Брой 05, 2023

Тема: ПРЕМИЕРА

Един нов "писец" и един не толкова нов автор на българския книжен пазар


Марина ПЕТКОВА


На 24 април се състоя премиерата на новия роман "Писецът", чийто автор – нашият приятел и колега Иван Янев, за пореден път разкрива таланта си в писането на художествена литература.
В зала "Алма алтер" на Софийския университет романът бе официално представен на своите бъдещи читатели, като на събитието освен многобройните гости и приятели на Иван присъстваха и всички допринесли за излизането му на бял свят.
Романът е третият от поредицата, за момента трилогия, от книги на Иван Янев, предшестван от романите "Феникс" и "Симаргал".
Както сподели авторът - тези книги не са били планирани като поредица, а аз ще допълня, че вдъхновението просто не е поискало предварително разрешение кога да го посети, за да му подшушне продължението на сюжета.
Така Иван не само сбъдна, но и пресбъдна пожеланието на свой приятел при представянето на първия си роман "Феникс" – да има и следващ роман. А те станаха вече три.
Реших да провокирам автора с въпроса как успява да прави всичко, в най-буквалния смисъл на понятието.
"Ми, не успявам. Както сама видя, вече на два пъти пропускам и не успявам с обещаните ви публикации в списанието, което досега не съм си позволявал. В спортната федерация разчитам много на екипа, като аз само задавам посоката, в която да се работи, и разчитам и зная, че всичко ще бъде направено по най-добрия начин. В читалището вече не съм толкова активен. Но мисля, че заради художественото писане най-много страда академичната ми кариера, тъй като не ми остава физическо време за научни разработки. В министерството на образованието, където е и основната ми работа, си изкарвам хляба, а политическите ми изяви са по-скоро израз на гражданската ми позиция, тъй като аз не съм политик и никога не съм се стремил да бъда политик. Въпреки това, в романа "Писецът" има достатъчно ярко изразени политически моменти. Искаме или не искаме това, но целият ни живот зависи от политиката и политиците. Затова най-важното е какви политици взимат решенията в държавата, защото добрите политици са добрите лекари на държавата. Също както проучваме кой лекар е най-добър преди да се запишем на преглед, ние би следвало да проучваме и кои политици са най-добри за държавата. Защото добрите политици биха оставили кадърните хора в България, вместо да ги прогонват."
Освен пореден роман на Иван Янев "Писецът" е и роман с кауза, защото събраните от него средства ще бъдат дарени на една болна жена и майка – близка на автора.
Попитах го дали романът е дошъл с тази кауза, или каузата е намерила романа.
"Ми, всъщност книгата излезе през март и десетина дни след това разбрах за проблема на тази млада жена, която познавам от близо 18 години. Вследствие на ковид при нея се отключват сериозни здравословни проблеми и в момента тя е почти обездвижена, а има 16-годишен син. За нейното лечение са необходими огромни средства. Точно тогава реших, че този роман ще бъде с кауза."


На въпроса ми дали това е само неговата любов към ближния, урок към политиците, или и двете - Иван бе категоричен, че и двете неща.
"За щастие, за тази книга не се наложи аз да се самофинансирам. Тоест, единственото, което съм отдал на този роман, е моята творческа енергия. Затова реших приходите от книгата да бъдат дарени за живота и здравето на един човек."
Романът е издаден от издателство "Забелски глас" с управител Валерия Димитрова. Редактор на книгата е Ива Тодорова, художник на корицата – Яна Хинкова, а финансирането е от министерството на културата със съдействието на зам.-директора на "Алма алтер" – Петя Йосифова, която е вече добре позната на много от незрящите заради участието в и подкрепата на много техни инициативи.
Много приятели и съмишленици на доктор Янев уважиха събитието, а особено впечатляващо бе стихотворението, творение на един друг Иван – добре познатия ни Иван Карастоянов, който го е написал под вдъхновение след прочитане на романа.
Мисля, че това стихотворение би било и достоен финал на този очерк.

ЖИВЕЙТЕ, ЛЮБЕТЕ СЕ...

Иван КАРАСТОЯНОВ

На пейка зелена с крака от желязо
намира плътта му спасителен остров
от буря на чувства, която беляза
душата му с мълния гибелно остра.
Обгърнат от дим на лула за отдушник,
не вижда посока, не търси и смисъл,
но праща за помощ сигнали въздушни
съвсем неусетно, безмълвен и кисел.
Поднася незнайният ден изненада
с поява на дързък и прям събеседник,
но не е жената - омайна и млада,
а пъстър петел със слова светогледни.
Но той му се мръщи и често го пъди,
а сетне споделя му своята мъка
и вслушва се в думите пилешки мъдри,
че може би някъде мъничко бърка.
И ето - живецът в човека възкръсва
сред пепел тютюнева с пламенна сила,
но птичата радост, за жалост, е къса,
че иде жената, да готви решила.
Смирено положил глава на дръвника,
преди за последно в живота да страда,
съвет към човеците мощно извика:
- Живейте, любете се - силно, с наслада.Назад

Всички статии на Брой 05, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
24 МАЙ
Българският език
За Шекспир, Вазов и шестокласниците
IN MEMORIAM
На нашата Краси
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Монтана
Добрич
ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО
"Танцуващи сърца" - най-новият състав към Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
НИЕ, НЕЗРЯЩИТЕ
Как се справят незрящите хора в ежедневието
ОБЩЕСТВО
Сами
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Специалното училище "Луи Брайл" е място, където всяко зрително затруднено дете и неговото семейство могат да получат подкрепа
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво да правим при кръвоизлив в окото?
ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ОЧИТЕ СИ!
Полезни за зрението храни
ПРЕМИЕРА
Един нов "писец" и един не толкова нов автор на българския книжен пазар
ПСИХОЛОГИЯ
Завистта – тихият крадец
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско отборно първенство за хора със зрителни увреждания
Национален отборен турнир по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4