Брой 09, 2023

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кула


На екскурзия в Румъния

На 9 август по инициатива на председателя на ТО - Кула Велислав Ненков се състоя еднодневна екскурзия по маршрут Кула – Оршова – Турну Северин – Кула.
Рано сутринта съюзни членове и придружители отпътувахме към град Оршова, малко пристанищно градче на брега на Дунав. Придружаващият ни екскурзовод ни информира, че е сравнително нов град, останките от стария лежат на дъното на язовирното езеро заради строителството на Железни врата и вдигането на нивото на водата. През Средновековието градът е бил в пределите на Царство България, през 14-и век като част от Видинското царство и с българското име Орсова.
Пристигайки в града, пред нас се разкри най-атрактивният участък на река Дунав, а именно Дунавската клисура - участък с изключителна природа между румънската планина Мехединц и сръбската Мироч, един участък от реката творение на природата, където Дунав се всича в скалите и образува най-голямата клисура, наречена Джердапската. Насладихме се на прекрасната гледка и си направихме снимки. Пред нас се разкри и внушителният барелеф на последния цар на даките – Дечебал. В непосредствена близост се намира и манастирът Мраконя, наследник на един от най-старите румънски манастири, потопен във водите на Дунав при строежа на хидровъзела Железни врата. Тръгнахме към него, за да запалим свещ за здраве.
Втората спирка от маршрута ни бе Турну Северин. Прекрасен град с богата история и красиви сгради. Отправихме се към една от забележителностите му - Водния замък. Разгледахме града и отдъхнахме в красивия парк. Заредени с много впечатления, потеглихме към дома.

ТО - Кула


Назад

Всички статии на Брой 09, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
IN MEMORIAM
Най-голямата й мечта не се сбъдна
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кула
Велико Търново
Силистра
Смолян
ИНОВАЦИИ
Български ученици разработиха иновативно дистанционно за незрящи хора
ПАРТНЬОРСТВО
Обединиха ни музиката и спортът
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Без море живял ли си?
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да мечтаеш с душата - пътят на незрящия Виктор Асенов, който пробяга "Витоша 100"
ПРОЕКТИ
Повече брайлова литература и по-качествен печат за слепите хора в България
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавни първенства по шоудаун за мъже и жени
Европейско първенство по голбал
Световни игри за хора с нарушено зрение
Архив на изданието
1 2 3 4 5