Брой 04, 2023

Тема: ПЪТЕШЕСТВИЯ

До Витлеем и напред


хаджи Ангел СОТИРОВ

Снимки - хаджи Неда и хаджи Тонислава ХАДЖИАНГЕЛОВИ

От няколко години си имам нова фикс идея - трябва да посетя на всяка цена Израел, най-интересната ми близкоизточна държава. И евентуално да стана хаджия, като се отърся окончателно от хиндуистките си забежки. Още като юноша бледен слушах в захлас всяка вечер радио "Йерусалим" на руски език. А от 5 - 6 години, по препоръка на другаря Владимир Желев, слушам рускоезичната израелска телевизия "RTVI".
Животът на тази държава, възстановена след 19 века, само четири години след моето раждане, ме интересуваше силно. Интересни ми бяха нейните кибуци (израелските текезесета), репатриантите ѝ, прииждащи от целия свят, нейните войници-девойки. Респектиран бях дълбоко от съдбата на този като че ли прокълнат етнос, дал на човечеството Библията, а също и Исус Христос, Исак Нютон, Карл Маркс, Алберт Айнщайн, Зигмунд Фройд, Людовик Лазар Заменхоф, Лев Троцки, Стефан Цвайг, Мая Плисецкая, Володимир Зеленски. И въпреки това, този етнос е брутално унищожаван в хитлеристките газови камери, подложен е на яростно преследване и на свирепа дискриминация!!! Особено в царска Русия! По времето на Александър III (1881-1894), когато според Анри Троая на евреите в тази държава е забранено да купуват недвижими имоти, да продават алкохол, да придобиват висше образование!
И ето ме в нискотарифния полет на унгарската компания "Wizz Air" заедно с дъщерите ми Тонислава Сотирова и Неда Кленска. На 10 март в 6 и 35 часа отлитаме със самолет "Ербъс 321/200" от София към Тел Авив. Ширината на самолета при крилете е 35 м, а дължината му – 44.5 метра. Само след 2 часа сме на летището "Бен Гурион". Тийнейджърската ми мечта е на път да се сбъдне.
Групата на кандидат-хаджиите в самолета наброява 37 души от всички краища на България. И възрастта на пилигримите е различна – от 19 до 91 години. Шампион по възраст е глух професор, по-голям от мен с цели 12 години, придружаван също от две дъщери. Но аз съм безапелационен вицешампион, макар че известно време поддържах версията, че съм 92-годишен и шашках със своята виталност поклонник инж. Румен Цеков от София. Накрая, по настояване на голямата ми дъщеря Тонислава, му признах реалната си възраст.
Веднага след напускане на телавивското летище ни бе организирано панорамно разглеждане на Тел Авив и Яфо. Тел Авив (Пролетен хълм) е основан на 11 април 1909 г. от еврейски преселници на брега на Средиземно море. Той наброява около 450 хиляди жители. Площта му е 52 кв. километра. Дълги години е изпълнявал функциите на столица на Израел. В Израел има 8 държавни университета, докато в малка България те са май 18. През 2003 Тел Авив е обявен от ЮНЕСКО за "Обект на световното наследство". Яфо или Яфа е бивш много стар град, сега квартал на своето разраснало се предградие Тел Авив. Яфо дълго време е смятано за българоезично населено място, защото 80-85 % от репатриралите се близо 50 хиляди български евреи се заселват в него. Именно в Яфо на 9 март, четвъртък, един ден преди нашето пристигане, е имало бомбен атентат с няколко ранени. Но броят на атентатите рязко спада, щом военните започват да разрушават къщите на атентаторите. "Тук е така!", заяви тъжно нашият израелски посрещач.
Сякаш повечето време бяхме в Палестинската автономия, а не в Израел. Вероятно за да им излезе по-евтино на организаторите, имахме 2 нощувки във хотел "Шепърд филд" (Овчарско поле) във Витлеем (Дом на хляба), считан за родно място на Исус Христос. В негова чест тук е изградена базиликата "Рождество Христово", където, естествено, богослужението се извършва на арабски. Тази църква, вместо неделя, посетихме още в петък - 10 март. Витлеем се намира на 10 км южно от Йерусалим, столицата на Израел, и брои над 25 хиляди жители. Жителите му, както и живущите в Бейт джала, са араби-християни. Във Витлеем разгледахме и пещерата, в която е роден Исус Христос, чиито дървени ясли сега са заменени с мраморни.
Имахме голям късмет с времето и с гида. Първия ден температурата беше 23 градуса, втория - 25, а третия - невъобразимите за нашите ширини през март 30 градуса. Екскурзоводът Елик Бенбасат е български евреин, роден в София, много колоритен бивш старши офицер от непобедимата израелска армия. Той разсмиваше моите дъщери с това, че бедуините за него бяха бедуинци, а пътищата – пътове, мъничкото - мънинкичко. Иначе Елик буквално се изцеждаше на ползу нашата група, без да щади себе си и нас. Например - третия ден се вихрехме, изплезили езици по Израел и Палестинската автономия, разделени посредством висока стена, 13 часа и половина – от 7 без 15 сутринта до 8 и 15 вечерта. Разгледахме крепостта "Масада" в пустинята Негев. Обядвахме и пазарувахме в един кибуц, доста близо до Мъртво море. Кибуцът произвежда най-вече селскостопанска продукция. Впрочем, при основаването на Израел 8% от неговото население живее в кибуци, докато сега според някои статистики този процент е едва 3. На 35 км източно от Йерусалим се намира Мъртво море. Около 2 часа тествахме неговата соленост, която се оказа 37 %, докато водата на Черно море е солена 7 %. Засега квадратурата на Мъртво море е 1 160 кв. километра. В него се влива река Йордан - реката, в която е кръстен Христос от свети Йоан Предтеча. Като щедър бонус от страна на гида спряхме за малко до прочутата река. Някои от нас дори си потопиха краката, други – ръцете в нейните води. И най-любопитното е, че Мъртво море е на 430 м под морското равнище, това е най-ниско разположеният воден басейн в света.
След Мъртво море, откъдето си купих солница с негова сол и с индикативния надпис "Кумран", пристигнахме в Йерихон (Градът на луната, отново Палестинска автономия). Селището е разположено на 258 м под морското равнище и се смята за най-стария град на земята - на 10 хиляди години. Тук опипах за пръв път в живота си жива камила – по главата, ушите и шията. Дори седнах и на нейното особено седло с дръжки като на велосипед. За малко изпитах див ужас, когато десетгодишното камиларче остави повода и с телефона на една от дъщерите ми започна да снима. Изплаших се, че тъкмо сега на камилата може да ѝ хрумне да се изправи - дали щях да мога да се удържа на седлото!? Опасенията ми се оказаха напразни, защото добре дресираното животно си остана седнало. Камиларчето ме трогна силно с това, че отказваше упорито да вземе таксата от 5 долара. Но след нашите настоявания то все пак прие зелената банкнота.
На втория ден - 11 март, малко след 10 часа пръв от нашата поклонническа чета аз станах сертифициран хаджия. Сертифициран, защото срещу определено заплащане всеки получи поименен картонен сертификат на кирилица и латиница за автентично хаджийство, сиреч, че е бил на Голгота и се е поклонил на гроба Исусов. Да не забравяме, че е имало по-строги времена, когато хаджилъкът се е признавал за действителен само ако поклонението е извършено на Великден. Три часа преди нашето поклонение посетихме във Витлеем магазин за християнски потреби. Закупихме си кръстчета и огромни хаджийски кръстове, броеници с кръстчета, свещи, ключодържатели, магнити, даже тениски, изработени от араби-християни. Тези наши покупки осветихме след това в Йерусалим, като ги поставихме за минута - две на гроба Исусов. Ценен консултант при върлия шопинг ни беше второто наше чичероне Емилия от Белица, омъжена тук за арабин.
Територията на съвременен Израел е почти 22 хиляди квадратни км, населението му е 9 милиона и 600 хиляди. На неголямата негова площ има планини, равнини, долини, странно свръхсолено езеро, разположено дълбоко под морското равнище, даже и една пустиня с наименование Негев. И по нея все още щъкат автентични бедуини с истински камили. Тук се издига крепостта "Масада", построена от цар Ирод Велики, чийто син Ирод Антипа обезглавява свети Йоан Предтеча като награда за танците на доведената си дъщеря Саломе. Бреговете на Израел на изток се мият от водите на река Йордан, на юг от Червено море, а на запад от Средиземно море. Израел се намира между Ливан на север, Сирия на североизток, Йордания на изток и Египет на югозапад. В най-южния си край има ограничен излаз на Червено море. Преди създаването на днешната държава името Израел се използва както за Ерец Израел – страната, обитавана от евреите през Древността, така и в преносен смисъл за световното еврейство. Името има корен в Стария Завет, където Яков, родоначалникът на евреите, е преименуван на Израил, след като се бори с ангел или със самия Бог. Самото име Израил означава "Богоборец".
След създаването през 1948 година на еврейската държава 50 хиляди български евреи ентусиазирано се втурват към тъй наречената Обетована земя. Но около пет хиляди отстояват на порива за преселване в историческата си родина. И от петте хиляди еврейски строители на съвременна България мога да посоча почти на прима виста учените Исак Паси, Нико Яхиел и Виктор Самуилов, поетите Дора Габе и Валери Петров, писателите Арман Барух, Виктор Барух и Драгомир Асенов (Жак Меламед), режисьорите Боян Дановски, Моис Бениеш и Леон Даниел, художниците Жул Паскин, Марко Бехар, Греди Асса и Андрей Даниел, музикантите Панчо Владигеров, Жул Леви и Милчо Левиев, актьорите Лео Конфорти и Ицхак Финци, журналистите Стела Авишай, Алфред Криспин и Виза Недялкова, политиците Сергей Станишев, Андрей Луканов, Георги Пирински - син и Соломон Паси, бизнесмените Адела Комфорти - Васерман и Соломон Лазаров. Според съседа инж. Димитър Нейчев, живял в Израел 25 години, в тази страна живеят и определен брой български цигани. Нашите индобългари по време на Втората световна война са укривали евреи. В резултат на това са се появили смесени бракове между роми и евреи, зародило се здраво приятелство между тези два многострадални етноса. Пак според инж. Димитър Нейчев заселващите се в Израел евреи по външен облик приличат на хората, от чиито страни пристигат. Руските евреи са руси и синеоки, арабските – мургави и тъмнооки, етиопските - истински чернилки. За евреи са смятани тези, в чиито жили тече минимум 25 % еврейска кръв. Между другото - и в жилите на великия Владимир Илич Ленин тече еврейска кръв, но тя е само 12.5 %, съвсем недостатъчно да го смятаме за сънародник на изключителния Карл Маркс. Но в тялото на руския демон се е вихрела 25 % немска и 25 % калмишка кръв, изглежда достатъчно, за да мине за германец или за калмик.
Същият инж. Димитър Нейчев стана и мой учител по иврит. Научих десетина по-важни думи като: "шалом" (здравей), "кен" (да), "ло" (не), "туда раба" (благодаря много), "слиха" (извинявай), "манишма" (как си), "беседър" (добре съм), "ле хаим" (наздраве), "ехуди" (евреин), "арави" (арабин). Прочие, дряновката Веска Сярова, чиято дъщеря живее трайно в Израел, ми припомня любопитна особеност на ивритската азбука, която е без букви за гласните фонеми и се състои само от 22 букви. Сиреч - еврейската писмена словесност е твърде пестелива и е в пълен унисон с прословутата юдейска стиснатост.
В Израел живеят и повече от 2 милиона араби. От дете са ми известни 3 арабски думи - "джамала" (камила), "хисар" (крепост), "апап" (приятел), без да знам, че принадлежат на този велик народ, обзавел човечеството с арабските числа и с редица научни термини. Впоследствие, от книгата на Амин Маалуф "Кръстоносните походи през погледа на арабите", научих, че и алгебра, алгоритъм, алкохол, зенит и цифра са също арабски. Арабски произход имат и думите "сахат" и "хаджи". Израелските араби и арабите от Палестинската автономия се трудят в предприятия на израелска територия. За мюсюлманите, освен Мека и Медина, Йерусалим е третият свещен град. В него се намират Скалната джамия и джамията Ал-Акса.
Останалите три части на Йерусалим са еврейска, арменска и християнска. В арменската част най-святото място е катедралата "Свети Яков". В еврейската най-свещено място е "Стената на плача", остатък от Втория техен храм. Там евреите, оборудвани с малки шапки върху темето, наречени кипа, се молят, докосват стената, оставят бележки със своите молби към Бога.
Надали има друга страна на земята, където дамите да подлежат на задължителна военна служба. Девойките от еврейски произход в Израел след завършване на средно образование трябва две години да бранят родината с оръжие в ръка. Чак след това могат да продължат обучението си или да се омъжват.
В село Васил Левски – Старозагорско, моето родно място, е имало няколко хаджии. Но в рода на Стайко Чилингирът, дядото на моя дядо Сотир по бащина линия, аз съм първия. Моя пример без колебание последваха и двете ми дъщери Тонислава и Неда. Да се гордея ли с това?! Но нали гордостта е тежък християнски грях…
Напущаме Израел и Палестинската автономия, преизпълнени с впечатления за техните народи и култури. Дълбоко сме признателни на хората, участвали в провеждането на поклонението до двете най-свети за християните места.
Назад

Всички статии на Брой 04, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Май
*СЪОБЩЕНИЕ
Насрочване на трето заседание на ХVІII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ СРЕД НАС
Ние сме Работоспособни
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Карнобат
Кърджали
Видин
Силистра
ИЗ НАШИЯ АРХИВ
Живот с предимство
МИЛОСТ ЗА ЖИВИТЕ
Нежността на людоедите
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Вдъхновява ме усещането да бъда в помощ, да съм полезен на другите с опита си
ПСИХОЛОГИЯ
Каквото търсиш, това ще намериш!
ПЪТЕШЕСТВИЯ
До Витлеем и напред
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Обучаваме хората да се придвижват сами с помощта на белия бастун, за да преодолеят своите страхове и вътрешни бариери
СПОРТ
Национален турнир по шоудаун "ЗЛАТЕН ДЖОБ"
СРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Видео подкастът на фондация "Хоризонти" е на прага на своя трети сезон
ТЕХНОЛОГИИ
Количеството данни в компютрите. Какво ни казват мегабайтите и гигабайтите?
Архив на изданието
1 2 3 4 5