Брой 05, 2023

Тема: ПСИХОЛОГИЯ

Завистта – тихият крадец


Милена ГОЛЕВА


Едва ли има друга емоция, която да е откраднала толкова много радост, вътрешен мир, себеуважение, щастие и дори здраве. Завистта!
Да! Наясно съм с факта, че винаги ще има някой, който има повече от нас самите.
Всеки е богат с нещо в очите на някого другиго: един има повече вкус, друг - време, трети разполага с повече пари, свобода, красота, възможности, връзки, уважение, внимание, упоритост, настроение. Някои се радват на сплотено семейство, деца или удовлетворяваща работа и тъй насетне, и тъй насетне. Списъкът може да се продължи до безкрай.
Безброй много са причините, които предизвикват завистта да изпълзи от тъмнината. Малцина са обаче тези, които разпознават това чувство, а още по-малко тези, които съумяват да го преобърнат в нещо градивно.
Бъди откровен със себе си!
Наистина ли не я харесваш, защото ти е неприятна, или просто ти е криво, че тя е обект на повече внимание!? Дали желанието ти да изхейтиш не е провокирано от факта, че тя живее живота на мечтите ти, а ти все още не можеш да се докоснеш до него!?
Хората винаги говорят лошо за това, на което завиждат.
Ако наистина нещо или някой, АМА НАИСТИНА не ти е интересен - ти ще останеш неутрален и едва ли ще си губиш времето, енергията, мислите, настроението, за да се занимаваш с нещо, което ти е безразлично.
Нека си го кажем направо - щом се занимаваш с него, значи ти е интересно! Всъщност какво е завистта - тя е възхищение с обратен знак! Възхищение! Да! Добре ме чу!
Никой не пресича пътя ни случайно!
Възхищение! Обърнато наопаки!
Когато на някой му се случи нещо, за което ти копнееш, имаш две опции:
- Да завиждаш – това е ниското енергийно проявление. Обаче по този начин казваш на Вселената, че това не е хубаво, ти не го искаш и така отрязваш достъпа си до тази благина.
- Да се вдъхновиш – това е високото енергийно проявление. По този начин заявяваш, че искаш и ти от това, то е добро и желано от теб. Така започваш да го привличаш в енергийното си поле и съответно в живота си.
Не е ли по-добре да искаш да има повече успели хора, за да има повече от кого да се учиш!? Замисли се! Щом някой го е постигнал - значи можеш и ти. Започни да наблюдаваш такъв успял в някаква област човек. Или може би човек, който е постигнал съвършения баланс между работа, семейство, здраве, грижа за себе си, общуване, почивка. Ами ето, ти имаш чудесен пример!
Учи от него! Какъв е начинът му на мислене, какво прави, с какво се храни, как почива, кои са нещата, които са го отвели дотам, където е! Вдъхновявай се от добрите примери! От тези, на които им се е получило.
Как да се справим със завистта?
Дали ако обърнеш завистта, тя не би могла да се превърне от отрова, която изливаш в теб, в твой мотиватор? Хайде да обърнем завистта и да я превърнем в нещо градивно! Да я накараме да работи за нас!
От която и страна на завистта да се намираш, независимо дали сам изпитваш това чувство, или си обект на завист, за да се справиш на първо място ти е нужно да започнеш да развиваш здравословна увереност и самоуважение. Когато започнеш здраво да стъпваш на себе си, да изхвърлиш от живота си съмненията, комплексите, неувереността, ще започнеш да се усещаш стабилен във вътрешен план и да си все по-малко зависим от мнението и отношението на другите.
Разбира се, веднага възниква логичният въпрос – как. Как да го постигнеш!?
А сега ще ти дам работеща и много забавна техника за справяне със завистта на другите.
Когато се озовеш от другата страна и се превърнеш в обект на завист. Има и такива моменти, нали?
Ама, разбира се, че ще ти завиждат! Ами то все повече има за какво. Когато човек открие законите на Вселената, започне да ги прилага, да сбъдва мечтите си, да живее по своя мяра, ами те, завистниците, веднага забелязват.
Когато някой ти завижда, той трови себе си, не тебе.
Завистта отблъсква успеха. Възхищението го привлича!
И всеки плаща своята цена! Хората, които завиждат, стопират собственото си развитие.
Но! Ако ти се обидиш, ако ти стане гадно, тегаво и неприятно - ти поемаш част от тази отрова в себе си. Тогава допускаш в теб ниско проявление на вибрацията.
Какво да направиш?
Завистта е всъщност комплимент!
Всеки път, когато ти завидят, мислено си кажи - благодаря за комплимента!
Някой те хейти - благодаря за комплимента!
Някой злослови - благодаря за комплимента!
Някой сипе отрова - благодаря за комплимента!
Някой плете интриги - благодаря за комплимента!
Такива хора идват, за да ти напомнят, че имаш нещо повече от тях.
Понякога пропускаш да осъзнаеш колко много имаш. Колко много вече си постигнал! Обърни хейта от нещо негативно в нещо градивно. Обърни го в своя висока вибрация. Благодари за напомнянето, че има неща, за които си струва да ти бъде завидяно. Учи се да цениш себе си. Да уважаваш постигнатото от теб до момента.
Превръщай се във все по-уверена в себе си твоя версия.
Благодаря за комплимента!
Освободи се от завистта и надгради себе си с уважение, увереност и респект!
Животът е прекрасен!Назад

Всички статии на Брой 05, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
24 МАЙ
Българският език
За Шекспир, Вазов и шестокласниците
IN MEMORIAM
На нашата Краси
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Монтана
Добрич
ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО
"Танцуващи сърца" - най-новият състав към Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
НИЕ, НЕЗРЯЩИТЕ
Как се справят незрящите хора в ежедневието
ОБЩЕСТВО
Сами
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Специалното училище "Луи Брайл" е място, където всяко зрително затруднено дете и неговото семейство могат да получат подкрепа
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво да правим при кръвоизлив в окото?
ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ОЧИТЕ СИ!
Полезни за зрението храни
ПРЕМИЕРА
Един нов "писец" и един не толкова нов автор на българския книжен пазар
ПСИХОЛОГИЯ
Завистта – тихият крадец
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско отборно първенство за хора със зрителни увреждания
Национален отборен турнир по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4