Брой 02, 2008

Тема: ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"

Сляп пилот обикаля Земята

 
Слепият търсач на силни усещания, 55-годишният Майлс Хилтън-Барбър прелетя през миналата година над половината земно кълбо, за да събира помощи за незрящите в развиващите се страни. Седем седмици след като излетя от Лондон, британецът успешно се приземи на 24 април в Даруин, Австралия. До края на 45-дневното му пътуване остават още няколко летателни часа – то ще приключи официално през следващата седмица в Сидни. С приключението си Барбър ще стане първият незрящ човек изминал разстоянието между двата континента от 21 000 км с ултралек самолет.
Основната цел на Барбър, който е сляп от 25 години заради наследствено заболяване, не е рекордът, а да привлече дарители за благотворителната си мисия. За да събере един милион, Барбър ще изнесе лекции на поредица от срещи, организирани от спонсора му Standard Chartered Bank, която ще удвои дарената сума. Събраните средства по програмата “Seeing Is Believing” (“Да виждаш значи да вярваш”) ще бъдат насочени най-вече към развиващите се страни. “Може никога да не прогледна отново”, казва Барбър. “Но ако с този полет хиляда слепи хора в развиващите се страни отново получат дарбата да виждат, опитът наистина ще си е заслужавал.”Пътуването Лондон-Сидни започна на 7 март от летището Бигън Филд близо до Лондон. В пилотската кабина Барбър използва нов софтуер, който произнася на глас данните от навигационните системи. Уредите за управление направлява чрез клавиатура, закачена за крака му. В приключението му помага помощник-пилотът Сторм Смит, който е опитен инструктор на свръхлеки самолети. Двамата прекарват всеки ден по 4 часа във въздуха, като, ако се наложи, двигателят може да позволи и 10-часов полет.
Маршрутът на полета, който се използва от 1919 г., преминава през Ламанша, Франция, Италия, Средиземно море, Сирия, Йордания. Следват Арабските емирства, Арабско море, Близкия Изток, Пакистан, Индия, Малайзия и Индонезия. Накрая е полетът до източния бряг на Австралия – Сидни и Канбера.
Това изпитание не e новост в живота на Барбър, който има богат опит в най-суровите изпитания на човешкия дух. Сред описаните на уеб-страницата му приключения са околосветската обиколка от 61 000 км с 80 вида транспортни средства и рекорд за най-висока скорост, постигната от незрящ шофьор на Гранд при на Малайзия. Освен че изкачи най-високите върхове в Африка и Европа - Мон Блан и Килиманджаро, той покори 5500 метра в Хималаите и пробяга 11-дневния ултрамаратон през Китай - от пустинята Гоби до Великата китайска стена. Завърши и “The Toughest Foot-race on earth” – 240-километрово състезание през пустинята Сахара. Пробяга “Най-студения маратон в света” в Сибир, а след това прекоси цялата катарска пустиня в денонощна надпревара без сън за 78 часа. Направи 350-километрово пътешествие през Антарктика, записа 40 скока с парашут и т.н.
Освен приключенец, Барбър е и прочут разказвач, непрекъснато търсен от журналисти, знаменитости и световноизвестни компании. С основните послания “никога не се предавай”, “очаквай неочакваното” и “мисли за големи неща, за да ти се случват големи неща” той изнася лекции в целия свят, за да мотивира и вдъхновява другите да достигат потенциала си и да развиват възможностите си. Думите му не са кухи обобщения - освен че са изпълнени с хумор, те предлагат практически идеи, базирани на собствения му опит. На презентациите си той споделя с публиката нещата, които би искал да чуе, ако ролите им бяха разменени: “Искам публиката да търси в сърцата и в мозъка на онези, с които работи като екип, да разбере как те поемат рискове, как прекрачват граници и как правят невъзможното възможно.”
Тайните на умението си да говори Барбър е споделил с известни личности като Руди Джулиани, кметът на Ню Йорк от 11 септември, но на всички свои приятели казва: “Животът не се измерва с поемането на един дъх, както сме свикнали, а с моментите, които ни спират дъха. Единствените граници са тези, които сами си поставяме.”Назад

Всички статии на Брой 02, 2008

БАБА МАРТА
Легенда за мартеничките
Честита Баба Марта!
ГОДИШНИНА
130 години от Освобождението
Баташкото клане
Руско-турската война
Санстефанският мирен договор
ЗАНИМАТЕЛНО
Грешки, които допускат жените при търсене на работа
Модните акценти на 2008
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич се поклони пред паметта на освободителите си
Червен бряг, Спомен за Бабин ден
Долни Дъбник
Шумен, Бабин ден в Шумен
ИНТЕРВЮ
В България се живее по-спокойно
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Мишка за слепи
Сляп пилот обикаля Земята
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Ново членство в Европейския съюз на слепите
Светът на незрящите - реалити
НОВИ КНИГИ
Нови книги в читалище “Луи Брайл”
ОФТАЛМОЛОГИЯ
15 мита за зрението
ПРЕМИЕРА
Ще си остана същата
РАЗКАЗ НА БРОЯ
Бобо – синът на Марая
Архив на изданието
1 2 3 4 5