Брой 10, 2023

Тема: *АКТУАЛНО

Първата дама на Република България на гости в съюза на слепитеГ-жа Десислава Радева - съпруга на президента на Република България, прие да бъде патрон на Националния творчески конкурс за хора със зрителни увреждания "Графити от думи и звуци".
През месец май 2023 г. Управителният съвет на Съюза на слепите в България взе решение да организира конкурса, който ще се проведе в четири категории – разказ, есе, стихотворение, песен.
Творбите ще бъдат оценени от авторитетно жури с председател д-р Петя Йосифова - Хънкинс – актриса, продуцент, режисьор, заместник-директор на университетския театър "Алма Алтер", доктор по история на изкуството, и членове Георги Бърдаров - писател, доктор по география, Петър Чухов - поет, музикант, Георги Арсов - композитор, музикант, актьор.


Г-жа Радева изрази желанието си да се запознае с проблемите на хората с нарушено зрение и политиката за тяхното социално приобщаване.
На 27 септември 2023 г. тя посети Централното управление на сдружението и беше посрещната от Васил Долапчиев - председател на ССБ и Иван Янев - член на УС на ССБ, председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и творчески уредник на обявения конкурс. Те я запознаха със 102-годишната история на организацията и настоящата ѝ многообразна дейност в областта на интеграцията на хората със зрителни увреждания.
Г-жа Радева с интерес разгледа студиото за запис на говорещи книги и списания, фонобиблиотеката, шоурума за помощни технически средства и присъства на демонстрация на новият синтезатор на българска реч "Neural SpeechLab", позволяващ на незрящите да ползват съвременните компютърни технологии в процеса на трудовата си реализация и бита.
Екипът на спортната федерация я запозна със специализираните и адаптирани спортове, практикувани от хората със зрителни проблеми, и постиженията им в тази област.
Г-жа Радева изрази готовност да окаже подкрепа за реализацията на бъдещи значими каузи на Съюза на слепите в България и през месец ноември тази година да участва при награждаването на лауреатите на Националния творчески конкурс за хора със зрителни увреждания "Графити от думи и звуци".

Васил ДОЛАПЧИЕВ,
председател на ССБНазад

Всички статии на Брой 10, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
*АКТУАЛНО
Първата дама на Република България на гости в съюза на слепите
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Доколко е удобен животът на незрящите у нас
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
Сливен
Силистра
Бойчиновци
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
Афантазия - неспособност да се визуализират образи
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво е оптогенетика?
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Незрящ маратонец
ПРЕМИЕРА
"Животът е миг"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък за незрящи
Държавно първенство по тандемно колоездене
40 години голбал в България
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 11: Как да се върнем към традиционното контекстно меню
Какво представляват бисквитките в интернет
Архив на изданието
1 2 3 4 5