Брой 10, 2023

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Сливен


Екскурзия до остров Света Анастасия

На 14 септември 2023 година група от 52-ма съюзни членове от ТО - Сливен и техни придружители посети остров Света Анастасия.
В 8 сутринта потеглихме с автобус към Бургас. Пътуването, продължило час и половина, премина неусетно в шеги и разговори. Малко преди 10 часа бяхме пред пристанище "Магазия 1" на морска гара Бургас, където ни очакваше туристическият кораб "Burgus".
Корабът бе закотвен близо до кея, а поставената рампа и подвижната стълба направиха качването удобно и лесно за нашите незрящи и по-трудноподвижни колеги. Спокойното море и липсата на вълни допълнително улесниха качването и слизането от кораба.
Времето също беше благосклонно към нас и ни подари щедро слънце с приятно галещи лъчи, ясно небе с много добра видимост, приятни температури, лек бриз, гладко и спокойно море без вълнение.
Корабът "Burgus" е с две палуби, долна - закрита и горна - открита. Двете заедно събират до 100 пасажери. Нашата група предпочете долната палуба поради по-лесното качване и слизане от нея. Някои се качихме на откритата палуба, откъдето се откриваше прекрасна гледка към морето, крайбрежието и остров Света Анастасия. Вълните леко ни повдигаха и снишаваха. За много от нас това усещане беше непознато. Някои от нашите приятели не скриха емоциите си и споделиха, че това е първата им подобна разходка.
Около 11 часа пристигнахме на остров Света Анастасия – едно от най-романтичните места в България. Слязохме на кея и групата се отправи към вътрешността на малкия остров. Той е бил манастир, а за известно време е служил и като затвор. На изток се виждаше и старият морски фар, сигнализирал на моряците допреди 100 години. В манастирския комплекс ни беше изнесена беседа от уредник в музея. Експонатите в него представляваха образци на всички представители на черноморската фауна. Желаещите да се помолят и запалят свещ посетиха действащата църква "Свети Климент Охридски", чиято реставрация продължава.
След като разгледахме манастирския комплекс и изслушахме беседата за остров Света Анастасия, се отправихме на разходка из малкия остров. Не пропуснахме да посетим и ресторанта с морска кухня "100 години назад". След двучасовото ни пребиваване на острова получихме сертификати, издадени в уверение на това, че сме посетили остров Света Анастасия и че всеки от нас може да се нарече островитянин, за да си спомня с усмивка за пребиваването си на острова.
От беседата научихме, че първите данни за съществуването на този остров датират от XV век и са от дневниците на холандски мореплаватели, плавали край нашите брегове.
По обед, около 12 и 30 часа, се качихме обратно на кораба "Burgus", за да ни отведе обратно до морска гара Бургас. Корабът бавно потегли и плаваше бавно, имахме още около половин час време, за да се насладим на приятното усещане да сме в открито море.
На близкия паркинг до морската гара ни чакаше автобусът. След кратка почивка се качихме на него и потеглихме към туристическия комплекс рибарско селище "Ченгене Скеле". Там останахме около два часа, в които всеки имаше възможността да се разходи, да разгледа или да обядва в някое от заведенията в комплекса. Някои предпочетохме да се разходим по малката плажна ивица, други разгледаха лодките на рибарското пристанище.
Около 16 часа потеглихме обратно към Сливен. Прибрахме се у дома, заредени с положителна енергия и усещането за един прекрасно прекаран ден. Преживяване, което ще остави приятен спомен за дълго време.

РО – Сливен

Назад

Всички статии на Брой 10, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
*АКТУАЛНО
Първата дама на Република България на гости в съюза на слепите
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Доколко е удобен животът на незрящите у нас
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
Сливен
Силистра
Бойчиновци
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
Афантазия - неспособност да се визуализират образи
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво е оптогенетика?
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Незрящ маратонец
ПРЕМИЕРА
"Животът е миг"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък за незрящи
Държавно първенство по тандемно колоездене
40 години голбал в България
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 11: Как да се върнем към традиционното контекстно меню
Какво представляват бисквитките в интернет
Архив на изданието
1 2 3 4 5