Брой 07-08, 2023

Тема: СИЛАТА НА ВОЛЯТА

Незрящ мъж завърши веломаршрута "Дунав ултра"Освен че е първият у нас сертифициран водолаз с нарушено зрение, Александър Спасов е първият незрящ колоездач, преминал целия сектор на веломаршрута "Дунав ултра".
В първата половина на юни Александър Спасов измина разстоянието от близо 740 км – от Видин до Дуранкулак, за три дни. По трасето на "Дунав ултра" с тандемен велосипед го съпроводи 15-годишният Михаил Петков, състезател по планинско колоездене от клуб "Хоталич", за когото пътуването също бе предизвикателство. "В момента, в който разбрах за "Дунав ултра", веднага се навих, тъй като аз карам колело по принцип, не на шосе, но по планините. Само като разбрах, че ще се кара на шосе и си казах, че няма как да не стане. Трябва да участвам!", сподели Мишо преди старта на изпитанието.
Двамата приключенци са и първите българи, които изминават маршрута с велосипед тип тандем. За 55 часа те достигнаха Дуранкулак.
Постижението на авантюристите е още по-впечатляващо и достойно за уважение, защото ездата им бе само в светлата част на деня.
"Не сме спирали примерно да го прекратим маршрута, на части да го създадем - не, приблизително по 16 часа дневно сме карали и бутали колелото. Най-високата скорост, която развихме, беше 70 километра", сподели Сашо.
Още при старта Александър и Михаил обявиха, че потеглят с каузата да разпространяват активния начин на живот и сред хора в неравностойно положение.
"Аз желая да покажа на всеки, че човекът с увреждане е един безусловно пълноценен член на това общество и може да бъде потребен на всички, а най-много на себе си. Въпросът е да повярва в себе си, че може да го направи. Искам да го направя този маршрут с повече колелета, тандеми, които са не с двама, а с трима или четирима", добави Спасов.
"Това е едно от най-красивите трасета в Европа, защото в България е по продължение на цялата река. Може да се види в пълния си блясък и великолепието на реката", коментира още той.
Премеждията по пътя не са били малко: натоварен трафик, сектори с неприятен път, спукана гума и дълги дни каране.
"Последното трасе, което трябваше да минем, от Силистра до Дуранкулак, беше едно от най-красивите, само че и най-трудните. Вятърът ни спираше непрекъснато, имаше доста дупки, животни по земята. Трябваше да се пазим от животни, от хора и от коли", разказа Михаил.
Александър и Михаил ще обявят на търг каските си, с които за пръв път преминаха маршрута "Дунав ултра", с цел да бъдат изработени тандемни колела освен за по двама и за по трима души. А идващото предизвикателство за Александър Спасов е още едно пътешествие, само че този път обвързано с покоряването на българските планини.
"Цел ми е това да се изработят още един - два тандема. Ако можеш да победиш себе си, ще можеш да победиш и другите", сподели още Александър.
"Карал съм тандем преди много години, но не в България. Спазвахме всички условия за безопасност и през нощта не сме карали. Надяваме се да вдъхновим още хора да се занимават с това. Защото проблемът не е физическото увреждане, а манталитетът в нашето общество.
И наистина се насладих на красотите на България - ароматите, шумовете по трасето. Цялото изпитание беше борба със себе си. Постоянно мислехме да спрем, но си казвахме: "Хайде до следващия хълм, до следващия хълм и така до края", добави Сашо.
Най-популярното многодневно приключение на велосипед с общо разстояние от 740 км – "Дунав ултра", е най-дългият туристически веломаршрут в България. Той свързва най-северозападното населено място на страната село Куделин (община Брегово) с най-североизточното населено място - село Дуранкулак на Черно море. От Видин до Силистра траекторията на маршрута припокрива трансконтиненталния маршрут "Евровело 6". "Дунав ултра" е носител на Голямата награда "Иновация на годината в туризма" на Министерството на туризма на Република България.

По материала работи
Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДАРИТЕЛИ
На добър час в живота!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Русе
Благоевград
Варна
Силистра
Смолян
ПАРТНЬОРСТВО
Незрящите от Балканите отново заедно
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СИЛАТА НА ВОЛЯТА
Незрящ мъж завърши веломаршрута "Дунав ултра"
СПОРТ
Извънредна генерална асамблея на IBSA
Табла
Три национални турнира
Държавно отборно първенство по шоудаун
Регионален отборен турнир по шоудаун
Архив на изданието
1 2 3 4 5