Брой 10, 2023

Тема: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Незрящ маратонец


Антъни Бътлър не се нуждае от визуални ориентири, за да познае къде бяга. Всеки от шестте големи световни маратона има различен звук, мирис и атмосфера.
В Бостън това са хълмовете, в Берлин - парти атмосферата. В сравнение с Германия в Токио си е направо тихо, а в Чикаго кварталът "Чайна таун" е любимата му част от трасето. В Ню Йорк? Това е лесно. Музиката винаги звучи.
Сега маратонецът познава атмосферата и в Лондон - мокър и шумен град. Или поне такъв е бил на 23 април, когато незрящият спортист пресече финалната линия за 5:29:55, след като изпита постоянния дъжд - отличителен белег на английската столица през този период.
Но лошото време не спря публиката да аплодира Бътлър през целия преход. Нито помрачи постижението му. Смята се, че той е първият американски бегач с увредено зрение, завършил шестте най-популярни световни маратона. Има едно "може би", тъй като това е сложно за доказване.
"Трудно е да се потвърди", заявява той пред "Runner’s World", добавяйки, че организацията World Marathon Majors не води подобна статистика - "Светът е голям. Наистина не знаем".
35-годишният Бътлър губи зрението си при стрелба, когато е на 20. През следващата година участва в Ню Йорк с подкрепата на Achilles International – организация, работеща с бегачи с увреждания, участващи в състезания за издръжливост.
През 2016 г. по време на лагер в Акилес той среща мълчаливо момиче, родом от Минесота - Джеси Рикс. Тя живее в Ню Йорк и работи като водач-доброволец.
Започнали да тренират заедно и скоро станали двойка. "Runner’s World" писа за тяхната любовна история през 2019 година.
Впоследствие те се оженили, преместили се в Шарлот, Северна Каролина, където в момента отглеждат дъщеря си Майлс.
Заедно те са участвали в десетки състезания, като Рикс води Бътлър през тълпите от бегачи. Те са свързани с въже около китките. Рикс отново участва заедно с Бътлър в Лондон, когато той спечели своята шеста звезда.
Бътлър работи като терапевт за хора със съпътстващи заболявания и наставник на слепи студенти. Той е доволен от постижението си и е наясно какъв късметлия е. Разполага с ресурсите да стигне до шестте състезания по света и общност, включително съпругата му, която да го подкрепя.

(По материали от интернет)Назад

Всички статии на Брой 10, 2023

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
*АКТУАЛНО
Първата дама на Република България на гости в съюза на слепите
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Доколко е удобен животът на незрящите у нас
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
Сливен
Силистра
Бойчиновци
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
Афантазия - неспособност да се визуализират образи
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво е оптогенетика?
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Незрящ маратонец
ПРЕМИЕРА
"Животът е миг"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък за незрящи
Държавно първенство по тандемно колоездене
40 години голбал в България
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 11: Как да се върнем към традиционното контекстно меню
Какво представляват бисквитките в интернет
Архив на изданието
1 2 3 4 5