Брой 12, 2023

Тема: НАШИЯТ БРАЙЛ

Национален конкурс по бързо и правилно четене и правилно писане на брайл


На 24 ноември в хотел "Поп Харитон" - Дряново се проведе национален конкурс по бързо и правилно четене и правилно писане на брайл. Събитието се организира от Съюза на слепите в България след известно прекъсване и това го направи още по-вълнуващо. Участваха 10 души от София, Пловдив, Варна, Дряново, Габрово, Русе и Силистра. В тези райони бяха направени регионални конкурси и класираните брайлисти в тях се представиха на национално ниво.
По различни причини повечето от най-бързите четци, за съжаление, не можаха да се включат, а състезанията между тях винаги са много оспорвани. Разликите във времето за прочитане на определения текст понякога са в рамките на секунда.
Този път подобна тръпка нямаше, но въпреки това състезанието беше оспорвано и участниците показаха добри резултати. Оказа се, че и тук не липсват емоции. Така например разликата във времето за четене на Желязко Илиев от Варна и Ивайло Цветков от Габрово беше само три секунди. Поради факта че по-бързият от тях имаше повече грешки на писмената работа, журито в състав - председател Петър Стайков и членове Йордан Младенов и Анелия Младенова присъди две втори награди. Трета безапелационно се класира Недялка Митева от Варна.
Честта на софиянци защити коректорката в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" Ваня Димитрова. Тя зае първото място, изпреварвайки участника след нея с 16 секунди при четенето и само с една грешка при писането.
В конкурса участва и десетгодишната Димана от Пловдив, която беше единственото дете в надпреварата. Тя показа много добра скорост на четене и писане, със завидно малко грешки за нейната възраст. Подчертавам "завидно малко", защото много нейни зрящи връстници наистина могат да ѝ завидят. Неслучайно журито определи на Димана специална награда.
В заключителното си слово председателят на журито каза, че сега, когато навсякъде в Европа, включително и у нас, се поставят брайлови надписи на лекарствата и брайлови табелки на доста обществени места, е глупаво ние да считаме, че брайлът е отживелица. Той не беше изместен нито от говорещата, нито от електронната книга. Истинската грамотност на незрящите е невъзможна без владеенето и ползването на този шрифт. Ние не можем да си представим обучението по математика, физика, химия и чужди езици без писане на брайл.
Искрено се надяваме Съюзът на слепите да превърне провеждането на този конкурс в ежегодна традиция.

Йордан МЛАДЕНОВ


Назад

Всички статии на Брой 12, 2023

***ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари
**РЕДАКЦИОННО
Пожелание
*ТВОРЧЕСТВО
Награда за таланта и начало на една традиция
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Смолян
Силистра
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
НАШИЯТ БРАЙЛ
Национален конкурс по бързо и правилно четене и правилно писане на брайл
НОВИНИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Бляскав финал с логично продължение
Летим по пътищата бели
Повече и по-качествен печат за незрящите хора в България
ОБЩЕСТВО
Защо вече не гласувам или за забравените и дискриминираните избиратели
ПРОЕКТИ
Проект за достъпността на уеб сайтовете на публичните институции
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Отчетно-изборно общо събрание на ФСХЗУ
Държавно отборно първенство по шахмат
Архив на изданието
1 2 3 4 5