Брой 09, 2023

Тема: ИНОВАЦИИ

Български ученици разработиха иновативно дистанционно за незрящи хораБългарски ученици разработиха иновативно дистанционно, което улеснява ежедневието на незрящите хора. Проектът на учебната компания "VisionX" спечели наградата на медиите в програмата на JA България "Изгряващи звезди" 2023 – най-голямото младежко стартъп събитие в България.
"VisionX" е създадена от 4 съученици - Христо Стоев, Миа Гатева, Иван Митин и Ивайло Иванчев от 137-мо СУ "Ангел Кънчев", София.
Екипът разработва IOT дистанционно, пригодено за употреба от незрящи хора и хора с увредено зрение. Повече за иновацията разказва Ивайло Иванчев – мениджър на екипа.

Как се роди идеята за Вашия продукт?
Историята на нашия продукт е много интересна и изпълнена с емоции и открития. Преди да се роди "VisionX" и нашето дистанционно устройство, ние търсехме своето място и ориентир в света на технологиите. Една от основните причини, поради които създадохме екип и продължаваме да се развиваме, е общото ни желание да помагаме и удовлетворението, което ни носи това. Благодарение на нашите близки връзки с незрящи хора, решихме да им помогнем. Проведохме множество интервюта с хора с увредено зрение и ги помолихме да ни споделят своите най-големи проблеми. Открихме, че една обща трудност е използването на дистанционни устройства, което за тях често е трудно или дори невъзможно. След като идентифицирахме проблема, започнахме да разработваме нашето решение. След дълъг процес се появи първият ни прототип.

На какъв етап от реализацията сте?
Все още работим по него и в момента сме в процес на разработване на финалния продукт. Току-що предоставихме първия си прототип на нашите клиенти, за да получим техните мнения, обратна връзка относно дизайна, функционалността и рентабилността на продукта. В момента работим върху втория прототип и след това ще се насочим към разработването на финалния продукт.

Кои бяха най-големите предизвикателства и как се справихте с тях?
Както всяко начинание и нашето начало беше трудно. Едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправи нашият екип, беше да се научим да работим като отбор и да се ориентираме в една посока. Възникнаха и технически предизвикателства, които решихме да преодолеем, търсейки помощ от нашите съученици, които ни помогнаха да разработим физическия продукт. Те работиха с нас за имплементирането на нови функции, подобряване на дизайна и други аспекти.

Разкажете ни за първите Ви клиенти – кои бяха те и с какво ги спечелихте?
Първите ни клиенти бяха хора от комплекса за слепи в София. Ние ги спечелихме с нашето отношение и предлагания продукт. Въпреки че все още нямаме продажби, тъй като сме на етап на прототип, много хора изразиха желание да тестват продукта и вече са заявили, че ще го закупят веднага, след като бъде готов. Ние продължаваме да работим и да развиваме нашето дистанционно устройство.

Какъв потенциал виждате за Вашия продукт?
Според изследвания и прогнози броят на незрящите хора по света ще продължи да нараства, което означава, че търсенето и нуждата от компании и продукти като нашия ще се увеличават. Вече имаме план и идеи за разработването на други продукти, с които да продължим да помагаме на незрящите хора в техния ежедневен живот. Ние от "VisionX" вярваме, че една идея става огромна, когато зад нея стои ангажиран екип от хора.

Какви са следващите стъпки пред Вас?
Най-важното за нас е да помагаме на колкото се може повече хора и да продължаваме да виждаме смисъл в нашите действия и продукти. Целим да се разрастваме и постигнем успех в бъдеще. Това е само началото на нашия път към успеха и ние ще продължим да работим усилено, за да постигнем своите цели.

Какви умения развихте по време на програмата "Учебна компания" на Junior Achievement Bulgaria?
Чрез програмата "Учебна компания" на Junior Achievement Bulgaria развихме комуникационни умения и придобихме повече увереност и вяра в себе си. Научихме се да презентираме и представяме нашите продукти, да говорим пред публика и да изразяваме свободно своите идеи. Осъзнахме, че притежаваме голям потенциал за развитие и винаги има място за подобрения. Програмата беше емоционално преживяване, през което израснахме както като компания, така и като личности.

Източник – "Economy.bg"


Назад

Всички статии на Брой 09, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
IN MEMORIAM
Най-голямата й мечта не се сбъдна
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кула
Велико Търново
Силистра
Смолян
ИНОВАЦИИ
Български ученици разработиха иновативно дистанционно за незрящи хора
ПАРТНЬОРСТВО
Обединиха ни музиката и спортът
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Без море живял ли си?
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да мечтаеш с душата - пътят на незрящия Виктор Асенов, който пробяга "Витоша 100"
ПРОЕКТИ
Повече брайлова литература и по-качествен печат за слепите хора в България
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавни първенства по шоудаун за мъже и жени
Европейско първенство по голбал
Световни игри за хора с нарушено зрение
Архив на изданието
1 2 3 4 5