Брой 07-08, 2023

Тема: СПОРТ

Извънредна генерална асамблея на IBSAНа 30 юни и 1 юли в град Фатима, Португалия се проведе извънредна генерална асамблея на IBSA (Международната спортна федерация на незрящите). Това извънредно общо изборно събрание се наложи след стореното на конгреса в Йордания преди 2 години, където за изненада на мен и доста други властта беше отнета от дотогавашното ръководство и взета от италианци, азербайджанци, турци и други. Фактически след 2021 г. организацията се тресеше от постоянни скандали и обвинения, което по същество измести нейните приоритети, които следва да са в посока развитието на спорта сред незрящите по целия свят.
На 30 юни се състояха презентациите на всички кандидати за позиции в ръководството. Присъстваха представители на 52 държави. За президент се състезаваха азербайджанецът Илгар Рахимов и италианецът Сандро Ди Гироламо. Трябва да се признае добрата дипломатическа работа на азерите, които бяха включили всички възможни мощности в кампанията, дори и посолствата в различните държави. Италианецът със своята некомуникативност, да не кажа надменност, логично претърпя тежко поражение още на първия тур с 19 на 32 гласа. Вицепрезидент стана Джо Уолш. Позицията си на генерален секретар запази Сали Ууд Ламонт от Румъния, а функциите на ковчежник пое японецът Ейго Мацузаки. За борда, в който трябваше да се попълнят 5 бройки, имаше най-голям наплив - цели 18 кандидати, в това число и български. В крайна сметка след изтощително гласуване, продължило до полунощ, за членове на борда бяха избрани Бернадино Сейксас от Ангола, гъркинята Йоанна Кариофили, датчанинът Мад Баулунд, чехът Зденек Барлок и грузинката Тинатин Ревазашвили. Бяха избрани и континенталните координатори. За Африка ще отговаря Тоусаинт Акпнех от Нигерия, за Америка - Факундо Мартин от Аржентина, за Азия - Соонбонг Хонг от Южна Корея и за Европа - Гаел Ривиере от Франция.
В общи линии португалците се справиха с мащабната организация, съпътстваща една генерална асамблея. Това, което ми направи впечатление, е, че много сериозна подготовка и кампания си правят съответните кандидати за ръководните органи. С нас се свързаха 2 посолства, които изразиха надежда, че ще подкрепим техните представители. Освен това в кампанията се включват писма по електронна поща, разговори по телефон или други онлайн платформи, което показва, че нищо не се оставя на случайността. Да се надяваме, че след този избор IBSA ще поеме по пътя на съзиданието и няма да продължи да се саморазрушава, защото пред нея стоят много сериозни задачи, касаещи спортистите с нарушено зрение, чиито интереси твърде често не се отстояват адекватно, когато става въпрос за континентални, световни и параолимпийски надпревари. Ние поставихме отново въпроса за голбала и шоудауна - след като тези спортове се практикуват с маска, кому е нужна медицинска класификация. Също така - докога ще продължи несправедливостта в шахмата всички да играят под един знаменател, независимо дали имат, или нямат зрение? Освен това попитахме защо след като стрелбата с лък за хората с увреждания е параолимпийски спорт, стрелбата с лък за незрящите не е. Има и още наложителни въпроси, които очакват своите подходящи отговори, но дали ще ги дадат от новото ръководство - на мен ми е трудно да прогнозирам.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДАРИТЕЛИ
На добър час в живота!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Русе
Благоевград
Варна
Силистра
Смолян
ПАРТНЬОРСТВО
Незрящите от Балканите отново заедно
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СИЛАТА НА ВОЛЯТА
Незрящ мъж завърши веломаршрута "Дунав ултра"
СПОРТ
Извънредна генерална асамблея на IBSA
Табла
Три национални турнира
Държавно отборно първенство по шоудаун
Регионален отборен турнир по шоудаун
Архив на изданието
1 2 3 4 5