Брой 09, 2023

Тема: ПРОЕКТИ

Повече брайлова литература и по-качествен печат за слепите хора в България


Под това заглавие беше подаден проект на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" към фонд "Социална закрила". Проектът предвиждаше закупуването на брайлов принтер "Еверест", машина за релефни изображения, два климатика, две бюра и два офис-стола на обща стойност 24 904 лева.
Брайловият принтер беше доставен пръв и влезе веднага в употреба, защото по едно нещастно стечение на обстоятелствата другата машина, с която работим - "Брайло 200", се повреди. По този начин издателската дейност не спря дори през летните месеци. До пускането в действие на повредения принтер новият достойно ще го замести. По-нататък той ще бъде използван за отпечатването на брайлови брошури или материали, спешно необходими на нашите потребители. Качеството на печат е много добро и е възможно да се правят различни формати. Ние имаме удоволствието да изработим първите брайлови комикси в България. Новият принтер е последен модел и освен другите си качества е по-безшумен от своите предшественици.
Машината за релефни изображения ни позволява сами да изработваме двуизмерни илюстрации, графики и чертежи. Най-после ще можем свободно да предложим на незрящите деца книжки със специално изработени за тях илюстрации. Това ще даде възможност те да добият по-добра представа за околния свят. Както виждащите си връстници и те ще могат да се докоснат, макар и по свой начин, до визуалната страна на книгата. Тази машина позволява да се правят тактилни карти за ориентиране – нещо, което все още не е много познато у нас.
Климатиците ще създадат по-добри условия за работа не само на персонала, но и на сложната електроника, с която работим – брайлови дисплеи, принтери и тъй насетне. Освен това събиранията на по-големи групи читалищни членове ще става в уютна обстановка, без да се притесняваме от горещините или студовете навън.
Бюрата и офис-столовете бяха крайно необходими, защото една от коректорките ни работеше на маса, готова да влезе в музея на читалищното дело. Новото обзавеждане значително променя облика на офисите, в които се трудят незрящите колеги.
Нашите контакти с фонд "Социална закрила" са традиционни. Много от скъпото оборудване, с което разполагаме, е купено по проекти, финансирани именно от тази институция. Със средства от собствения ни бюджет е немислимо да осигурим всичко това. Ето защо ние и нашите потребители изказваме сърдечна благодарност за подадената ни ръка. От същия фонд бяха осигурени средствата и за новия синтезатор на синтетична реч, който масово използваме в нашите компютри и мобилни телефони. Водеща организация в това грандиозно начинание беше Съюзът на слепите в България, а техническото изпълнение осъществиха специалисти от Българската академия на науките.

Йордан МЛАДЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 09, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
IN MEMORIAM
Най-голямата й мечта не се сбъдна
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кула
Велико Търново
Силистра
Смолян
ИНОВАЦИИ
Български ученици разработиха иновативно дистанционно за незрящи хора
ПАРТНЬОРСТВО
Обединиха ни музиката и спортът
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Без море живял ли си?
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да мечтаеш с душата - пътят на незрящия Виктор Асенов, който пробяга "Витоша 100"
ПРОЕКТИ
Повече брайлова литература и по-качествен печат за слепите хора в България
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавни първенства по шоудаун за мъже и жени
Европейско първенство по голбал
Световни игри за хора с нарушено зрение
Архив на изданието
1 2 3 4 5