Брой 05, 2023

Тема: ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ОЧИТЕ СИ!

Полезни за зрението храни


Водещ австралийски оптометрист говори за важните за здравите очи храни, за основните храни, които да добавите към ястията си, за да дадете на очите си хранителните вещества, от които се нуждаят!
Що се отнася до грижите за очите, може да мислите, че е достатъчно да носите слънчевите си очила отвреме навреме, да не седите твърде близо до телевизора и също отвреме навреме да капете капки за очи при сухота. Но правилната грижа за очите надхвърля това, а храненето може да бъде ключът към поддържането на очите ви здрави.
Гари Родни, водещ оптометрист, казва, че "Очите се нуждаят от широк набор от витамини и минерали, за да функционират добре, като някои от тях са от решаващо значение за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата".
Тези витамини и минерали могат да се набавят чрез взимането на някои хранителни добавки, но най-ефективният метод е чрез храната. Това е така, защото когато витамините се получават чрез храната, те идват в комбинация с кофактори, които могат да увеличат бионаличността, което ги прави много по-лесни за усвояване и използване от тялото ви. Така че пълноценните хранителни източници винаги са за предпочитане пред добавките.
Според Световната здравна организация дефицитът на витамин А е една от водещите причини за слепота в световен мащаб. Витамин А има главна роля в поддържането на фоторецепторните клетки във ретината, които ни позволяват да преобразуваме светлината в неврологични сигнали, които нашият мозък може след това да интерпретира.
Симптомите на дефицит на витамин А могат да включват нощна слепота и сухота в очите. Витамин А се намира само в продукти от животински произход като яйчни жълтъци и млечни продукти. Въпреки това, веганите и вегетарианците могат да получат своя витамин А по малко по-различен начин с растения като зеле, спанак и моркови. Те осигуряват каротеноид на провитамин А, наречен бета-каротин, който тялото може да преобразува във витамин А. Въпреки че не е най-ефективният метод, той може да осигури някои от ежедневните ви нужди от витамини.
Като цяло чуваме много за клас витамини, известни като антиоксиданти, когато става въпрос за здраве. Наред със защитата на нашите клетки от свободните радикали, те имат и няколко по-специфични роли в телата ни, особено когато става въпрос за очите. Има два изключителни антиоксиданта, наречени лутеин и зеаксантин, които са част от ретината. Смята се, че те помагат да защитите зрението си от увреждане от слънцето, както и от вредната синя светлина. Проучванията показват, че нивата на тези каротеноиди в окото са пропорционални на дневния им прием. Изследователите установяват, че ежедневното им допълване забавя прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата (МДСВ). Въпреки че те могат да бъдат намерени във високи количества в тъмнозелени листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле, най-бионаличният източник е яйчният жълтък. Причината за това, е че лутеинът и зеаксантинът са мастноразтворими витамини. Ако предпочитате да заложите на спанака, опитайте да го съчетаете с масла като салатен дресинг или авокадо.
"Омега 3 мастните киселини също могат да бъдат страхотни защитници на зрението", казва Гари Родни. Омега 3 са мастни киселини с дълга верига, които, освен че имат множество ползи за здравето на други места в тялото, са изключително важни за ранното детско развитие на очите и мозъка. Мастните киселини EPA и DHA, класифицирани като Омега 3, трябва да се приемат в достатъчни количества, тъй като дефицитът е свързан с увредено зрение при децата. Омега 3 най-често се срещат в мазни риби като сьомгата и трябва да бъдат основен елемент в ежедневния ви витаминен режим.
Ако включвате хранителни добавки към диетите си, трябва да знаете, че най-добрият начин да получите всички защитни витамини е чрез вашата храна. Затова се уверете, че ядете голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, тъй като всички те играят роля за здравото зрение.

Източник: digitaljournal.comНазад

Всички статии на Брой 05, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
24 МАЙ
Българският език
За Шекспир, Вазов и шестокласниците
IN MEMORIAM
На нашата Краси
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кърджали
Монтана
Добрич
ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО
"Танцуващи сърца" - най-новият състав към Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
НИЕ, НЕЗРЯЩИТЕ
Как се справят незрящите хора в ежедневието
ОБЩЕСТВО
Сами
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Специалното училище "Луи Брайл" е място, където всяко зрително затруднено дете и неговото семейство могат да получат подкрепа
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво да правим при кръвоизлив в окото?
ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ОЧИТЕ СИ!
Полезни за зрението храни
ПРЕМИЕРА
Един нов "писец" и един не толкова нов автор на българския книжен пазар
ПСИХОЛОГИЯ
Завистта – тихият крадец
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Европейско отборно първенство за хора със зрителни увреждания
Национален отборен турнир по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5