Брой 05, 2023

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Какво да правим при кръвоизлив в окото?


Най-честата причина за кръвоизлив в окото е травма, а също така може да е предизвикан от някакво заболяване или от проблеми на имунната система.

В зависимост от причината за кръвоизлива може да се наложи незабавна лекарска намеса. Кръвоизливът в окото е причинен от разкъсване на тънък кръвоносен съд.
Често когато кръвоносните съдове губят своята еластичност, те получават атеросклеротични промени и стават чупливи като тънко стъкло.
Така те невинаги могат да издържат на силно физическо натоварване. Когато се разкъсва малък кръвоносен съд, дори може да не усетите болка, но пред очите ви може да се появи мътно петно, което да ви пречи на работата.
Може да не виждате петно, но внезапно да ви заболи силно главата. При кръвоизлив в окото човек трябва веднага да легне и на челото му да се сложи студен компрес.
Кръвоизливът обикновено не е еднократно явление, веднъж появил се, той може да се повтори отново, ако причина за него е високо кръвно налягане или атеросклероза.
Така че е добре при кръвоизлив в окото да посетите специалист. За да се предпазите от кръвоизлив, не се навеждайте ниско и не вдигайте тежести.
След като веднъж сте получили кръвоизлив, консумирайте повече плодове и зеленчуци със съдържание на витамин А. Полезен е и рутинът, който се съдържа в елдата.
Кръвоизлив може да се получи също така при силен вик или при рязко движение на главата. Веднага след кръвоизлива сложете нещо студено върху окото, например замразено месо или лед.
Повторете процедурата няколко пъти през деня. Охладено пакетче от запарен черен чай също може да помогне при кръвоизлив в окото.
Слагайте върху болното око тампони, напоени със сок от алое и отвара от лайка. По същия начин използвайте сварените и намачкани листа от прясно зеле.
При кръвоизлив в окото помага свежо сирене, както и сварена леща, смесена с жълтък. Парче сирене или кашица от лещата с жълтъка се оставят за три минути върху болното око и след това внимателно се отстраняват.Назад

Всички статии на Брой 05, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
24 МАЙ
Българският език
За Шекспир, Вазов и шестокласниците
IN MEMORIAM
На нашата Краси
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Монтана
Добрич
ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО
"Танцуващи сърца" - най-новият състав към Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
НИЕ, НЕЗРЯЩИТЕ
Как се справят незрящите хора в ежедневието
ОБЩЕСТВО
Сами
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Специалното училище "Луи Брайл" е място, където всяко зрително затруднено дете и неговото семейство могат да получат подкрепа
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво да правим при кръвоизлив в окото?
ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ОЧИТЕ СИ!
Полезни за зрението храни
ПРЕМИЕРА
Един нов "писец" и един не толкова нов автор на българския книжен пазар
ПСИХОЛОГИЯ
Завистта – тихият крадец
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско отборно първенство за хора със зрителни увреждания
Национален отборен турнир по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5