Брой 03, 2023

Тема: СПОРТ

Открит турнир по шоудаун в Словакия


В периода 15 - 19 февруари 2023 г. в словашкия град Шаморин се състоя първият открит турнир по шоудаун в тази малка, но спретната и добре уредена държава. Състезанието беше посветено на 30-годишнината от началото на шоудауна в Словакия. Участваха 40 мъже и 14 жени от 9 страни. От България се състезаваха Хакан Осман, държавният ни шампион, Добромир Удрев и Иван Янев, тоест моята скромност. Българката Виктория Димитрова беше поканена и съдийства на турнира, като получи отлична оценка за работата си. Може да се отбележи, че тя беше единствената жена съдия и след своя дебют на европейското първенство в Париж сега затвърди добрите отзиви за себе си. Не може да не спомена, че Роувър, моето куче-водач, също пътува за Словакия, където се срещна със свои колеги от други държави.
Условията, осигурени от словаците, бяха перфектни. Надпреварата се проведе в много добър спортен комплекс. Игра се на 4 маси, а храната беше невероятно вкусна. Отново се срещнахме с Кристоф, който е наполовина българин. Благодарение на Крис ние успяхме да участваме на този турнир, тъй като през декември във Франция той разговаря със словаците и те, въпреки че процедурата по записване беше приключила, я отвориха за нас и ние заявихме своето участие. Той също ни съдейства да закупим различни хилки от словак, който ги прави. Сега, докато пиша текста, се опитвам да се сетя за нещо, което да отчета като слабост - било в организацията, било в условията по настаняване, но не мога, а това говори за сериозното отношение на хората, заели се с турнира. Тук е мястото да кажа, че откритите турнири по шоудаун са много популярни и много от държавите правят подобни съревнования, които от своя страна носят и точки за световната ранглиста. Недостатъкът на тези открити турнири е, че са доста скъпички и човек, ако не може да си ги заплати, няма как да участва. В общи линии таксата за участие в подобен турнир, която покрива нощувки, храна, съдийско обезпечаване, е в порядъка на 300 - 400 евро, а като се добавят и пътните разноски, сумата при всички случаи надвишава 1000 лева. Тук е мястото да кажа, че Федерацията не може да кандидатства за финансиране пред Министерството на младежта и спорта за участие в подобни открити турнири, но клубовете имат тази възможност и е повече от добре да го правят, защото на такива турнири се трупа неимоверно много опит, обменят се информация и контакти, накратко казано - това са много важни събития и всеки, който желае да се развива в този спорт, няма как да мине без тях.
Нашият шампион Хакан Осман успя да завоюва 13-ото място, което му донесе 80 точки за ранглистата и вече е на 32-ро място в нея. Той имаше невероятния шанс да играе срещу европейския шампион от Полша Кристиан Кисиел. Дебело трябва да се подчертае, че Хакан изключително много изпоти Кристиан, който в крайна сметка успя да надделее с 2:1 сета, но след това каза на Хакан, че това е бил невероятен мач и насърчи нашия шампион да продължава по същия начин. Няколкото победи, които Хакан реализира, със сигурност повишиха неговото шоудаун самочувствие и самият той съзнава, че в неговите ръце и глава е неговото шоудаун развитие. Останалите двама играехме, най-вече аз, за удоволствие. Добромир Удрев се класира на 32-ро място, а за себе си запазих 35-ото.
В заключение ще кажа, че за пръв път посетих Словакия, тръгнах си с много положителни емоции, с удоволствие отново бих се върнал там и не само заради хубавата бира.

д-р Иван ЯНЕВ
Назад

Всички статии на Брой 03, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
В ПОМОЩ НА НЕЗРЯЩИТЕ
Извършване на преводи онлайн чрез "ДСК Директ"
ВАЖНО!
Цени и графици за преференциални клиенти в почивните бази на ССБ за 2023 година
ДОСТЪПНОСТ
Как на практика се ползват говорещите банкомати
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Шумен
Силистра
НОВИНИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
В по-голямата част от времето изобщо не се сещам, че не виждам, не се идентифицирам с това
ПРОЕКТИ
Заключително информационно събитие
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Открит турнир по шоудаун в Словакия
ТРЕТИ МАРТ
145 години свободна България
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДАМИ!
За деня на жената
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
За мартениците в Нидерландия
Архив на изданието
1 2 3 4 5