Брой 05, 2023

Тема: НИЕ, НЕЗРЯЩИТЕ

Как се справят незрящите хора в ежедневието


Стефан ЦВЯТКОВ

Наскоро получихме запитване относно това как хората с нарушено зрение се справят с ежедневно-битови дейности като четене, писане, готвене, ориентиране в пространството, професионална реализация. Решихме, че отговорите на тези въпроси ще бъдат интересни и за част от нашата аудитория. Специални благодарности към Бехие Ахмед за предоставените идеи в този текст. А ето ги и въпросите:

Могат ли незрящите хора да четат?
Да, чрез така наречената брайлова азбука. Тя се състои от 64 типа вертикални тактилни клетки. Всяка от тях може да съдържа максимално 6 точки. Четенето се осъществява чрез хоризонтално движение на пръстите върху брайловия ред, така че всяка клетка да бъде възприета и разпозната. Посредством брайловата азбука могат да се изразяват букви, цифри, символи, ноти. Тя е призната в целия свят.
Много хора с нарушено зрение възприемат текстова информация чрез слушане. За целта се използват програми, наречени екранни четци. Те прихващат текста от приложенията, уеб сайтовете и електронните документи, след което го предават към синтезатор на реч (TTS). Това е друг вид софтуер, който може да прочита текстове чрез изкуствен (компютърно генериран) глас. И не на последно място - потребителите със зрителен дефицит слушат аудиокниги.

Могат ли незрящите хора да пишат?
Да, чрез брайловата азбука. За целта се използва плоча (от метал или пластмаса) с разграфени брайлови клетки и специално шило. По-бързо писане се осъществява с така наречените брайлови машини. В повечето случаи това са механични устройства, които тежат няколко килограма и са сравнително шумни на места, където се изисква повече концентрация.
Много потребители с нарушено зрение пишат на компютър и смартфон посредством екранен четец. Той изговаря буквите, които се натискат на клавиатурата или се въвеждат чрез сензорен дисплей. Софтуерът също позволява прослушване и редактиране на написания текст.

Как незрящите хора се ориентират в пространството?
Голяма част от тях се придвижват навън с помощта на бял бастун, други разчитат и на куче-водач. Белият бастун е помощно средство за движение и сигнализация, което се използва от хора с остатъчно или нулево зрение. Чрез него те опипват и разучават настилката, както и различните предмети и препятствия в непосредствена близост. Белият цвят на бастуна информира другите наоколо, че неговият ползвател е със зрителен дефицит.
Кучетата-водачи преминават през специално обучение от квалифицирани инструктори. В България те се подготвят от фондация "Очи на четири лапи" и се предоставят безвъзмездно. Кучетата могат да оказват съдействие при избягване на препятствия, да запаметяват маршрути, да изпълняват прости команди. Препоръчително е да се използват в комбинация с бял бастун. За много зрително затруднени тези дружелюбни животинки осигуряват единствения начин за самостоятелно придвижване навън.

Как незрящите хора използват компютър и мобилен телефон?
Вече споменахме екранните четци и речевите синтезатори. Потребителите със зрителен дефицит не се нуждаят от специален компютър. Достатъчен е стандартен такъв, който има сравнително добри параметри. Използва се най-вече клавиатурата. Придвижването в приложения и уеб сайтове се осъществява чрез множество клавишни комбинации на екранния четец и операционната система. Така всеки потребител с нарушено или нулево зрение има възможност да прочита уеб публикации, да прослушва аудио и видео съдържание, да сърфира в социалните мрежи, да прави онлайн поръчки.
Смартфоните също могат да бъдат използвани с екранен четец. Понеже обикновено при тях липсва физическа клавиатура, това се компенсира с промяна на жестовете за управление. Случва се автоматично, когато екранният четец е активен. Отварянето на приложение става чрез двойно почукване с един пръст, скролиране се осъществява с два или три пръста. Използват се и много други жестове.

Как незрящите хора се справят с готвенето и почистването на дома?
Известна част от тях определено умеят да готвят вкусно. Ориентират се по миризмата на приготвящата се храна, докосват я с ръка или направо я опитват. Използват се предимно уреди, които не са със сензорно управление и имат стандартни бутони.
За да разберат, че определена повърхност се нуждае от почистване, хората със зрителен дефицит обикновено я изследват чрез допир. Тъй като повечето от тях имат по-изострено тактилно възприятие, могат да усетят дали дадено място е прашно, има зацапвания или като цяло необходимост от почистване. Използват се препарати, мопове, прахосмукачки и други стандартни средства.

Какви професии практикуват незрящите хора?
Голяма част от тях са мотивирани за работа и се стремят към усъвършенстване. Могат да бъдат много лоялни и отговорни служители, тъй като не твърде често им се дава шанс да работят наравно с останалите.
Незрящите хора упражняват различни професии, при които пълноценното зрително възприятие не е задължително. Сред тях има писатели, автори на уеб публикации, актьори, певци, музиканти, юристи, дори и ютюбъри. Срещат се също служители в кол център, програмисти и DJ-и.
Този текст не претендира за изчерпателност. Има още доста, което може да се каже за всекидневните предизвикателства на незрящите хора. Надяваме се, че ви е било интересно.Назад

Всички статии на Брой 05, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
24 МАЙ
Българският език
За Шекспир, Вазов и шестокласниците
IN MEMORIAM
На нашата Краси
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Монтана
Добрич
ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО
"Танцуващи сърца" - най-новият състав към Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
НИЕ, НЕЗРЯЩИТЕ
Как се справят незрящите хора в ежедневието
ОБЩЕСТВО
Сами
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Специалното училище "Луи Брайл" е място, където всяко зрително затруднено дете и неговото семейство могат да получат подкрепа
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво да правим при кръвоизлив в окото?
ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ОЧИТЕ СИ!
Полезни за зрението храни
ПРЕМИЕРА
Един нов "писец" и един не толкова нов автор на българския книжен пазар
ПСИХОЛОГИЯ
Завистта – тихият крадец
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско отборно първенство за хора със зрителни увреждания
Национален отборен турнир по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5