Брой 10, 2023

Тема: СПОРТ

40 години голбал в България


През настоящата година се навършват 40 години от началото на голбала в България. През 1983 г. ролбалът се трансформира в голбал и оттогава у нас се практикува именно този специализиран параолимпийски отборен спорт за незрящи. Много е говорено и писано за голбала, но въпреки това от федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и благодарение на финансиран проект от Агенцията за хората с увреждания, годишнината беше отбелязана подобаващо и дори помпозно. На 29 септември в националния пресклуб на Българската телеграфна агенция се проведе "Голбалиум" - национална конференция, посветена на спорта. Конференцията, разделена на няколко панела, се излъчваше онлайн, както и остана чрез видеозапис за историята. Официални гости бяха г-жа Светла Георгиева - директор на дирекция "Спорт за всички и спорт за учащите" от Министерството на младежта и спорта, г-н Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България, Любомир Велков - заместник-директор на Специализираното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл", София и много други. Присъстваха приятели на голбала, настоящи спортисти и ветерани. Последните бяха наградени с почетни медали. Медали получиха и организатори на различни голбални инициативи през годините. Г-жа Георгиева връчи плакет от името на министър Димитър Илиев по случай годишнината. Бяха представени доклади, засягащи различни аспекти от голбалните история, настояще и перспектива. Сред докладчиците бяха Мария Ферейро от Португалия, Дейвис Видолов, Ивайло Вътов и други. Накрая имаше и викторина – "40 години - 40 въпроса", на която се раздадоха чаши, ключодържатели, магнити с отварачки.
На 30 септември се състоя юбилейният турнир. В него взеха участие отборите на "Витоша", "Болид", "Авитохол", ветераните на XX век, ветераните на XXI век, както и гръцките "Керавнос", Атина и двата отбора на "Клио", Солун. В общото класиране "Клио" зае първото място, второто остана за "Болид", а тройката допълни "Витоша". Но най-голямата награда за всички безспорно бе, че се проведе този голбален празник, в който се включиха и ветерани от близкото и по-далечно минало. Огромни аплаузи заслужават Хюсеин Исмаил, Десислав Димов, Недялко Димов и Пламен Буров. Те проявиха своята голбална страст и безстрашно се хвърлиха отново, след много години, на голбалното игрище, и показаха, че голбалът продължава да тече в техните вени. Юбилейният турнир беше посетен от Стефан Стефанов - дългогодишен спортен функционер в Съюза на слепите в България, Илия Лалов - председател на Българския параолимпийски комитет, Анжелина Янева и Емил Прокопов - някогашни директори на департамента по спорт към СУ "Свети Климент Охридски", които изключително много помогнаха на възродения български голбал, Мила Вукова от Агенцията за хората с увреждания и други.
Тази годишнина показа в цялост българския голбален път през неговите 4 десетилетия. Голбалът е бил на високо ниво, бил е и в криза, но винаги е оцелявал, независимо че се е налагало да бъде търпелив през много голяма част от времето. Всички участници се обединиха около становището, че голбалът ще пребъде.

д-р Иван ЯНЕВ


Назад

Всички статии на Брой 10, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
*АКТУАЛНО
Първата дама на Република България на гости в съюза на слепите
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Доколко е удобен животът на незрящите у нас
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
Сливен
Силистра
Бойчиновци
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
Афантазия - неспособност да се визуализират образи
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво е оптогенетика?
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Незрящ маратонец
ПРЕМИЕРА
"Животът е миг"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък за незрящи
Държавно първенство по тандемно колоездене
40 години голбал в България
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 11: Как да се върнем към традиционното контекстно меню
Какво представляват бисквитките в интернет
Архив на изданието
1 2 3 4 5