Брой 03, 2023

Тема: В ПОМОЩ НА НЕЗРЯЩИТЕ

Извършване на преводи онлайн чрез "ДСК Директ"


Много от нашите клиенти използват услугите на Банка "ДСК". Някои от тях ни споделиха, че имат затруднения при извършването на преводи онлайн. Затова решихме да внесем малко яснота по въпроса.

Тук ще си поговорим за осъществяването на преводи чрез браузър и екранен четец в Windows. Използването на приложението DSK Smart за мобилни устройства няма да бъде предмет на това ръководство.
За да осъществите превод чрез сайта dskdirect.bg е необходимо следното:
- да сте клиент на Банка "ДСК";
- да имате създаден профил в платформата "ДСК Директ";
- да разполагате с активен цифров сертификат за подписване на преводи, който се удостоверява чрез PIN код.
Ако искате да осъществите превод, направете следното:
1. Влезте в сайта dskdirect.bg и се впишете с вашето потребителско име и парола, предоставени от банката.
2. Максимизирайте прозореца с клавишната комбинация Windows + стрелка нагоре.
3. Намерете връзката "ПРЕВОДИ" и я активирайте.
4. С буквата H можете да се придвижвате между основните видове. Тези, на които ще се спрем по-подробно, са междубанков и по сметка в Банка "ДСК".
5. Изберете "Създай нов превод" под съответното заглавие. В отворилата се страница ще се визуализира формуляр, който е необходимо да попълните.
6. Активирайте бутона "Show All Items" до полето "От сметка" и със стрелка надолу изберете тази, от която желаете да преведете средства. Накрая натиснете Enter.
7. Като "Име на получател" въведете трите имена на лицето или наименование на фирма. Ако вече имате запазени бенефициенти, активирайте "Show All Items" и започнете да натискате стрелка надолу, докато изберете подходящия. След това отново натиснете Enter.
8. Въведете IBAN на лицето или фирмата. Ако сте избрали запазен получател, това поле се попълва автоматично.
9. Като "Основание" можете да напишете например "Захранване" или друг кратък текст. Полето "Още пояснения" не е задължително.
10. Въведете сумата, която искате да преведете.
11. Като платежна система можете да оставите "БИСЕРА". Ако преводът е към сметка в Банка "ДСК", ще бъде изпълнен до един час. В останалите случаи ще се осъществи в рамките на текущия или следващия работен ден. Изберете "РИНГС", ако искате преводът да бъде изпълнен до 30 минути. Имайте предвид, че стандартната такса за тази платежна система е 13 лв., а за "БИСЕРА" – 1 лев.
12. Можете да маркирате отметката "Запази като готова бланка" или "Запази като получател". И в двата случая ще е необходимо да попълните име. Ако съхраните бенефициент, ще имате възможност да го избирате от полето "Име на получател". В случай че запаметите готова бланка, можете да я отваряте чрез бутона "Зареди готова бланка" под заглавието "Създаване/редактиране".
13. След като сте попълнили формуляра, активирайте бутона "Преведи". Ако всичко е наред, ще се зареди нова страница, в която трябва да подпишете превода.
14. Ще получите SMS код. Въведете го в определеното за него поле.
15. Накрая трябва да попълните PIN кода, който сте задали при заявяването на сертификата за извършване на преводи.
Тук ситуацията е малко усложнена откъм достъпност за екранните четци. Полето за PIN код не може да се попълни по стандартния начин, тъй като е само за четене. Необходимо е да се отвори виртуална клавиатура, чрез която да изберете числата.
За да се случи това, фокусирайте се върху надписа "ПИН код" и натиснете Enter. Към момента това сработва с браузъра Mozilla Firefox и екранните четци JAWS и NVDA. Ако под полето за въвеждане на PIN код са се появили числа, значи виртуалната клавиатура е отворена успешно. В случай че използвате браузъра Google Chrome или Microsoft Edge, направете следното:
1. Влезте в полето "PIN КОД".
2. Натиснете NVDA + Shift + M, за да фокусирате курсора на мишката върху него. За JAWS клавишната комбинация е Insert + Control + Enter.
3. Натиснете левия бутон на мишката.
Ако клавиатурата се е отворила, можете да се придвижвате между числата със стрелки нагоре и надолу. За да изберете някое, натиснете Enter върху него.
Щом приключите с въвеждането на PIN кода, активирайте бутона "Потвърди". Необходимо е още веднъж да натиснете този бутон, за да изпратите превода. Ако всичко е наред, ще се зареди нова страница със съобщение, че преводът е изпратен за обработка и можете да проследите статуса му от меню "Архив".

При възникнали затруднения бихте могли да се свържете с контактния център на банката. За целта позвънете на 0700 10 375 или *2375.Назад

Всички статии на Брой 03, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
В ПОМОЩ НА НЕЗРЯЩИТЕ
Извършване на преводи онлайн чрез "ДСК Директ"
ВАЖНО!
Цени и графици за преференциални клиенти в почивните бази на ССБ за 2023 година
ДОСТЪПНОСТ
Как на практика се ползват говорещите банкомати
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Шумен
Силистра
НОВИНИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
В по-голямата част от времето изобщо не се сещам, че не виждам, не се идентифицирам с това
ПРОЕКТИ
Заключително информационно събитие
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Открит турнир по шоудаун в Словакия
ТРЕТИ МАРТ
145 години свободна България
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДАМИ!
За деня на жената
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
За мартениците в Нидерландия
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6