Брой 03, 2023

Тема: ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

За мартениците в Нидерландия


Споделям приятно впечатление от последното ми пътуване в Холандия. Тръгвам на 1-ви март, съзнателно не си слагам мартеница, щото ми е писнало да обяснявам историята на мартеницата на чужденци. Освен да те мислят за повече индиец, отколкото европеец, не постигаш нищо.


Сядам в самолета, превозвач е националният оператор. Оставам особено изненадан, когато капитанът ни поздравява с "Честита Баба Марта"! Викам си "Ей, супер - такова готино!". Излиза стюардесата с цяла кошница мартеници! Ама не такива яко китайски, ами брандирани с логото на компанията-превозвач и листче към тях с обяснение на традицията на български и на английски! Викам си - знак от съдбата е, няма как да не си я сложа. Гледам, че и чужденците покрай мен се кефят.
Пристигам в Хага в офиса на огромна международна компания, посреща ме настоящият ми шеф (дълго за обяснение), навира ми ръката си пред очите и ми вика: "Имаш ли такова!?". Естествено, някой му е вързал мартеница - оказва се, че най-добрите приятели на тоя чистокръвен холандец са българи и той е наясно с нашите обичаи, идвал е в България, харесва ракия и така нататък.
Вечерта излизам на аржентински ресторант, по някое време до мен сяда компания от англичани, очевидно също консултанти, съдейки по нахаканото поведение.
В цялата компания една единствена девойка - по нашите стандарти доста симпатична, по техните - безумно красива, очевидно няма нищо общо с Обединеното кралство. Всички се опитват да й привлекат вниманието, тя отклонява поканите любезно.
Засичаме се на салатения бар с нея и си виждаме мартениците - усмивки, ей Честита Баба Марта, как си, а - у, айде, чао. Англичаните ме зяпат като бог – де да знаят, че сме си говорили за мартеници и национален празник. Плащам - идва сервитьорката с пос терминала и ми вижда мартеницата - вика - и аз имам такова, приятелите ми са българи и празнуваме идването на пролетта всяка година! Отново се хилим, англичаните са готови да дойдат на моята маса и да ме питат какъв е тоя амулет?
Тръгвам си и цяла вечер не спрях да си мисля как един прост конец означава толкова много и те кара да се чувстваш у дома на хиляди километри от вкъщи...
А като си помисля, че тръгнах без него, за да съм повече европеец... О, неразумний юроде… Днес не мога да спра да се усмихвам! Честит празник, приятели!

Станислав ДИМОВНазад

Всички статии на Брой 03, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
В ПОМОЩ НА НЕЗРЯЩИТЕ
Извършване на преводи онлайн чрез "ДСК Директ"
ВАЖНО!
Цени и графици за преференциални клиенти в почивните бази на ССБ за 2023 година
ДОСТЪПНОСТ
Как на практика се ползват говорещите банкомати
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Шумен
Силистра
НОВИНИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
В по-голямата част от времето изобщо не се сещам, че не виждам, не се идентифицирам с това
ПРОЕКТИ
Заключително информационно събитие
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Открит турнир по шоудаун в Словакия
ТРЕТИ МАРТ
145 години свободна България
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДАМИ!
За деня на жената
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
За мартениците в Нидерландия
Архив на изданието
1 2 3 4 5