Брой 07-08, 2023

Тема: СПОРТ

Табла


Четирима призьори от четири клуба ознаменуваха завръщането на таблата в спортния календар

Александър ВЕЛКОВ

Димитър Илиев от СКХЗУ "Туида" - Сливен спечели Държавното индивидуално първенство по спортна табла за 2023 година, което се проведе на 9 и 10 юни в хотел "Хоризонт" - Обзор. Второто място зае Тодор Георгиев от СКХУ „Бялата лястовица”. Бронзът бе поделен между Петко Петков от СКХЗУ "Светлина" - Шумен и Таня Сотирова от СКИ "Кракра" - Перник, която, получавайки медала си за третото място, припомни колко кураж ѝ е давал във времето Асен Алтънов.


В надпреварата се включиха 48 човека (32 мъже и 16 жени), представляващи 23 клуба от 18 града. За да се даде възможност на всеки участник да изиграе по 6 мача, организаторите от СК "Успех" - София възприеха схема с групова фаза и последващи елиминации. Победителите от шестнадесетте образувани групи по трима човека продължиха борбата за местата между І и ХVІ, вторите - между ХVІІ и ХХХІІ и третите - между ХХХІІІ и ХLVІІІ място.


Проектът "Таблата - възможност за спорт и социални контакти за незрящите”, в рамките на който се проведе турнирът, бе подкрепен от Агенцията за хората с увреждания.
Съюзът на слепите оказа финансова и логистична помощ за осъществяването му.


Извън сухата статистика може да се отбележи, че популярността на таблата сред незрящите си остава постоянна величина. За този спорт (с и без кавички) няма възрастови граници и не се изисква висока физическа кондиция. Класическият вариант е лесен за усвояване и най-добрата тренировка е хвърлянето на заровете в домашни условия между приятели. В същото време (за разлика например от шаха) пазенето на тишина не е задължителен елемент. Дори напротив - таблата е повод и възможност за интензивна комуникация между играчите. Съвсем естествено е общуването да продължи и извън дъските след края на срещите.


При добра организация и избор на подходящо и приятно място един голям турнир по табла може да се превърне в запомнящо се преживяване. Средствата за такъв тип мероприятия, както и за останалите спортове, популяризирани от Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" няма да бъдат изхарчени напразно.Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДАРИТЕЛИ
На добър час в живота!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Русе
Благоевград
Варна
Силистра
Смолян
ПАРТНЬОРСТВО
Незрящите от Балканите отново заедно
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СИЛАТА НА ВОЛЯТА
Незрящ мъж завърши веломаршрута "Дунав ултра"
СПОРТ
Извънредна генерална асамблея на IBSA
Табла
Три национални турнира
Държавно отборно първенство по шоудаун
Регионален отборен турнир по шоудаун
Архив на изданието
1 2 3 4