Брой 12, 2023

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Смолян


Впечатляваща изложба

На 13 ноември по повод Международния ден на незрящите и Световния ден на добротата в клуба на РО - Смолян се проведе изложба на произведения на хора от местната организация на Съюза на слепите в България. Бяха представени картини от вълна, миди, шишарки и вестници, както и гривни, гердани и брошки.
Председателят на регионалната организация в Смолян г-жа Теменужка Миткова ме прие сърдечно и сподели за читателите на списание "Зари": "В град Смолян няма рехабилитационен център. Реших на моя отговорност да занимавам хората от нашата организация с различни инициативи. В момента възстановяваме пластенето на вълна – най-стария народен занаят, както и изплитането на чорапи и терлици. Финансираме се от Съюза на слепите в България. Играем шахмат и табла. Имаме група за автентичен фолклор. Изработваме и украшения от камъни".
Дотолкова бях запленен от дейността на хората със зрителни увреждания в Смолян, че реших на доброволни начала да отразявам техните събития. Отправих им покана да посетят параклиса "Свети свети Кирил и Методий" в родното ми село Левочево, което се намира на броени километри от града. Параклисът е известен вече в цялата страна, благодарение на поредица телевизионни предавания и публикации в интернет. Той е посещаван от групи от цял свят. Идвали са семейства от Лондон, Мадрид, Египет, Чикаго, Торонто, Амстердам и Москва.
Разделихме се с г-жа Миткова и хората от РО - Смолян на ССБ с най-добри чувства и пожелания за скорошни срещи.

Анастас БАРБОВ

Пътуване до Рупите и Македония

По повод Деня на незрящите хора - 13 ноември, и Деня на хората с увреждания - 3 декември, Регионална организация - Смолян и хора от териториалните организации в Рудозем, Златоград и Девин организирахме екскурзия до известната местност Рупите, черквата "Света Петка Българска" и къщата-музей на леля Ванга. Легендата гласи, че земята тук е обвита в мистичен ореол и носи на посетителите богат енергиен заряд.
Нощувахме в Петрич, където бяхме топло посрещнати от колегите ни от териториалната организация в града, за което сърдечно им благодарим.
На втория ден от екскурзията се отправихме към съседна Македония. Там посетихме църквата "Света Троица" в град Радовиш. А в източната част на Северна Македония се насладихме и на Дойранското езеро, наричано също Гьола, което привлича голям поток от туристи заради лековитата си кал. След красотата на езерото се отправихме към Струмица и паметника на Гоце Делчев. Отделихме време, за да се разходим и да разгледаме града. Вечеряхме в ресторант "Лебедово езеро", където белите и черните лебеди допринесоха за приятното изкарване на вечерта.
Цялата ни група иска да благодари на колегите ни от ТО - Петрич и специално на Кирил Янкулов, който беше наш екскурзовод, за прекрасното им отношение и всеотдайността, както и за богатата информация, която ни предоставиха! След вълнуващите приятни впечатления дойде време за отпътуване към вкъщи, очаквайки следващите красиви места, които ни предстои да посетим.

РО - Смолян
Назад

Всички статии на Брой 12, 2023

***ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари
**РЕДАКЦИОННО
Пожелание
*ТВОРЧЕСТВО
Награда за таланта и начало на една традиция
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Смолян
Силистра
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
НАШИЯТ БРАЙЛ
Национален конкурс по бързо и правилно четене и правилно писане на брайл
НОВИНИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Бляскав финал с логично продължение
Летим по пътищата бели
Повече и по-качествен печат за незрящите хора в България
ОБЩЕСТВО
Защо вече не гласувам или за забравените и дискриминираните избиратели
ПРОЕКТИ
Проект за достъпността на уеб сайтовете на публичните институции
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Отчетно-изборно общо събрание на ФСХЗУ
Държавно отборно първенство по шахмат
Архив на изданието
1 2 3 4 5