Брой 10, 2023

Тема: ПРЕМИЕРА

"Животът е миг"В Деня на поезията и музиката, и на хората от "третата" възраст – 1 октомври, казанлъшката поетеса Мария Славова, член на Съюза на слепите в България, представи най-новата си стихосбирка "Животът е миг". Това е петата поетична книга на авторката, която излезе от печат тази година в средата на лятото. Премиерата се състоя в залите на Литературно-художествен музей "Чудомир" - Казанлък. Освен стиховете на Мария Славова прозвучаха и музикални изпълнения на младите пианисти Мария Стоянова и Еге-Матей Ислямолу, лауреати на редица конкурси, ученици от класа по пиано на известната музикална педагожка Елена Юлиянова. Неделното музикално-поетично матине зареди с празнично настроение казанлъшката публика.
Мария е родена на 21 август 1951 г. в село Димовци, край Прохода на Републиката. Има техническо образование и повече от 25 години работи в сферата на енергетиката. Живее в Казанлък, майка на две дъщери, щастлива баба на внуци, а вече и прабаба.
Макар и професионално да се реализира в областта на техниката, тя пише отдавна, а от 2008 г. публикува свои стихове в казанлъшките вестници "Искра" и "Долина". Като потомка на ветеран от Втората световна война пише към Клуба на ветераните от войната - Пловдив. Съавтор е на поетичния сборник "Копнежи" (2017 г.) към Клуб "Вдъхновение" – Пловдив. Участва в литературни конкурси, получава награди.
Досега е издала четири книги с поезия: "Полет във висините" (2018 г.), "Жажда" (2019 г.), "Къде изчезна Добротата" (2020 г.) и "Юбилейни камъчета" (2022 г.). "Животът е миг" (2023 г.) е петата ѝ стихосбирка.
Повече от 100 стихотворения включва новата книга на поетесата. В тях тя разкрива своите преживявания и емоции, своите страхове и тревоги, своите пътувания, своя критичен поглед върху днешния ден…
Разнообразни са темите, които вълнуват Мария Славова и заради това стихотворенията са обособени в четири цикъла: Животът, Съвремие, Сезони, Посоки.
Животът – тук са стихове, посветени на различни житейски събития: от раждането до смъртта, от детството и младостта до тъжната есен на старостта, спомени за приятелства и предателства, за любови и раздели, за самотата…
"Като миг годините хвърчаха…
Отмина детството безгрижно…"
"Тъжно крачим самотни и стари
С мъка спомняме се младостта…"

Съвремие – цикълът, посветен на днешния ден с всичките му проблеми, страхове и несправедливости. Мария винаги е имала активна гражданска позиция и не се примирява с лошотията, омразата, с всичко негативно – от грозните съседски отношения до глобалните проблеми с екологията, природните стихии, болести, епидемии, войни, та чак до инфлацията и еврото…
"Обичам Живота, но той яко ни брули!"
"Гърбът ми товара не може да носи…"

Особено я вълнуват човешките взаимоотношения:
"Защо са хората така скроени –
нахални, любопитни, раздвоени…"

и още:
"Артисти безброй се навъдиха днес по света
с роли страшни и смешни – безумна тълпа…".

Съдено ни е да живеем в тягостно време с лъжи, преструвки, лицемерие и злоба, фалшиви отношения: "замръзнали, грозни и страшни души…".
Като четем тези стихове, ни обзема едно мрачно чувство, една безнадеждност, но Мария не иска да ни остави тъжни и обезсърчени, тя ни вдъхва надежда и ни кара да мечтаем:
"Мечтите човешки в съня са безкрай…"
"Мечтая красиви неща да сънувам!".

Такива са и нейните желания: "Как искам хората да са добри!".
Сезони – тук са стиховете, посветени на красивите сезони в прекрасната ни Родина. Българската природа през всеки сезон е една от любимите теми на Мария Славова и тя рисува омайни картини: пролетта – с разцъфналите дървета, със свежия ветрец, с надеждите, които носи… Лятото – "красиво – с песен на птици, с мирис на цветя и с плодовете сладки…". Есента – любим сезон! Цветна, многолика – "простира цветна черга", "пъстър китеник започва да тъче"… Зимата – снежна, бяла, приказна, студена…
Сезони като сезони, но климатичните аномалии все по-често поднасят изненади. Лятото – с поройни дъждове: "пак преляха реки, язовири…", а после – рекордни жеги: "Термометърът скача нагоре!". А зимата – без сняг и с пролетни температури: "Снегът далеч избяга с Дядо Коледа в Лапландия…", а "Слънчо гали с топла лапа…" и успява да подлъже ранните цветя и свежата трева…
Посоки – този дял е посветен на другата голяма любов на Мария – пътешествията:
"Обикалям град след град по централния площад… Бродих, бродих цял живот…". Пред нас се разкриват красиви природни картини от различни кътчета на България.
Поетесата има няколко любими места, за които винаги пише: Искърското дефиле, Искъра и река Искрецка, Своге - шоколадовия град, Искрец със санаториума, с вековната секвоя и въжения мост: "Пътувам с радост винаги по дефилето", Велинград – с теснолинейката, пътеката към Юндола, горите с чудната песен на птиците… Морето – любимо през всеки сезон! Тук то е есенно, безлюдно, често реве диво… Родопите – с две вълшебни места: пещерата "Дяволското гърло" и панорамната площадка "Орлово око". Омагьосана от тази красота, авторката ще възкликне: "С финес природата изваяла е всичко!".
Радост и щастие, болка и тъга, надежди и разочарования, преклонение пред великата Природа и пред чудото – Живот… Всичко има в тази най-нова книга на Мария!
Богатият ѝ житейски опит, годините, които е преживяла, ѝ дават правото да възкликне - "Животът е миг!", и със стиховете от тази стихосбирка да ни убеди в това:
"Като миг годините хвърчаха…"
"А времето бърза… Лети ли, лети…".

Наистина Животът е миг! Но когато си живял достойно, когато си обичал и си бил обичан, когато си вършил добри дела, когато си съзидавал и творил, когато си раздавал любов и доброта - не си бил случайно на тази земя! За Мария Славова това важи с пълна сила! Но тя притежава и нещо много ценно - умее да излива душата и мислите си в слово, а това е дар Божий! Дано го съхрани задълго и продължи да ни радва със стиховете си!

Ваня ЗЛАТАНОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
*АКТУАЛНО
Първата дама на Република България на гости в съюза на слепите
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Доколко е удобен животът на незрящите у нас
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
Сливен
Силистра
Бойчиновци
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
Афантазия - неспособност да се визуализират образи
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво е оптогенетика?
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Незрящ маратонец
ПРЕМИЕРА
"Животът е миг"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък за незрящи
Държавно първенство по тандемно колоездене
40 години голбал в България
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 11: Как да се върнем към традиционното контекстно меню
Какво представляват бисквитките в интернет
Архив на изданието
1 2 3 4 5