Брой 04, 2023

Тема: СРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Видео подкастът на фондация "Хоризонти" е на прага на своя трети сезон


Стартирахме "Horizonti-Podcast" в края на 2020 г. като първия у нас подкаст, разказващ за живота на хората с нарушено зрение.
Водени от убеждението, че информацията е убиец на предразсъдъците, си поставихме за цел да хвърлим светлина върху различни аспекти от социалния живот на хората с нарушено зрение отвъд клишетата "човек с увреждане в неравностойно положение", "зависим от чужда помощ", "обект на съжаление и дискриминация".
Концепцията е на водещия на подкаста - Михаил Недков - служител на фондация "Хоризонти", като в изработката и популяризирането на епизодите участват и съмишленици.
Стремим се да създаваме позитивно съдържание и се дистанцираме от теми, засягащи политика, борба с институциите, разследваща журналистика и тъй насетне.
Съдържанието на епизодите е базирано основно на разкази от първо лице както на хора от нашата общност, така и на хора извън нея с опит в общуването с незрящи.
В тази връзка благодарим на всички, които прекрачиха прага на нашето студио. Убедени сме, че посланията им са докоснали много хора.
На прага на третия сезон на "Horizonti Podcast" направихме кратък анализ на свършеното до момента и съответно обсъдихме стратегия за бъдещо развитие. По-долу споделяме някои от ключовите моменти от живота на нашия подкаст.
За период от 2 години създадохме общо 46 видео епизода на подкаста, които се радват на голям брой гледания. Рекордьори по брой гледания – над 17 хиляди – са тези, в които ни гостува актрисата Гергана Стоянова.
С течение на времето по естествен път се оформиха няколко тематични области, които разпределихме в плейлисти. Следва кратка ретроспекция - представяне на плейлистите и събеседниците.


Как хората с нарушено зрение се справят с дейностите от ежедневието?
По темата за храната, за етикета, приборите, асистенцията и така нататък си говорихме с Панчо Карамански. В плейлиста включихме и епизод, посветен на боравенето с монети и банкноти от хора с нарушено зрение.

За аудиото и книгите
Гостуваха ни актьорът Момчил Степанов и актрисата Гергана Стоянова, които имат дългогодишен опит в дублажа и озвучаването на аудио книги за възрастни и деца. С Момчил Степанов засегнахме и темата за родителството, а с Гергана Стоянова - най-популярното име сред незрящите ползватели на речеви синтезатор, си говорехме за гласа като визитна картичка и други неща от живота.

Служебните кучета в помощ на хората с нарушено зрение
Посетихме училището за кучета-водачи на слепи при фондация "Очи на четири лапи" и поговорихме с председателя й г-жа Албена Алексиева и с Мартина Маринова – инструктор и обучител на служебни кучета. Срещнахме се с Калинка Асенова - ползвател на куче-водач и пътешественик, и чаровната Ани Кондратиева - също дългогодишен ползвател на куче-водач.

Срещи с брайловата азбука
По темата за мястото и ролята на брайловото писмо в живота на хората с нарушено зрение гостувахме на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928". Благодарности към ръководителя - г-н Йордан Младенов, и експертите в лицето на прекрасните Ваня Димитрова и Петкана Ботева - Димитрова.

Колко зрение е необходимо, за да бъдеш добър в професията си?
Имахме интересни събеседници в лицето на музиканта и музикотерапевта Миглена Павлова, психолога Иван Иванов, музиканта Ивайло Донков и Пламен Веселинов – създател и управител на ресторант "Тенебрис", който е първият на Балканите тъмен ресторант, а обслужващият персонал е изцяло от незрящи служители.

Какво виждаме? Как изглежда физическият свят през очите на хората с нарушено зрение?
Срещнахме се с д-р Петя Стратиева – председател на сдружение "Ретина България", с която говорихме за редките очни заболявания и значението на генетичната диагностика. Разменихме роли с психолога и семеен психотерапевт Райна Соколова.
Преведохме и споделихме един интересен експеримент, представляващ компютърна симулация, показваща как изглежда ежедневието през очите на хората, засегнати от някои от най-често срещаните очни заболявания. Материалът ни е предоставен от Британската неправителствена организация "Thomas Pocklington Trust", за което им благодарим.

Уеб достъпността за потребители с нарушено зрение
Посетихме офис за България на международната технологична компания "Mentor Mate", където се срещнахме с Йоана Лалова – обучител в програмата за тестване за достъпност на софтуерни продукти на компанията.

Ръководства за работа с онлайн платформи за дистанционно обучение за потребители с нарушено зрение
Поредица видео епизоди на подкаста (общо 14) бяха посветени на дигиталното приобщаване на хората с нарушено зрение. Създадохме поредица аудио ръководства за работа с най-популярните онлайн платформи за дистанционно обучение, адаптирани за потребители с нарушено зрение.
Аудио ръководствата са изработени в рамките на проект "В помощ на дигиталното приобщаване на хората със зрителни увреждания", финансиран по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство чрез фонд "Активни граждани - България".
В ролята на експерта влезе Стефан Цвятков.

През следващия сезон на видео подкаста на фондация "Хоризонти" планираме да обогатим плейлистите с ново интересно съдържание, както и да създадем нови тематични плейлисти. Вярваме, че заедно с вас – нашите съмишленици, ще допринесем за едно по-информирано и по-включващо общество.
Абонирайте се за YouTube канала на Фондация "Хоризонти", за да получавате известия за нови епизоди на "Horizonti-Podcast".
Станете част от нашата общност и получавайте актуална информация за дейността на фондация "Хоризонти", като последвате страницата ни във фейсбук.
Информация за ресурсите и предлаганите услуги от фондация "Хоризонти" е достъпна на https://horizonti.bg.
Бъдете здрави!

Аглика НЕДКОВАНазад

Всички статии на Брой 04, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Май
*СЪОБЩЕНИЕ
Насрочване на трето заседание на ХVІII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ СРЕД НАС
Ние сме Работоспособни
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Карнобат
Кърджали
Видин
Силистра
ИЗ НАШИЯ АРХИВ
Живот с предимство
МИЛОСТ ЗА ЖИВИТЕ
Нежността на людоедите
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Вдъхновява ме усещането да бъда в помощ, да съм полезен на другите с опита си
ПСИХОЛОГИЯ
Каквото търсиш, това ще намериш!
ПЪТЕШЕСТВИЯ
До Витлеем и напред
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Обучаваме хората да се придвижват сами с помощта на белия бастун, за да преодолеят своите страхове и вътрешни бариери
СПОРТ
Национален турнир по шоудаун "ЗЛАТЕН ДЖОБ"
СРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Видео подкастът на фондация "Хоризонти" е на прага на своя трети сезон
ТЕХНОЛОГИИ
Количеството данни в компютрите. Какво ни казват мегабайтите и гигабайтите?
Архив на изданието
1 2 3 4 5