Брой 06, 2023

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Европейската нощ на музеите

За 19-та поредна година пловдивските музеи се включиха в инициативата "Европейска нощ на музеите". Това е събитие, чието начало е поставено в Берлин през 1997 г., а понастоящем се провежда в повече от 3000 музея в близо 30 европейски държави. Началото на тази прекрасна културна изява в България е поставено именно в Пловдив през 2005 година.
На 13.05.2023 г. Регионален етнографски музей - Пловдив също отново се включи в Европейската нощ на музеите. Тази година се подготви и осъществи едно незабравимо преживяване – аудио разходка "Овчар и невеста". Екипът на музея заедно с Института по математика и информатика към БАН под ръководството на проф. Галина Богданова и с активното участие на съюзния член и активист от габровската регионална организация Негослав Събев разработиха съвместен идеен проект за цифров маршрут, който е приложим както за незрящи хора, така и за широката публика. Какво е общото между Института по математика и информатика към БАН и Регионален етнографски музей - Пловдив? Какво е общото между етнографията и математиката?
Разходката преминава през осем от експозиционните зали, където посетителите се запознават с разказа за любовта между двама млади през епохата на Българското Възраждане. Залите са подредени тематично – зала 1 "Селско стопанство", зала 2 – "Животновъдство", зала 3 – "Златарство", зала 4 – "Носии", зала 9 – "Копривщенска стая", зала 14 – "Музикални инструменти" и други. Гостите имат възможност чрез сканиране на QR кода на всяка от осемте табели със смартфоните си да влязат в сайта към аудио разходката и да разкрият тайните на експонатите, които "разказват" своите истории. Те са достъпни и за незрящи хора благодарение на брайловия текст, изготвен с консултантското и инспекционно съдействие на дългогодишния служител на НЦРС - Пловдив Стефка Стойчева и на Христо Грозев. Към етнографите, математиците и брайловите консултанти са се включили и журналисти от радио "Пловдив", които професионално са озвучили цифровия музеен маршрут. Любопитни са непознатите истории на предметите, включени в маршрута – кюстекът, зарафлъците, йерусалимията, пафтите, музикалните инструменти, огнището и други.
Поздравление към екипа, работил по експозицията, с пожелания за нови творчески успехи поднесе директорът на музея Ангел Янков, с когото пловдивската регионална организация нееднократно си е сътрудничела през годините.
В съботната нощ на 13 май РЕМ - Пловдив остана отворен за посетители с вход свободен до полунощ, а оригиналната изява на творческия дух ще остане в музея още дълго време.

Георги ГЕНОВ
Снимки - Христо ГРОЗЕВ


Назад

Всички статии на Брой 06, 2023

***ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
**СЪОБЩЕНИЕ
Социална услуга "Асистентска подкрепа"
*ОБЯВА
Национален творчески конкурс "Графити от думи и звуци"
1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
Рожденият ден на мама
Когато се смеят децата
ВТОРИ ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Всеки с кръвта си
Втори юни
ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ СРЕД НАС
Живот в преследване на мечти
ДОБРОВОЛЦИ
Ръка за ръка
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Русе
Силистра
Добрич
НАШИЯТ БРАЙЛ
Продължаваме чудесната традиция
ОБЩЕСТВО
Ние - Българите
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Винаги съм се стремял да се надграждам, за да бъда в крак с времето, в което живеем
ПОЕЗИЯ
Поетичен конкурс "Зрящи сърца"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по лека атлетика
Турнир по шоудаун "Златен сет"
Държавно индивидуално първенство по шахмат за хора със зрителни увреждания
Спортният риболов - достъпен спорт за хората със зрителни увреждания
Архив на изданието
1 2 3 4 5