Брой 09, 2023

Тема: ПАРТНЬОРСТВО

Обединиха ни музиката и спортът


От 1 до 4 септември в град Обзор се проведе едно твърде широкомащабно спортно и културно събитие.
Това бе една своеобразна компилация от музикални и спортни изяви на хора с различни увреждания в изпълнение на проект "Изкуството и спорта – мостове за партньорство", финансиран от Агенцията за хора с увреждания.
Проектът е разработен от Националната федерация на работодателите на инвалиди и се реализира с партньорството на Съюза на слепите, Съюза на глухите и Съюза на инвалидите в България.
В продължение на три дни хора лишени от зрение, слух и с физически дефицити се изявяваха като музиканти и рецитатори на сцената на летния амфитеатър в града, а други от тях представяха на партньорите си по проекта едни от най-популярните и достъпни спортове сред своите общности.
Събитието бе официално открито още на 1 септември с първия от поредицата от три концерта, водеща на които бе Катя Спасова, а за жестомимичния превод партньорите ни от СГБ разчитаха на Росица Караджова.
От името на ръководството на федерацията, разработила този мащабен проект, с приветствие към всички се обърна Здравка Терзиева, а непосредствено след нея приветствия отправиха председателите на партниращите си в проекта организации – Съюз на слепите в България – Васил Долапчиев, Съюз на глухите в България – Николай Нинов и Съюз на инвалидите в България – Георги Колев.
В последващите три вечери на сцената се изявяваха певци и музиканти от всяка една от участващите организации. Звучеше музика от различни жанрове – поп и рок, диско и фолклор, а обзорският амфитеатър се изпълваше с публика.
От Съюза на слепите в България изпълненията на всички певци и музиканти бяха изключително силни и впечатляващи. Наслаждавахме се на песните на Моника Методиева, Бена Къркова, "Веселите момчета", Димитър Захариев и група "Феникс" с художествен ръководител незрящия композитор Георги Холянов. Всички наши момичета и момчета се показаха като истински професионалисти и събираха безбройни овации, а на финала музикантите от варненския фолклорен оркестър "Спектър" с ръководител Николай Докторов вдигнаха цялата публика на кръшно право хоро.
На 2 септември в една от залите на хотел "Хоризонт" се проведе турнирът по шахмат между най-добрите шахматисти от трите съюза.
Първото място с 8 точки заслужено спечелиха шахматистите от Съюза на слепите.
Второто място зае формацията на Съюза на глухите с 3 точки и трети остана Съюзът на инвалидите с 1 точка.
Нашият отбор се състоеше от Петко Пътев, Расим Низам, Любомир Иванов и Стоян Стоянов.
Съдия на турнира бе една от най-добрите шахматистки в нашата организация - Илинка Дилкова.
Едновременно с това се проведе Турнир по тенис на маса между представителните отбори на Съюза на инвалидите и Съюза на глухите в България. Отборен победител е Съюзът на инвалидите с 44 точки, а в индивидуалното класиране на първо място е Паун Вътов, на второ място Джейхан Ташчъ (и двамата от Съюза на инвалидите), а трето място зае Гергана Димова от Съюза на глухите.
В същото време се проведе и турнир по бадминтон между представители на Съюза на инвалидите и Съюза на глухите. Класирането по двойки е следното: първо място Данчо Жечев - Съюз на глухите и Емона Иванова - Съюз на инвалидите; второ място - Росен Драганчев и Росица Караджова от Съюза на глухите; трето място - Ивелин Жечев от Съюза на глухите и Валя Манолова от Съюза на инвалидите и двойката Ивелин Жечев и Синди Скечелиева.
На 3 септември се проведе състезанието по тандемно колоездене, в което от ССБ участваха няколко жени и мъже, като дистанцията не беше дълга и колоездачите се надпреварваха на специално отделена отсечка от крайбрежната алея.
При заложени в проекта 8 двойки се формираха 12 екипа, изразили желание за участие. Състезателите бяха подкрепяни от многобройните зрители по хилядаметровото трасе.
На първо място се класираха Теодор Стоянов и Хакан Осман от Съюза на слепите, финиширали за 59 секунди, втори са Ивелин Жечев и Димитър Иванов с 68 секунди от Съюза на глухите и трети са Данчо Жечев и Марио Пейков от Съюза на глухите с 69 секунди.
Съдия на това състезание бе Десислава Горанова от федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", а участниците бяха Байрие Емин, Марина Петкова, Илинка Дилкова, Теодор Стоянов, Хакан Осман, Гюнер Апти, Добромир Удрев и малкият Стефан Аврамов – само на 10 години.
Почти веднага след това се проведе и един по-скоро демонстрационен едносетов минитурнир по шоудаун, към който изключителен интерес проявиха участници от Съюза на глухите.
Негов съдия бе Добромир Удрев, който още в началото разказа накратко историята на играта и обясни нейните правила. Като втори съдия той покани Стоян Васев.
В демонстрацията участваха Байрие Емин и Марина Петкова, а игра на много високо ниво показаха Теодор Стоянов и Хакан Осман.
След това няколко човека от Съюза на глухите изявиха желание да опитат играта с някой от по-силните ни състезатели, тъй като поради слуховия си дефицит техните очи не можеше да бъдат покрити с маска.
В парка към хотел "Хоризонт", при голям интерес се проведе и Художествена работилница "Мост между сетивата" - интерактивна сесия "Рисувай без зрение" под ръководството на художничката Събина Данева. Участие взеха представители на Съюза на слепите, Съюза на инвалидите и Съюза на глухите, като на художниците със зрение бяха поставени маски на очите.
След приключването на сесията всеки разказа какво е искал да изобрази на платното. За радост на всички присъстващи и, разбира се, най-много на творците една от картините беше закупена от зрител.
Финалният акорд на мероприятието прозвуча вечерта на заключителния концерт с песента "Без море живял ли си" на група "Феникс".
Във фестивала на изкуството и спорта "Мостове към партньорство" взеха участие 91 представители от трите партниращи си организации, от които 72 активно участваха в дейностите по проекта. Без колебание мога да заявя, че огромната тежест по организацията му от настаняването на участниците до подготовката на сценария за концертите и тяхното озвучаване падна върху плещите на Съюза на слепите в лицето на председателя и неговия екип, тъй като нашата организация бе домакин на събитието.
Цялото мероприятие премина на безупречно ниво, а нашите домакини от хотел "Хоризонт" се бяха погрижили както винаги за удобството и пълния комфорт на всеки от участниците.
Озвучаването на музикалния фестивал бе поето изцяло от момчетата от Съюза на слепите – Димитър Захариев, който през цялото време бе на пулта, както и се грижеше за доброто ни настроение по време на вечерите, Светослав Калвин и Тодор Митев.
Тримата освен озвучители бяха и изпълнители на фестивала, което не се отрази на превъзходното им професионално представяне.
Работата и усилията на Съюза на слепите в България по организацията и провеждането на мероприятието бяха оценени много високо от нашите партньори, както и от проверяващите от страна на Агенцията за хората с увреждания, но най-важното бе достойното представяне и отличното настроение, с което преминаха неусетно за всички трите дни на морския бряг.

Марина ПЕТКОВА

Назад

Всички статии на Брой 09, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
IN MEMORIAM
Най-голямата й мечта не се сбъдна
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кула
Велико Търново
Силистра
Смолян
ИНОВАЦИИ
Български ученици разработиха иновативно дистанционно за незрящи хора
ПАРТНЬОРСТВО
Обединиха ни музиката и спортът
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Без море живял ли си?
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да мечтаеш с душата - пътят на незрящия Виктор Асенов, който пробяга "Витоша 100"
ПРОЕКТИ
Повече брайлова литература и по-качествен печат за слепите хора в България
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавни първенства по шоудаун за мъже и жени
Европейско първенство по голбал
Световни игри за хора с нарушено зрение
Архив на изданието
1 2 3 4 5