Брой 05, 2023

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Празнуване на Третия ден от Възкресение Христово

Със заветния и радостен поздрав "Христос Воскресе" посрещнахме отец Антон - свещеник в добруджанските енории на селата Дъбовик и Пчеларово. Последва хоровият отговор "Воистина Воскресе" от страна на събралите се присъстващи. Още в 11:00 часа залата се изпълни с усмихнати и ведри лица, наредени около красивата и добре подредена маса с червени, пъстри яйца и козунаци, аранжирани от нашите жени от клуба - Радка Иванова, Радка Великова, Пенка Донева, Златка Василева, Радка Маринова, Павлинка Стоянова, Ерчи Бедросян, Галя Христова, която наряза старателно козунаците, Цветанка Атанасова. На линия бяха още Марин Николов, Георги Милев, Коста Димитров, Михаил Панчев, Никола Атанасов. Очакването на скъпия ни гост - отец Антон, стар наш приятел, бе съпроводено с тиха и приятна музика. Срещата започна с патриархално пасхално послание за Великден, след което бе изпята песента "Христос Воскресе из мертвих". Последваха чукане с яйца за здраве и благопожелания. Още на влизане в залата всеки си носеше великденското яйце, на които Тодоров поставяше цифра за участие в конкурса за най-красиво яйце. Трудна задача се оказа за отец Антон да избере едно от най-красивите яйца, поставени в табла на масата, защото според думите му всички яйца бяха прелестно и красиво украсени. Въпреки всичко бе отличено представеното червено яйце от Стоянка Дякова с написана цифра 1. Павлинка Стоянова поздрави всички със стихотворение от Недялко Йорданов. Последваха бурни аплодисменти и поздравления. Срещата завърши с ръсене за здраве със светена вода и китка от здравец, извършено от отеца. Разделихме се с благоговение, духовна наслада и радостни чувства. Остава в сила неписаният договор между отец Антон от енориите на Пчеларово и Дъбовик и председателя на "ХобиСклуб".

Иван ТОДОРОВ


Среща между приятелски организации

На 25 април в базата на Сдружение "ХобиСклуб" се състоя приятелска среща между членовете на нашата организация и членове на "Лайънс Клуб" - Добрич, организация подкрепяща незрящи хора, която бе водена от президента г-жа Весела Панчева, придружена от Драгостин Байчев - нотариус, Радослав Петков и Георги Станчев. От страна на "ХобиСклуб" присъстваха около 20 човека.
С топли думи председателят на ХобиСклуб приветства гостите с "Добре дошли", а с помощта на Павлинка Стоянова направи подробно изложение на изминали осъществени проекти за подобряването на социалния статус на слепи, слабовиждащи и хора с други увреждания. Разказа за участието към конкурси на Община Добрич за граждански инициативи в полза на местната общност.
Г-жа Весела Панчева отбеляза в изказването си приоритетните програми, по които работят. Особено впечатление направи проектът за превенция на слепотата при децата чрез осъществяване на очни прегледи и прегледи за заболявания на опорно-двигателния апарат. Инж. Румен Антипов - гост и приятел на "ХобиСклуб", разви темата за ползата и вредата на ветрогенераторите. Последваха полезни препоръки за опазване на зрението на хората, особено след въвеждането на новите технологии. Срещата завърши с бурни аплодисменти и одобрителни възгласи към изказалите се. Накрая ръководителите на двете организации срязаха празничната торта. В почетната книга на "ХобиСклуб" президентът на "Лайънс клуб" г-жа Весела Панчева написа и прочете следните думи:
"Скъпи приятели от "ХобиСклуб" - Добрич, бъдете здрави и благословени! Продължавайте да подкрепяте всички, които имат нужда от Вашата помощ! Продължавайте да давате пример по човеколюбие и сърцатост!".

Иван ТОДОРОВ


Представяне на голямата оперна прима Константина Петкова

На 4 май във фоайето на Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич се състоя едно великолепно и мило представяне на автобиографичната книга на голямата оперна прима Константина Петкова, която е представяла България много години на световната публика от Италия, Франция, Америка, Англия, Швейцария и други страни. Тя е родена в добруджанското село Пчеларово. Петкова е превърнала дома си в райска градина и школа за обучение. Примата събира музикални и театрални таланти от всички краища на страната.
С широка приятелска усмивка във фоайето на библиотеката ни посрещна самата Константина Петкова, придружена от директора Теодора Денкова, д-р Росица Бояджиева, музикалния педагог Детелина Петкова, Мария Добрева, педагога Мария Савова и други общественици от града ни.
Голямата група от "ХобиСклуб" се смеси с посетителите - почитатели на оперното изкуство, за да се докосне до оперната певица и да я поздрави лично. Присъстваха Златка Василева, Радка Иванова, Ерчи Бедросян, Галя Христова, Марин Николов, Михаил Панчев, Пенка Донева и други. Отделните разкази и епизоди от авторската книга "Това, което чух, видях и преживях" бяха прочетени от Детелина Захариева, Ана Бербенкова, Мария Добрева и Роси Бояджиева, а някои от тях бяха разказани от самата Константина Петкова. Прочетите бяха музикално обогатени от нежните звуци на флейтата на д-р Росица Бояджиева и от нейните ученици от клас "Флейта" към Училище "Свети Климент Охридски".
Успяхме да си купим автобиографичната книга с автограф на оперната прима и да помолим за една лична среща между членовете на "ХобиСклуб" и голямата Константина Петкова. Благодарим на организаторите на тази вълнуваща среща!

"ХобиСклуб" - ДобричНазад

Всички статии на Брой 05, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
24 МАЙ
Българският език
За Шекспир, Вазов и шестокласниците
IN MEMORIAM
На нашата Краси
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Монтана
Добрич
ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО
"Танцуващи сърца" - най-новият състав към Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
НИЕ, НЕЗРЯЩИТЕ
Как се справят незрящите хора в ежедневието
ОБЩЕСТВО
Сами
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Специалното училище "Луи Брайл" е място, където всяко зрително затруднено дете и неговото семейство могат да получат подкрепа
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво да правим при кръвоизлив в окото?
ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ОЧИТЕ СИ!
Полезни за зрението храни
ПРЕМИЕРА
Един нов "писец" и един не толкова нов автор на българския книжен пазар
ПСИХОЛОГИЯ
Завистта – тихият крадец
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско отборно първенство за хора със зрителни увреждания
Национален отборен турнир по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6