Брой 10, 2023

Тема: 15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН

Доколко е удобен животът на незрящите у насВсяка година на 15 октомври отбелязваме Международният ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания.

Историята на белия бастун датира още от 20-и век.
Незрящите винаги са се ориентирали с помощта на някакъв вид пръчка, но белият цвят показва и дава точно тази символика, че това е човек със зрително увреждане.
Животът в България на хората със зрителни проблеми не е много удобен. Навсякъде има счупени плочки, бордюри, коли по тротоарите и на незрящите им е много по-трудно да се движат тук, отколкото в други държави, където инфраструктурата е по-контролирана.
Тук не става дума за финансови, а за организационни проблеми.
В Европейския съюз се акцентира върху достъпността за хората с увреждания. Конкретно за хората със зрителни увреждания това е достъпната среда, която включва тактилните настилки, водещите линии, линиите за внимание, като в България те се изпълняват по един твърде своеобразен начин.
Едва 5% от слепите хора в България работят, а градската среда у нас продължава да е недостъпна за незрящи. И най-тъжното е, че нормативната уредба за достъпна среда е добра, но никой не я спазва.
Незрящите разказват как всеки ден им се налага да се сблъскват с опасни телефонни кабини, стълбове, стълби, подвижни плочки по тротоарите, недомислени светофарни уредби с объркваща сигнализация и други.
Животът на слепите хора у нас в последните години става все по-труден откъм достъпност и се е превърнал на практика в битка за оцеляване.
Именно затова все повече хора лишени от зрение предпочитат да не напускат зоната на комфорт в собствените си жилища и все по-рядко излизат самостоятелно навън.
Факт е, че съвременният живот с всяка година става все по-динамичен, но дори по мои лични наблюдения поне тук в България той е пригоден за удобството на здравите хора и дори задължителните дейности като например гласовото уведомяване в превозните средства от обществения транспорт се спазват не навсякъде.
Съгласете се, че невинаги е удобно, а и не всеки умее да използва мобилни приложения за навигация, а мълчанието на уредбите и своеволното подминаване на празните спирки от шофьорите на някои автобусни линии създават допълнително напрежение у слепите хора, които се ориентират по-трудно.
Всяка година в октомврийските броеве на списание "Зари" има публикации по темата за незрящите и достъпната за тях среда и във всеки октомврийски брой се констатират едни и същи трудности и проблеми, за които, убедена съм, решение има, но във волята на хората, от които зависи преодоляването им – простете – не съм убедена.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 10, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
*АКТУАЛНО
Първата дама на Република България на гости в съюза на слепите
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Доколко е удобен животът на незрящите у нас
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
Сливен
Силистра
Бойчиновци
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
Афантазия - неспособност да се визуализират образи
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво е оптогенетика?
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Незрящ маратонец
ПРЕМИЕРА
"Животът е миг"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък за незрящи
Държавно първенство по тандемно колоездене
40 години голбал в България
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 11: Как да се върнем към традиционното контекстно меню
Какво представляват бисквитките в интернет
Архив на изданието
1 2 3 4 5