Брой 10, 2023

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бойчиновци


На пикник

В края на лятото по инициатива на териториалния председател на Бойчиновци Стефан Стефанов се организира пикник с хора от ТО - Бойчиновци и ТО - Монтана. Група от 35 човека от структурите ни и техните придружители се отправи по маршрут Лопушански манастир - местност "Младенин вир", село Дълги дел.
Транспортът бе предоставен от община Бойчиновци и в уговорения ден и час отпътувахме към Лопушанския манастир "Свети Йоан Предтеча".
Влязохме в Божията обител, за да се помолим за здраве и благословения. Прекрачвайки прага на църквата, се възхитихме от богатото изографисване. Служител от манастира ни разказа, че църквата на манастира е построена за шест години. Архимандрит Дионисий искал да построи храм, подобен на този в Рилския манастир.
Иконите в църквата и в двата малки параклиса на територията на манастира са дело на художниците Станислав и Никола Доспевски – племенници на възрожденския иконописец Захари Зограф. В манастира се съхранява и чудотворна икона на Света Богородица, пред която всеки застана с лична молитва. Друга голяма ценност е иконата на Иисус Христос, чийто поглед следва посетителите - където и да се намират в църквата.
В манастира почувствахме уют и духовно спокойствие, неслучайно е бил сред любимите места на българския писател Иван Вазов, който е написал една от главите на романа "Под игото" именно тук. Днес това е третата по големина манастирска църква в България.
Духовно заредени и с добро настроение тръгнахме към местността "Младенин вир". Там, в прохладата на вековни дървета и шума на близките потоци, си направихме пикник. С песни, танци и игри се забавлявахме и се радвахме на добра компания.
За пореден път прекарахме незабравимо сред чист въздух и красива природа. Тръгнахме си отпочинали и с добро настроение. Чудесен завършек на един прекрасен ден!

Ива ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
*АКТУАЛНО
Първата дама на Република България на гости в съюза на слепите
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Доколко е удобен животът на незрящите у нас
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
Сливен
Силистра
Бойчиновци
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
Афантазия - неспособност да се визуализират образи
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво е оптогенетика?
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Незрящ маратонец
ПРЕМИЕРА
"Животът е миг"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък за незрящи
Държавно първенство по тандемно колоездене
40 години голбал в България
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 11: Как да се върнем към традиционното контекстно меню
Какво представляват бисквитките в интернет
Архив на изданието
1 2 3 4 5