Брой 07-08, 2023

Тема: СПОРТ

Държавно отборно първенство по шоудаунВ периода 7-9 юли 2023 г. в комплекс "Сердика" - Силистра се проведе държавното отборно първенство по шоудаун, в което взеха участие 13 спортни клуба. Организатор на надпреварата беше местният спортен клуб "Доростол 2011" с председател Добромир Удрев. Отново решаваща подкрепа оказа община Силистра, която за поредна година предостави значителен финансов ресурс. Останалата част от подкрепата дойде от Министерството на младежта и спорта, посредством годишната субсидия, предоставена на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", както и от Съюза на слепите в България, който винаги се отзовава, когато има нужда от неговото съдействие. Нов момент беше включването на новообучените съдии, които разшириха съдийския екип. Обучението за съдии по шоудаун се състоя на 24 - 25 юни в София и в него се включиха представители от София, Варна и Русе. Обучител беше международният съдия по шоудаун Виктория Димитрова. Новите съдии дадоха сериозна заявка, че имат добро съдийско бъдеще.
На откриването дойде лично кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, който поздрави участниците и остана безкрайно изненадан и очарован от факта, че получи най-високото отличие на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и вече е Рицар на Федерацията.
Отборите бяха разделени в две групи, като първите два се класираха за полуфиналите, а останалите разпределиха местата в задната част на класирането. В единия полуфинал един срещу друг излязоха столичните "Болид" и "Витоша". Във "Витоша" и тримата състезатели - шампионката от миналата година Бехие Ахмед, вицешампионката Силвия Чаушева и Теодор Стоянов, който е постоянна величина в мъжкия шоудаун през последните години, бяха добре подготвени и знаеха, че нищо по-малко от спечелване на титлата няма да е приемливо. В "Болид" имаше безспорен лидер в лицето на шампиона Хакан Осман, но неговите сили, колкото и да ги хвърляше на масата, стигнаха само да разклатят отбора на "Витоша", но не и да го победят. В другия полуфинал се изправиха един срещу друг отборите на домакините от "Доростол" и благоевградския "Достоен живот", в чиито редици се състезава Михаил Петров - вицешампионът на България от миналата година. Доростолци не бяха чак толкова далече от класиране на финал, но в крайна сметка останаха да се борят за бронза с отбора на "Болид". И в малкия финал домакините имаха своите шансове за победа. В крайна сметка като любезни и гостоприемни останаха четвърти, а болидите завоюваха третото място. На финала се сблъскаха тимовете на "Витоша" и "Достоен живот". Получи се хубав двубой, в който първоначалният устрем на благоевградчани им донесе и натрупване на достатъчно точки преднина, за да си помислят, че биха спечелили. Националите от "Витоша" знаеха, че всичко е в техните хилки и глави и ако загубят - това ще се дължи най-вече на техните грешки, които редуцираха през втората част на мача и закономерно спечелиха златото, поздравявайки се като държавен шампион за 2023 година. "Достоен живот" заслужават адмирации и заслужено се окичиха със сребърните медали.
Организацията на състезанието протече на високо ниво и без сериозни трудности.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДАРИТЕЛИ
На добър час в живота!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Русе
Благоевград
Варна
Силистра
Смолян
ПАРТНЬОРСТВО
Незрящите от Балканите отново заедно
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СИЛАТА НА ВОЛЯТА
Незрящ мъж завърши веломаршрута "Дунав ултра"
СПОРТ
Извънредна генерална асамблея на IBSA
Табла
Три национални турнира
Държавно отборно първенство по шоудаун
Регионален отборен турнир по шоудаун
Архив на изданието
1 2 3 4 5