Да пия божието питие по всяко време и при всички случаи, да обичам виното така, както обичам децата си, да пазя виното така, както пазя очите си. Хубавото вино да не го пия сам, а да го споделям с ближния си, да проповядвам навсякъде и при всякакви обстоятелства прозрението, че виното е любов, а любовта е вино".
Дионис, който по нашите земи се тачи още от древните траки и римляни, се тачи и като светеца Трифон Зарезан.
Знаете ли, че дядо Ной не поливал лозе с вода, а с кръв от агне, лъв и прасе. При поливането казвал: "Който пие малко – да е кротък и весел като агне. Който пие повече, но с мярка – да е силен и здрав като лъв. А който пие много – да се търкаля в калта като прасе !".
Нали знаете, че хубавото вино не бива да се пие само от този, който го е произвел, но и да го споделя с другари и приятели. Така укрепва приятелството между хората и те стават по-весели, по-задружни, по-добри, а вие сами решете на какво искате да приличате – на агне, на лъв или на прасе.
Помъдрувахме малко, но не бива да забравяме едно основно правило на Винената партия – пий за удоволствие, но не падай никога под масата!

Любомирка ЛАЗАРОВА


Трифон Зарезан

В най-прочутия винарски район на Шуменска област – село Осмар, празникът Трифон Зарезан се отбелязва със зарязване от местни лозари на лозята, осветени от свещеник. Самодейци от фолклорна група на читалището към селото изпълниха народни песни за плодородие и берекет. Както повелява ритуалът, лозите бяха поляти с осмарски пелин. Ние, хората от ТО на слепите – Шумен, присъствахме и участвахме в ритуала. Всеки един от нас бе закичен с лозов венец. От местната Винена партия раздадоха на всички присъстващи осмарски пелин и обредна питка. Празникът продължи с песни, танци и веселие.

ТО - Шумен

Да откриеш себе си в народната песен

За народната музика трябва да имаш душа. Душа да запееш, да заиграеш или засвириш. Да почувстваш ритъма. Има много млади хора, които се влюбват във фолклора.
Хриси е една от тях. Когато слушаш звънливия ѝ, реещ се в пространството глас, нещо в тебе трепва и се пренасяш в приказка, и не ти се иска да излезеш от нея.
Христиана Христова е родена във Варна, но живее в едно красиво и китно селце - Троица, близо до Шумен. Не знам дали е наследила любовта към народната песен от своите баби по майчина и бащина линия, които тя не познава, защото са починали млади, но има чуден глас, с който радва всички около себе си.
Започва да се занимава с фолклор в СОУДНЗ "Проф. д-р Иван Шишманов" - Варна под ръководството на г-жа Кичка Христова, а впоследствие и на г-н Жечко Тенев.
От дете започва да покорява малки и големи сцени. През 2013 година за първи път има изпълнение като солист на "Празника на мегдана" в село Троица, заедно с народния хор от СОУДНЗ. След като завършва училището във Варна, тя участва активно във всяко мероприятие на фолклорната група в любимото й село.
Христиана завършва Шуменския университет през 2018 г., специалност "Педагогика на обучението по музика". Участва активно във всяко мероприятие на ФГ "Извор" към НЧ "ПРОСВЕТА 1928 г." в село Троица. Изявява се и като индивидуален изпълнител в различни фолклорни изяви в Суворово, Обединение, Стара Загора, Копривщица, Мадара, Смядово, Босилеград (Сърбия) и други. Първият ѝ медал е от "Празника на носията и народните обичаи" през 2013 г. в Рибарица. Наградена е със сребърен медал на фестивала "Авлига пее – с песните на Мита Стойчева" в Обединение. На V Национален фолклорен фестивал за хора със специфични потребности "Открий себе си и мечтай" в Смолян през 2017 г. в дует с колегата си Антон Донев печелят златен медал. През изминалата 2022 година на "Петровска китка" във Велики Преслав заема 3-то място, а на фестивала "С хоро и песен във Водица всяка есен" печели специалната награда на Родната индустрия в град Попово.
Млад изпълнител, влюбен в народната музика, надарен с лиричен и мелодичен глас, тя винаги с радост участва в организирани събития и тържества на Шуменската организация на слепите. Когато запее, успява да прикове и завладее присъстващите.


Бихме помолили Христиана и всеки млад човек, който се занимава с фолклор, да продължава в същия дух и да не се отказва от това, което го прави щастлив! Да мечтае и да следва мечтите си! Да слави и поддържа българския дух! Да не спира да радва хората със своя талант! Да прави всичко с огромна любов, да раздава и дарява на всички нас художественост, естетическа наслада и радост! От сърце й пожелаваме здраве, воля, сила и кураж в живота! Народната песен да бъде неин спътник в ежедневието! Всички ние се чувстваме късметлии, че сред нас има такова славейче, което стопля сърцата ни със своя талант.

РО - Шумен


Назад

Всички статии на Брой 03, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
В ПОМОЩ НА НЕЗРЯЩИТЕ
Извършване на преводи онлайн чрез "ДСК Директ"
ВАЖНО!
Цени и графици за преференциални клиенти в почивните бази на ССБ за 2023 година
ДОСТЪПНОСТ
Как на практика се ползват говорещите банкомати
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Шумен
Силистра
НОВИНИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
В по-голямата част от времето изобщо не се сещам, че не виждам, не се идентифицирам с това
ПРОЕКТИ
Заключително информационно събитие
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Открит турнир по шоудаун в Словакия
ТРЕТИ МАРТ
145 години свободна България
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДАМИ!
За деня на жената
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
За мартениците в Нидерландия
Архив на изданието
1 2 3 4 5