Брой 09, 2023

Тема: ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ

Да мечтаеш с душата - пътят на незрящия Виктор Асенов, който пробяга "Витоша 100"


Божидар КЪРТУНОВ


"Настигнах ги между 10-и и 15-и километър, умишлено забавих темпото, за да ги погледам и видя как става цялата тази магия. Останах изумен и все още не мога да си го обясня". Мартин казва: "Сега кал, после камъни и накрая скок". Виктор изпълнява. "Сега още кал, после се навеждаш и забавяш". Виктор изпълнява и пита: "Тези опаковки от барчетата прибра ли ги, после да ги хвърлим, като дойде кофа?". Мисля, че сами можете да се замислите колко голям е Виктор. Движеха се с доста прилично темпо и сякаш Виктор виждаше не с очите, а със сърцето и душата. От него грееше такава светлина, която можеше да освети цяла Витоша и не само нея".
С тези думи участникът в Обиколката на Витоша Радослав Георгиев описва във "Фейсбук" впечатленията си от срещата с Виктор Асенов по трасето. Особеното в случая е, че 28-годишният Асенов е напълно незрящ. Това обаче не го спира да иска да изпитва себе си с различни предизвикателства, изглеждащи трудно постижими дори за хора без увреждания. В неделя вечер, секунди преди 18.00 часа, Асенов завърши успешно "Витоша 100", придружаван от Калоян Пейчев - Кофе и Мартин Митин, които го съпровождаха през цялото бягане.
"Няколко пъти съм опитвал, но сега за пръв път успях да завърша. Основното предизвикателство беше да успея да го изкарам. Този път се справих, въпреки че ми се възпали мускул над глезена. Това стана горе-долу по средата на трасето, като се наложи да взема два аналгина, а Кофето ме превърза с бинт. На пункт "Брезите" съпругата му донесе неща за хапване и етерични масла. По-късно бях окуражен и от моята съпруга Калинка, която ми каза да не се отказвам и че ще успея", разказа Асенов за "Дневник".
По думите му от малък обича да бяга, но от по-малко от година се включва дейно в различни състезания. Освен това постепенно увеличава разстоянията. Целите му са две - да предизвиква себе си и обществото. А мечтите му се простират далеч и много по-високо от Витоша.

"НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА НЕ СЪЩЕСТВУВАТ"
Асенов е подготвен физически, но участието в състезания е изпитание както за него, така и за човека, който го придружава.
"Има няколко начина на придвижване - единият е с колан, когато пътеката е по-широка. Когато е стръмно, се държим за ръка или под мишница. А когато е тясна пътеката, сме с щеки. На Витоша Кофето и Мартин се сменяха, защото си е уморително, тъй като държейки щеките, не можеш да си движиш ръцете".
Той добавя, че тренировките му на практика са от състезание на състезание. Когато има възможност, се включва и в 5-километрово бягане в Южния парк, провеждащо се всяка събота. Преди "Витоша 100" е бягал два пъти заедно с Пейчев и веднъж с Митин.
Асенов разказва и за първата си среща с Пейчев, който е един от известните планински бегачи (миналото лято успя да натрупа с бягане 100 хиляди метра денивелация за по-малко от 20 дни). Двамата се срещнали в хижа "Плевен" и Асенов директно попитал дали могат да бягат заедно на "Витоша 100", като след секунди получил положителен отговор.
"Аз се съгласих, защото да помогна на някого да сбъдне толкова голяма мечта е прекрасно", каза Пейчев пред "Дневник" - "Положихме усилия заедно и съм много щастлив, че успяхме да го направим. Нещата, които ги водим за непостижими, най-вероятно просто изискват повече време, за да бъдат направени".
"Беше по-трудно, отколкото си го бяхме представяли, защото преди това бяхме правили кратки тренировки с Виктор, които бяха до около час и половина. Условията по трасето не бяха перфектни, дори и за хората, които виждат. С километрите се натрупа и умора. Очаквано за мен и неочаквано за него се сблъска със състояния, с които не се беше сблъсквал преди това - колебанията дали ще може да продължи, болките. Много обсъждахме какво ще стане, ако се откаже, какво може да стане, ако продължи, в какво може да прерасне една болка. И си казахме: "Хайде, ще продължим до следващия пункт", после до следващия и така на пункта в Бистрица, който е на 84-тия километър, стана някаква магия. Обърнахме внимание на едната болка в глезена, направих му превръзка и не знам дали това наистина спря болката или промени мисленето му, но все едно току-що започнахме.
"Поникнаха му криле и до финала се движехме с изключително бързо темпо. Той преодоля трудностите и успя да докаже на себе си и на всички, че може да се справи."
Пейчев споделя, че най-голяма отговорност и изпитание за него и за Митин е била необходимостта да са съсредоточени през цялото време, за да дават правилната информация към Асенов.
Виктор Асенов често участва в екстремни бягания.

БЯГАЙ, КОЛКОТО МОЖЕШ
Асенов се включва в още много състезания, придружаван от различни хора. "Обикновено гледам календара и си харесвам къде да бягам събота или неделя, ако не - бягам на "5 км рън" в Южния парк. Вече много хора ме познават и по-лесно намирам пейсър".
"Бягането ме зарежда изключително много. Винаги съм обичал да бягам, но сега открих себе си и това, което обичам да правя. След завършването на "Витоша 100" бях мега щастливият човек. Да, болеше ме, но се чувствам много зареден", добавя Асенов.
Любопитното е, че той предпочита по-стръмните трасета. "Има повече препятствия, но там се чувствам много силен. Вече съм участвал в няколко такива състезания - Асеновградските баири, Тракия ултра, Търново ултра, Каланджа, Лудогорския маратон, като ги завърших успешно. Харесва ми да се изпитвам и ми харесва целият процес. Подготовката е много важна, защото трябва да знаеш всичко за състезанието, да събереш информация за трасето и пунктовете. И след това идва самото преживяване."
Сега Асенов се възстановява и гледа към Трявна ултра (14 - 16 юли). "Тази година е прекалено близо до "Витоша 100" и затова ще бягам на 20 км, но за догодина искам по-дълга дистанция. В плановете ми след това са Пирин ултра на 66 м, както и К3 и Персенк ултра, където не съм си избрал дистанции. За след това имам покана да бягам на маратона в Мюнхен. Бил съм на маратона в София като посетител и това, което не ми хареса, е, че не се спира движението по "Ботевградско шосе". Човекът, който ме покани в Мюнхен, каза, че там такова нещо няма - за маратона се затварят улиците", добавя Асенов.
Голямата му цел, свързана с бягане, е да участва в състезание на 160 км, но е наясно, че ще е по-трудно да си намери човек, който да бяга с него.

ОТ ВИТОША ПО-ВИСОКО ИМА
Асенов разказва, че една от целите му, свързани с "Витоша 100", е била да завърши, за да може да привлече внимание, а оттам и спонсори, които да го подкрепят за друга голяма мечта - заедно със съпругата му да изкачат най-високия връх на Южна Америка - Аконкагуа (6962 м). Преди това гледат към връх Арарат в Североизточна Турция (5165 м).
"С Калинка вече сме били на 5200 м на първия базов лагер на седемхилядник в Непал. Целта беше да тестваме височинната поносимост на кучетата. Тогава обаче не се качихме по-нагоре, защото в групата, с която бяхме, не бяха подготвени. Нашата подготовка включваше преминаване на маршрута от Княжево до Копитото, познат като пътеката на Боян Петров, много рано сутрин. Правехме го само двамата с кучетата, като моето време беше 63 - 64 минути от бар "Шишарка" до горе", казва той.
И добавя, че сами са обучили кучетата си на маршрутите и как да ги водят в планината и през пресечени терени.
"Ако се случат нещата, Арарат трябва да е през август, а Аконкагуа - през декември или януари. За Аконкагуа знаем, че са се качвали кучета. Върхът крие своите опасности, разбира се, но е сравнително достъпен. За него опитваме да се подготвим сами и там, където е възможно, да минем без агенция. Вече имаме опита от Непал. Ще дам няколко примера - за да намалим теглото на багажа, например, разопаковахме лукчетата, махнахме опаковката от всяко и ги сложихме обелени в общо пликче. Така от една страна е по-удобно, а от друга - не се оставя боклук, който може да замърси. На "Витоша 100" се коментираше, че е останал много боклук, което не трябва да се допуска", заяви Асенов.
"Планината е усещане, там усещаш простора. Крайната ни цел с Калинка е да качим всички осемхилядници."
Асенов е с разностранни интереси - той е радиолюбител и обича да кара колело (казва, че кара по слух, като издава специфични звуци с език и чува отразяването на звука в околните предмети). Съпругата му пък харесва катеренето.
Двамата са изкарали курс по спелеология и имат влечение към проникването в необлагородени пещери. Всичко започнало със случаен разговор с компания, след който посетили пещерата "Свинската дупка" край Лакатник. "В пещерите ти си изследователят, може да си първият, който открива дадено нещо. Хората са били навсякъде, всичко е много комерсиално, но пещерите и обществото на пещерняците засега сякаш остават по-автентични."

ИЗТОЧНИКЪТ НА ВДЪХНОВЕНИЕ
"Аз самият си поставям цели и опитвам да ги постигна. Вдъхновявам се от хора и от постижения - като видя, че някой направи нещо, което ми хареса, казвам си: "И аз го искам" и започвам да го мисля. Искам да направя Ком - Емине. Харесва ми как Пирин Галов тича по 300 - 400 км и си казах, че един ден и аз ще го направя. Много хора казват, че и аз съм вдъхновител, но аз не го правя за това, а за да надскоча своите възможности. Искам да покажа на себе си, че мога".
Асенов разказва, че си търси работа. Има опит, като е работил в колцентрове, но заявява, че често среща проблем заради това че софтуерът не е пригоден за хора със зрителни увреждания. Добавя, че има виждане за идеалната работа.
"За мен работа на бюро би била много неприятна. Ако сложиш едно шило в торба, то ще я скъса. Затова на мен би ми подхождала работа с движение - куриерска, да занеса документи и тъй насетне. Умея много добре да търся данни, бих бил много полезен."
Извън професионалната сфера обмисля да стане ментор на деца от домове или в центрове за настаняване, за да може да предаде това, което него го е водило напред.
"Самият аз до петата си година съм бил в дом. Това, което ми е помогнало да вървя напред, е, че винаги до мен е имало интересни хора. Правилните хора в правилния момент. Най-ценното послание, което искам да предам, е, че човек не трябва да се отказва при трудности".
Тук на място звучат и думите на Пейчев: "За пореден път се убедих, че няма сила, която да спре човешкия дух и воля. Стига човек да има вяра в себе си и в това, че ще се случи нещо. Невъзможни неща не съществуват. Хората, които не стартират или си казват, че не могат по една или друга причина, се самоограничават.
Виктор се е родил без зрение и е можел да си каже, че се отказва, но е избрал противоположния подход. Той си каза, че може и успя".
А за Асенов мечтите не са насочени само към планините. Той посочва, че със съпругата му не могат да имат деца и затова са подали документи за осиновяване.
"Одобрени сме, но все още не са ни се обадили - не знам дали е, защото сме незрящи. Българското общество има още много да израства, за да може да приеме хората като нас. Трябва да ни се дава възможност. Да, аз трябва да се доказвам в работния процес като кадър, но не предварително да ми се казва: "Ти не можеш, защото си незрящ". Това е безсмислен аргумент. Всички хора са различни, всеки е различен с нещо. Процесът е двупосочен - обществото трябва да приема хората с увреждания, но и хората с увреждания трябва да дават нещо от себе си и да полагат усилия."
"Това е и друга причина, заради която пробягах "Витоша 100". Защото, ако кажа на някого: "Ей, пробягах Трявна ултра или Персенк ултра", на повечето от тези хора това не им говори нищо. Те не могат да си го представят. Това е и с пещерите - ако кажа, че с жена ми сме били на 300 метра дълбочина в някоя пещера, хората не могат да го свържат с нищо и не се впечатляват. А на Витоша, например, не беше толкова трудно, колкото да речем в някоя пещера, в която сме били. Затова казвам: "Предизвиквайте се и не се отказвайте".

Източник – "Дневник.бг"Назад

Всички статии на Брой 09, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
IN MEMORIAM
Най-голямата й мечта не се сбъдна
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кула
Велико Търново
Силистра
Смолян
ИНОВАЦИИ
Български ученици разработиха иновативно дистанционно за незрящи хора
ПАРТНЬОРСТВО
Обединиха ни музиката и спортът
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Без море живял ли си?
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да мечтаеш с душата - пътят на незрящия Виктор Асенов, който пробяга "Витоша 100"
ПРОЕКТИ
Повече брайлова литература и по-качествен печат за слепите хора в България
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавни първенства по шоудаун за мъже и жени
Европейско първенство по голбал
Световни игри за хора с нарушено зрение
Архив на изданието
1 2 3 4 5