Брой 04, 2023

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Количеството данни в компютрите. Какво ни казват мегабайтите и гигабайтите?


Стефан ЦВЯТКОВ


В ежедневието си често се сблъскваме с основните мерни единици за количество данни в компютрите. В тази публикация ще се опитам накратко да обясня какво означават те.
Всички съвременни дигитални устройства обработват информация, представена посредством двоичен код. Приложенията и данните във вашия лаптоп или смартфон са всъщност огромни масиви от единици и нули. Те се наричат битове. Ето малко зависимости между тях:
- 8 бита образуват един байт;
- 1024 байта формират един килобайт (KB). В него има 8192 бита (единици или нули);
- 1024 килобайта са един мегабайт (MB);
- 1024 мегабайта образуват един гигабайт (GB);
- 1024 гигабайта са един терабайт (TB).
Нека илюстрираме тези зависимости с малко реални примери. Една електронна книга във формат txt заема от 500 KB до 2 MB в паметта на вашето устройство.
Тези числа са ориентировъчни и зависят от обема на книгата. Един гигабайт може да побере в себе си 2097 средно обемни книги, ако всяка е с размер 500 KB и дължина от 290 000 символа.
Една песен в mp3 формат има стандартен размер от 3 до около 9 MB, в зависимост от нейната дължина, качество и аранжимент. Аудио файловете заемат много повече пространство от стандартните електронни документи. Една mp3 песен с добро качество може да заема място колкото 10 книги в txt формат.
От казаното по-горе бихме могли да заключим, че един гигабайт побира от порядъка на 150-250 песни в mp3. Или иначе казано - 1000 песни могат да заемат около 3 - 4 GB.

Малко за скоростта на интернет
Тя се измерва в килобитове (Kbps) и мегабитове (Mbps) за секунда. Един килобит е равен на 1000 бита (единици или нули). Един мегабит е 1000 килобита или 1 000 000 бита.
Ако вашата скорост на сваляне (download) или качване (upload) е един мегабит, това са всъщност 0,125 мегабайта в секунда. Ако е например 50 мегабита, това прави 6,25 MB в секунда. Скоростта на интернет не е постоянна величина и може да варира в рамките на един или няколко мегабита при всяко измерване.

Относно обявения размер на твърдите дискове
Често се случва някой потребител да си вземе външен HDD или SSD с памет 1 TB и като го включи в компютъра, да се окаже, че всъщност обемът му е 976 GB.
Тази разлика е породена от това как смятат хората и компютрите. Обикновено капацитетът на едно устройство за съхранение на данни се представя чрез десетичната бройна система, при която един гигабайт е равен на 1000 мегабайта.
Така, ако един външен SSD по спецификации има 512 GB, това са всъщност 512 000 MB. Да, обаче компютрите изчисляват обема информация чрез двоичната бройна система, според която един гигабайт е 1024 мегабайта. Ако се разделят 512 000 на 1024, оттам идва разликата в размерите и в този случай се получава 500 GB.Назад

Всички статии на Брой 04, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Май
*СЪОБЩЕНИЕ
Насрочване на трето заседание на ХVІII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ СРЕД НАС
Ние сме Работоспособни
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Монтана
Карнобат
Кърджали
Видин
Силистра
ИЗ НАШИЯ АРХИВ
Живот с предимство
МИЛОСТ ЗА ЖИВИТЕ
Нежността на людоедите
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Вдъхновява ме усещането да бъда в помощ, да съм полезен на другите с опита си
ПСИХОЛОГИЯ
Каквото търсиш, това ще намериш!
ПЪТЕШЕСТВИЯ
До Витлеем и напред
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Обучаваме хората да се придвижват сами с помощта на белия бастун, за да преодолеят своите страхове и вътрешни бариери
СПОРТ
Национален турнир по шоудаун "ЗЛАТЕН ДЖОБ"
СРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Видео подкастът на фондация "Хоризонти" е на прага на своя трети сезон
ТЕХНОЛОГИИ
Количеството данни в компютрите. Какво ни казват мегабайтите и гигабайтите?
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6