Брой 09, 2023

Тема: СПОРТ

Световни игри за хора с нарушено зрениеВ Бирмингам, Великобритания се проведоха Световните игри за хора с нарушено зрение. Мащабното събитие се състоя в периода 17-27 август 2023 година. България за първи път участва в цели три спорта (шахмат, шоудаун и стрелба с лък). За първи път имахме представители в шоудауна на подобен форум. Също така за първи път въобще стрелбата с лък излизаше извън границите на държавата ни.
Шахматната ни делегация беше в състав Расим Низам - държавен шампион, Илинка Дилкова - държавна шампионка и треньор Николай Ставрев. Шахматистите престояха и най-дълго на Острова, тъй като шахматните надпревари са най-продължителни.
Шоудаун делегацията ни беше в състав Хакан Осман, Михаил Петров, Теодор Стоянов, Бехие Ахмед, Силвия Чаушева с асистент и преводач Анита Димитрова. Следва да се отбележи, че Виктория Димитрова, първият международен съдия по шоудаун на България, също получи покана да бъде част от съдийския екип на Световните игри, така че България имаше рефер на това мащабно събитие.
В стрелбата с лък делегацията ни беше в по-ограничен състав, като моята скромност беше в качеството си на състезател, а Иван Иванов, който е националният треньор по стрелба с лък на Българската федерация по стрелба с лък, беше моят треньор. Именно с Иван от 2009 г. започнахме действия по въвеждането на стрелбата с лък за незрящи у нас. За тези години много неща се случиха и може би късно, но все пак най-накрая успяхме да излезем навън и да почерпим опит. Наистина го сторихме и опитът, който натрупахме, ще ни даде възможност да работим още по-правилно и занапред да участваме в други големи международни надпревари. След елиминациите стигнахме до осминафинал, където се изправих срещу представител на домакините. Естествено, аплодисментите за британеца не стихваха чак докато не го победих. На четвъртфинала се изправих срещу сеньора от Италия. Началото беше повече от добро, почти като вкусна пица, гарнирана с бутилка превъзходно вино. Но накрая италианката заслужи победата. В крайното класиране останах седми, а в категорията участваха 14 стрелци.
На фейсбук страницата на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" екипът ежедневно публикуваше подробна информация за представянето на нашите състезатели.
В отборното първенство по шоудаун България в групата се представи впечатляващо, като нелепо загуби от Чехия с 31:29 и разгроми Германия с 31:19. След това претърпяхме загуби от Полша, от Германия и Словакия и заехме осмото място.
В индивидуалните надпревари Хакан и Бехие заеха 17-ите места, Силвия Чаушева остана на 22-ро, Михаил Петров се класира 28-и, а Теодор Стоянов остана 31-ви. На Хакан Осман малко не му достигна в групата, за да излезе в първата 16-ица. След това не остави шанс на никого от своите съперници, но вече нямаше как да се класира по-напред. Категорично може да се каже, че ако Хакан продължи по същия начин и трупа опит в международни турнири, няма да е далеч времето, когато той ще се намести в топ 10 на шоудауна. Но това зависи най-вече от него, а Федерацията ще прави всичко по силите си, за да се осъществи този пробив.
В шахмата Расим се класира 7-и, а Илинка 15-а.
Участието на Световните игри на практика се явява най-многобройното на Федерацията от нейното учредяване. Това участие стана възможно благодарение на субсидията, която федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" получава от Министерството на младежта и спорта. Не бива да забравяме и подкрепата, която оказа Съюзът на слепите в България. Факт е, че каквото и да правим тук, в България, на националните ни състезатели, които имат потенциал за нещо повече, следва да им се осигуряват повече срещи с изявени чужди спортисти, за да трупат опит и да се развиват, което в крайна сметка всички желаем.

д-р Иван ЯНЕВ


Назад

Всички статии на Брой 09, 2023

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
IN MEMORIAM
Най-голямата й мечта не се сбъдна
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Кула
Велико Търново
Силистра
Смолян
ИНОВАЦИИ
Български ученици разработиха иновативно дистанционно за незрящи хора
ПАРТНЬОРСТВО
Обединиха ни музиката и спортът
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Без море живял ли си?
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Да мечтаеш с душата - пътят на незрящия Виктор Асенов, който пробяга "Витоша 100"
ПРОЕКТИ
Повече брайлова литература и по-качествен печат за слепите хора в България
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавни първенства по шоудаун за мъже и жени
Европейско първенство по голбал
Световни игри за хора с нарушено зрение
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6