Брой 10, 2023

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Благотворителност, докосване до историята и среща с музиката

Това са трите определения, синтезирано описващи първите събития в живота и работата на старопрестолната общност на хората с увредено и липсващо зрение за новия сезон.
След ваканцията през жарките летни месеци в първите дни на месец септември териториалната организация в град Велико Търново към Съюза на слепите в България възобнови дейността си и започна изпълнение на планираните инициативи и дейности по своята план-програма за 2023 - 2024 година.

Благотворителност
На 7 септември 2023 г. в Клуба на пенсионера и инвалида бяха раздадени предоставените от ССБ чрез регионалната организация в Габрово помощно-технически средства за членове на териториалната организация, които да ги улеснят в ежедневието, бита и домакинството.

Докосване до историята
На 8 септември 2023 г. хора от териториалната организация на слепите и техни придружители участваха в ежегодното екскурзионно пътешествие, което този път беше свързано с исторически места в страната ни. Пътувахме до две от свещените места на България.
В град Карлово посетихме Национален исторически музеен комплекс "Васил Левски", включващ родната къща на Апостола, Чардаклиевата къща и параклиса "Всех святих болгарских", в който се съхраняват част от косите на Дякона.
В град Калофер посетихме Музейния комплекс "Христо Ботев", включващ:
• Мемориална къща-музей - къщата, в която най-дълго е живяло семейството на Ботев.
• Експозиционна зала - построена през 1973 година. В експозицията преобладават фотосите и снимковият материал. Оригинални експонати са: единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности; печатната преса "Знаме"; печатната преса на Димитър Паничков; лични вещи на Венета и Иванка Ботеви. Други интересни експонати са макетът на парахода "Радецки" и знамето на Ботевата чета.
• Паметник на баба Иванка – майката на Ботев, изготвен по проект на професор Мандов.
• Мемориален парк "Ботева градина" - създаден през 1926 г. на мястото, където се е намирала къщата на Ботев, засаден с редки дървесни видове.
Целият музеен комплекс е обявен за групов паметник на културата – историческо място с национално значение.
Пътуването ни приключи с посещение на центъра на град Казанлък, където в едно от заведенията обядвахме и споделяхме впечатления от посещенията си.
Емоциите в съзнанието ни, снимките и видеото от местата, до които се докоснахме, оставят вълнуващи спомени за проведената екскурзия.

Среща с музиката
В лятната романтична вечер на 13 септември 2023 г. група от Териториалната организация във Велико Търново към Съюза на слепите в България посети юбилейния концерт на популярния дует "Ритон", състоял се в летния театър в парк "Марино поле" в града. В продължение на два часа - от 20:00 до 22:10, семейството певци - Катя и Здравко от дуета, заедно с инструменталната си група "Ангелите на "Ритон" и вокалното дамско трио към нея радваха почитателите си с класически и нови песни от своя богат репертоар. Концертът беше посветен на 45-ата годишнина от присъствието на дует "Ритон" в музикалната култура на страната. В паузите между песните Катя и Здравко споделиха впечатления от изминатия път в певческото изкуство и в семейния си живот. След музикалната програма край сцената се продаваха грамофонни плочи и компакт дискове с албумите на дуета, а изпълнителите раздаваха автографи на закупилите ги посетители.
Билетите за концерта бяха подарени на хората с увредено зрение от община Велико Търново, за което сме благодарни!

Пенчо ВАСИЛЕВ


Назад

Всички статии на Брой 10, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
*АКТУАЛНО
Първата дама на Република България на гости в съюза на слепите
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Доколко е удобен животът на незрящите у нас
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
Сливен
Силистра
Бойчиновци
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
Афантазия - неспособност да се визуализират образи
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво е оптогенетика?
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Незрящ маратонец
ПРЕМИЕРА
"Животът е миг"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък за незрящи
Държавно първенство по тандемно колоездене
40 години голбал в България
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 11: Как да се върнем към традиционното контекстно меню
Какво представляват бисквитките в интернет
Архив на изданието
1 2 3 4 5