Брой 05, 2023

Тема: ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО

"Танцуващи сърца" - най-новият състав към Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"Уважаеми читатели,
Представяме ви най-новото явление сред нашите творчески среди - школата по народни танци, песни и обичаи "Танцуващи сърца". Тя е създадена през октомври 2022 г. към Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" в рамките на едноименен проект, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програмата за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество. Ръководител на проекта е Йордан Младенов, а хореограф и художествен ръководител на танцовия състав е Виктория Костова.
Към момента в него участват: Аглика Недкова, Ани Кондратиева, Ели Кирилова - Кушнеренкова, Илияна Димова, Милетка Костова, Петкана Ботева - Димитрова, Савка Кацарска. В рамките на проекта е заложено осъществяването на четири концерта, първите два от които вече се състояха. Но и след това съставът възнамерява да продължи дейността си. Репетициите му са отворени за всички желаещи игралци.
През тази година традиционният Благовещенски концерт, организиран от ЦСРИ "Светлина" в София, се състоя на 28 март. В него взе участие и нашият състав "Танцуващи сърца". Това беше първата изява на групата. Тя изпълни само три хора, но публиката бе впечатлена от синхрона в тях и откликна с топли аплодисменти, които насърчиха танцьорките и тяхната хореографка и ги ентусиазираха да се готвят още по-усърдно за следващия концерт. Той се състоя на 22 април на бул. "Европа" 138, бл. 1 и бе организиран изцяло от читалището. В него "Танцуващи сърца" бяха главните изпълнители и ни показаха всички танци, научени за по-малко от шест месеца. От всяка фолклорна област имаше по нещо. В кратък открит урок танцьорите разучиха ново хоро и предизвикаха възторг у публиката. Превъплътиха се и в образа на лазарки. Малката зала не можа да побере всички желаещи да присъстват на концерта, но това не възпря публиката и не попречи на празничното и тържествено настроение, не угаси ентусиазма на "Танцуващи сърца". Благодарим ви за сърцатата игра!
В концерта участваха и интересни гост-изпълнители, които дообогатиха своеобразната ни разходка из музикалния фолклор - лазарска група и две певици от село Мрамор, които сякаш ни пренесоха два века назад и ни развълнуваха с автентичността си; Димитър Захариев и Хриси Пачалова пък чрез песенните си изпълнения ни показаха възможни варианти за съвременна интерпретация на фолклора чрез смесване на различни стилове в инструменталните аранжименти. Танцова група "Успех" също наелектризира сцената.
И понеже след продължилата около час и половина концертна програма вече всички сърца танцуваха, отвън пред залата се изви дълго хоро. Благодарим на всички ви за подкрепата! Следващият концерт на "Танцуващи сърца" в рамките на едноименния проект, финансиран от Национален фонд "Култура", ще бъде през септември. До нови срещи, ще ви очакваме!

Ваня ДИМИТРОВАНазад

Всички статии на Брой 05, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
24 МАЙ
Българският език
За Шекспир, Вазов и шестокласниците
IN MEMORIAM
На нашата Краси
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Монтана
Добрич
ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО
"Танцуващи сърца" - най-новият състав към Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
НИЕ, НЕЗРЯЩИТЕ
Как се справят незрящите хора в ежедневието
ОБЩЕСТВО
Сами
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Специалното училище "Луи Брайл" е място, където всяко зрително затруднено дете и неговото семейство могат да получат подкрепа
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво да правим при кръвоизлив в окото?
ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ОЧИТЕ СИ!
Полезни за зрението храни
ПРЕМИЕРА
Един нов "писец" и един не толкова нов автор на българския книжен пазар
ПСИХОЛОГИЯ
Завистта – тихият крадец
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско отборно първенство за хора със зрителни увреждания
Национален отборен турнир по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5