Брой 06, 2023

Тема: НАШИЯТ БРАЙЛ

Продължаваме чудесната традиция

Марина ПЕТКОВА


И наистина я продължаваме.
Съревнованието по брайлова грамотност и тази година се проведе на 31 май в Национално читалище "Луи Брайл 1928". В него се включиха общо 7 участници, четирима от които ученици от Училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл".
Както винаги, първата част на състезанието включваше два модула – бързо, правилно и по възможност изразително четене и правилно писане, където не се взема предвид скоростта, а само допуснатите грешки.
Подбраните за прочитане текстове бяха различни за учениците и възрастните участници, съобразени с възрастта им, докато текстът за диктовка бе един за двете групи.
Журито бе в състав: Петър Стайков – председател и членове: Ваня Димитрова – коректор в читалището, Марина Петкова – редактор на списание "Зари", Савка Кацарска – преподавател в училище "Луи Брайл" и Йордан Младенов – председател на Национално читалище "Луи Брайл 1928".
Съорганизатори на конкурса заедно с читалището бяха ЦСРИ "Светлина" и Регионална организация - София.
При оценяването и класирането на участниците се отчитаха скоростта на четене, допуснатите грешки, както и допуснатите грешки при писането.
Това класиране се извършва комплексно за двата модула.
В края му се очертаха победителите в двете категории участници – ученици и възрастни.
При учениците първото място спечели Христиана Брайкова, а второто и третото останаха за Александра Каймакчиева и Теодор Тодоров.
Поощрителната награда бе присъдена на Фатме Алим.
При възрастните борбата за първото място бе твърде оспорвана и затова журито реши да присъди две първи места и едно второ място.
С практически еднакъв резултат първенци станаха Илкай Осман и Хари Хараламбов, а втори след тях се класира Андрей Григоров.
Изключително интересна бе следобедната част на конкурса, която се проведе в залата на Столична библиотека. Тук участниците се съревноваваха в художествено четене, тоест - огромна роля играеше не само гладкото четене, но и артистичният им талант.
В ролята на жури се прояви публиката, като всеки имаше право да гласува за трима от седемте записали се брайлисти. Този път четенето бе посветено на Алеко Константинов във връзка със 160-ата годишнина от неговото рождение.
Прекрасно е, че тази, оказа се, доста стара традиция за съревнование в художествено четене отново се възроди от миналата година, защото слушането на добре подготвените и опитни брайлисти е истинска наслада.
Освен лекотата, с която изчитаха падналите им се чрез жребий откъси от "Бай Ганьо", те показаха и истински актьорски талант.
И така - първият четящ артист бе Кристиян Григоров, който представи фрагмент от пътуването на бай Ганьо из Европа и по-специално неговото типично поведение в трена.
След него пътешествието на колоритния нашенец продължи във Виена чрез прочетения откъс от пътуванията из Европа, изигран от Сейди Юруков.
Илкай Осман пък ни отведе, заедно с бай Ганьо, в банята. Надали има образован българин, който да не е чел тази толкова известна Алекова история!
След банята, заедно с нашенеца, на гости у Иречек ни отведе Ивайло Величков, който ни накара за момент да допуснем, че героят на тази история действително се намира пред нас.
Участвахме и в едни предрешени избори, заедно с бай Ганьо, чрез Андрей Григоров, а за куриоз - откъсът, в който Ганьо основава дружество за въздържание, се падна на Петър Стайков.
Финалът на този своеобразен спектакъл бе виртуозно прочетеният откъс от пътуването на Ганьо в Русия. Аз бих го определила като смях през сълзи и ето защо:
"И представете си, господа, в този момент аз съжалих бай Ганя! Вярвайте! Съзнавах, че постъпката му е безобразна, че той е отвратителен скъперник, егоист, лукав хитрец, лицемерен експлоататор, грубиян и простак до мозъка на костите…, но съжалих го: в тънките вибрации на тона, с който той изговори последните думи, моето ухо схвана една нежна нотка, която се таила и се таи в сърцето на бай Ганя, но рядко — боже, колко рядко! — се появява… Не зная, може да ви се покаже смешно, неестествено, но ще ви кажа, господа, че в този момент аз инак погледнах на бай Ганя; като че някой ми внуши: "Недей презира този простичък, лукавичък, скъпичък нещастник, той е рожба на грубата среда, той е жертва на груби възпитатели; злото не се таи в него самия, а във влиянието на околната среда. Бай Ганьо е деятелен, разсъдлив, възприемчив — главно възприемчив! Постави го под влиянието на добър ръководител и ти ще видиш какви подвиги е той в състояние да направи. Бай Ганьо е проявявал досега само животната си енергия, но в него се таи голям запас от потенциална духовна сила, която очаква само морален импулс, за да се превърне в жива сила…".
Между другото, бих препоръчала на всеки, който не е чел книгата на Алеко за бай Ганьо, непременно да я прочете. Това е уникално произведение, представящо българите може би в една не много лицеприятна светлина, но доста правдиво и изключително актуално и днес.
Отличното представяне на всички участници изключително затрудни журито в лицето на публиката, но въпреки това - всеки съумя да си избере трима фаворити и след гласуване нашите брайлисти-актьори бяха класирани.
На трето място публиката постави двама от тях – Илкай Осман и Сейди Юруков.
Второто място бе отредено на Хари Хараламбов, а най-много гласове получи артистичният Ивайло Величков.
И за финал - чаровната водеща Ваня Димитрова прочете думи на Алеко от книгата му за Бай Ганьо, които и аз ще споделя тук. Защото след като ги прочетете, не бихте се усъмнили нито за миг в гения на Алеко и неговата актуалност, поне що се отнася до нашенците.

***


"Прощвай, снизходителний читателю! Ти ще срещнеш в тази книжка някои цинични думи и сцени, аз не можах да ги избягна; ако ти можеш да изобразиш бай Ганя без цинизми — заповядай!
Прощавай и ти, бай Ганьо! Бог ми е свидетел, че винаги добри чувства са ме въодушевявали при описването на твоите истории. Ни чувство на злобно порицание, ни презрение, нито лекомислен смях не са ръководили моето перо. И аз съм чадо на своето време и известни отделни събития може би неволно са ме отклонявали от строгата обективност, но аз се старах да възпроизведа есенцията на печалната действителност. Твоите братя, вярвам, не са такива, какъвто си изобразен ти, бай Ганьо, но те са засега на втори и трети план; те едва сега почват да заявяват за своето съществуване, а пък ти, ти си налице, твоят дух лети и обгръща целия обществен строй и дава свой отпечатък и на политика, и на партии, и на печат. Аз питая в себе си вяра, че ще дойде един ден, когато ти, след като прочетеш тази книжка, ще се позамислиш, ще въздъхнеш и ще речеш:
Европейци сме ний, ама все не сме дотам!… Прощавай, не е за чудо пак да се срещнем."


Алеко КОНСТАНТИНОВ


Назад

Всички статии на Брой 06, 2023

***ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
**СЪОБЩЕНИЕ
Социална услуга "Асистентска подкрепа"
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
Рожденият ден на мама
Когато се смеят децата
ВТОРИ ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Всеки с кръвта си
Втори юни
ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ СРЕД НАС
Живот в преследване на мечти
ДОБРОВОЛЦИ
Ръка за ръка
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Русе
Силистра
Добрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължаваме чудесната традиция
ОБЩЕСТВО
Ние - Българите
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Винаги съм се стремял да се надграждам, за да бъда в крак с времето, в което живеем
ПОЕЗИЯ
Поетичен конкурс "Зрящи сърца"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по лека атлетика
Турнир по шоудаун "Златен сет"
Държавно индивидуално първенство по шахмат за хора със зрителни увреждания
Спортният риболов - достъпен спорт за хората със зрителни увреждания
Архив на изданието
1 2 3 4 5