Брой 07-08, 2023

Тема: ДАРИТЕЛИ

На добър час в живота!Вече 8 години Съюзът на слепите в България изключително успешно партнира с търговска верига "Била България", като през този период организацията ни е получила дарения над 90 хиляди лева – основно за технически помощни средства.
През миналата година, благодарение на това партньорство, бяха безвъзмездно предоставени такива средства за масова употреба като говорещи часовници и будилници, апарати за измерване на кръвно налягане, тактилни ръчни часовници, говорещи кухненски везни и везни за телесно тегло, лупи и така нататък, като средногодишно около 2 000 - 2 500 човека получаваха такива изделия в зависимост от тяхната стойност.
Тази година, по волята на дарителя, този масов вариант бе променен и беше решено дарението да бъде от високотехнологични изделия в подкрепа на млади хора, борещи се активно в процеса на социалното приобщаване чрез образование.
Още през миналата година бяха закупени два комплекта преносим компютър и портативна четяща камера "Perl", а тази година решението бе да се закупят 3 такива комплекта, които на 4 юли бяха дарени на две незрящи студентки и един абитуриент и бъдещ студент, възпитаник на софийското училище за деца с нарушено зрение "Луи Брайл".
Даренията бяха връчени от две изключително мили млади дами от "Била България" – Моника Маркова и Боряна Нейкова.
А кои всъщност са щастливците, получили тези щедри и много полезни подаръци?
Петя Тодорова е на 21 години. Тя е от Русе и завърши втори курс по специалността "Английска филология" във Великотърновския университет. Петя е завършила реална гимназия в Русе и, както казва, завършила я е успешно именно благодарение на такъв тип техника, само че от много по-старо поколение. Ще ползва дарението най-вече за обучението си.
"Доволна съм да видя колко са напреднали технологиите за едни 10-12 години, защото моите устройства са си доста старички."
Петя все още няма конкретна идея с какво ще се занимава, след като завърши университета, но като цяло желанието ѝ е да бъде полезна и да работи за улесняване на живота на хората с увреждания. На този етап най-привлекателен за нея е преводът.
За щастие тя има малко остатъчно зрение, което донякъде й помага в ежедневието, но все пак е успяла да изгради близки приятелски отношения със свои състуденти, на чиято помощ разчита, както и на помощта на своята сестра-близначка, с която учат заедно.
"Благодаря за възможността и за честта да бъда избрана да получа този ценен подарък и се надявам да го използвам по най-добрия начин" – каза Петя.
Петър Георгиев тази година е завършил училище "Луи Брайл" и към момента на връчването на дарението очакваше резултатите от кандидатстването си в Софийския университет по специалността "Журналистика", а като план "Б" Петър се е спрял на психологията. Избрал е тази специалност, защото, както казва, това е професията, която най-много се доближава до неговите интереси.
Интересите на Петър са към актьорското майсторство, но тъй като с почти нулевото си зрение той няма възможност да постъпи в НАТФИЗ, избира журналистиката като своя личностна изява. Политическата журналистика обаче не е сред неговите приоритети.
Въпреки почти пълната си липса на зрение, Петър твърди, че няма проблеми с мобилността. Той обича да напуска зоната си на комфорт и да поема всякакви предизвикателства.
Третата избрана късметлийка е Йолина Петрова от Пловдив, която завърши първи курс по специалността "Българска филология" в Пловдивския университет, обаче заедно с това тя се е впуснала в дебрите на един много екзотичен език – корейския.
Разказа ми, че от много малка се е интересувала от азиатските държави и култури, а интересът ѝ към този език и култура са от ранните ѝ тийнейджърски години, когато започва силно да се увлича по така наречения K-поп – корейска музика.
Йоли изглежда е човек с доста нестандартни интереси, защото обучението ѝ е свързано не само с влечението към корейския език, но и с бъдещата ѝ професия - тя иска да бъде преводач. В последните години екзотичните езици все повече се налагат като преводни, тоест като езици за комуникация в почти всички дейности.
Йолина има остатъчно зрение от 10 процента, което й позволява да чете плоскопечатен шрифт с помощта на допълнителни устройства и затова дарението от "Била България" за нея ще бъде безценен помощник не само в обучението, но и в бъдещата ѝ професия.
Без съмнение - към софтуера на камерата "Perl" може отделно да се добави и синтезатор на корейски език, който се изписва с йероглифи, но те са значително по-малко на брой от тези в китайския или японския език. Както ми разказа Йоли - те са не повече от трийсетина, а дори и по-малко.
Вероятно интересът й към специалността я мотивира да не изпитва сериозни затруднения при обучението, въпреки че на моменти се случва никак да не й е лесно.
Заедно със скъпоструващите камери "Perl" перспективните младежи получиха и лаптопи от марката "HP", като общата стойност на един комплект е близо 5000 лева.
Стойността на цялото дарение е 14 940 лв., от които 12 000 са дарени от "Била България", а останалите от ССБ.
С това Съюзът на слепите се надява да е полезен на подаващите надежди млади хора с нарушено зрение в България, а защо не и негови бъдещи кадри.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДАРИТЕЛИ
На добър час в живота!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Русе
Благоевград
Варна
Силистра
Смолян
ПАРТНЬОРСТВО
Незрящите от Балканите отново заедно
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СИЛАТА НА ВОЛЯТА
Незрящ мъж завърши веломаршрута "Дунав ултра"
СПОРТ
Извънредна генерална асамблея на IBSA
Табла
Три национални турнира
Държавно отборно първенство по шоудаун
Регионален отборен турнир по шоудаун
Архив на изданието
1 2 3 4 5