Брой 01, 2024

Тема: ЮБИЛЕЙ

Четвърт век дамска вокална група "Росна китка" и сребърна значка за Даниела Асенова


Годината 2023 за дамската вокална група при ТО - Дряново беше знакова - "Росна китка" навърши 25 години на сцената, четвърт век в популяризиране и представяне пред българи и чужденци на фолклорното богатство на Родината.
На девети декември, в навечерието на най-светлите Рождественски празници и посрещането на Новата 2024 година, тържествено беше отбелязан двадесет и петият рожден ден на групата. На юбилейното събитие присъстваха съюзни членове и техните придружители, гости и приятели на дряновските славеи. Г-жа Диляна Джеджева – заместник-кмет по хуманитарните дейности на община Дряново поднесе поздравителен адрес от името на кмета г-н Трифон Панчев. Г-жа Мирослава Лилова - председател на Народно читалище "Развитие - 1869" поздрави рожденичките и им пожела нови творчески успехи.
Участничките, пременени в празнични носии, откриха първата част на тържествения концерт с емблематични песни от богатия си репертоар. Публиката посрещна с аплодисменти и бисове уникалните изпълнения на фолклорни и стари градски песни. Юбилейният празник продължи с поднесена баница с късмети. С "На многая лета" беше посрещната тортата с 25 свещички, подарък от управителния съвет на РО - Габрово. УС на ТО - Дряново подари юбилейни чаши на настоящи и бивши участнички в певческата група. С песента "Коледно хоро" рожденичките поздравиха всички присъстващи с пожелание за здраве, мирна и щастлива Нова година. Вдигната беше и наздравица. Тържеството продължи с импровизирана програма, музика и хора до късния следобед.
По предложение на председателя на УС на РО - Габрово на заседанието си на 20 декември 2023 г. Управителният съвет на ССБ удостои със сребърна значка на Съюза на слепите в България Даниела Недкова Асенова - ръководител на дамска вокална група "Росна китка" от ТО - Дряново при РО - Габрово. Мотивите - за значим принос и забележителни постижения в любителското художествено творчество на хората с нарушено зрение и по случай 25-годишнината от създаването на дамската вокална група.
Даниела Асенова е възпитаник на училището за деца с нарушено зрение в София. Висшето си образование е завършила в УНСС със специалност "Икономика и организация на труда". Живее със семейството си в ЖК "Успех" - Дряново. Има 24 години трудов стаж в производството и 3 години като оператор на телефонната централа на предприятието "Успех" в Дряново.
Даниела пое групата в труден момент и под зоркия поглед на зрящи и незрящи хейтъри се справи блестящо. Тази изумителна жена с крехката фигура на момиче притежава мощна сила на духа, диамантен, но уравновесен характер и умения на талантлив мениджър, който консолидира творческата енергия на групата. Даниела е не само художествен ръководител, корепетитор и проникновен интерпретатор на българския фолклор – тя е певица с изключително дарование, чист и мек глас, уникален в своята звучност и орнаментика.
Професионализмът и личният пример на Даниела са мотивацията и стимулът за хористките от групата. Всяка от тях има индивидуално излъчване и неповторима яркост. Всяка от певиците в състава притежава благороден тембър, ярък колорит, богатство и красота. Ето и част от отзивите: "Тези жени пеят като школувани певици, с такава лекота и естествен артистизъм, с толкова емоция и интелигентност, сякаш са прекарали живота си на сцена. Голяма част от репертоара групата изпълнява на три гласа. Точното интониране на мелодията, спазването на височинните отношения на тоновете създават перфектния музикален строй и усещането за ансамбъл. Те са перфектно спяти" – казва компетентното жури; "Те пеят като една" - казват удивените фенове и всички даряват дряновските моми с щедри аплодисменти.
По случай 20-годишния си юбилей групата за автентичен и обработен фолклор "Росна китка" е наградена с едно от най-високите отличия на Съюза на слепите в България - статуетката "HUMANITATIS CAUSA".
Високите оценки и признанието са заслужени на многобройните изяви във фестивали, конкурси, надпявания и събори под ръководството на Даниела Асенова и с усилията и таланта на дряновските певици. Ето част от тях:
- Републикански многожанров фестивал за хора с увреждания - Перник;
- Национален фестивал "Фолклорен извор" - село Царевец, Свищов;
- "Балканфолк" - Велико Търново;
- Български национален шампионат по фолклор "Еврофолк" (диплом и грамота за съществен принос при съхранението и развитието на българските традиционни изкуства);
- Фестивал за хора с увреждания "Светът е за всички" - Русе;
- "Песните на Аспарух Лешников" - Хасково (най-добро изпълнение на песен на Ари);
- Национален събор-надпяване с песните на Мита Стойчева "Авлига пее" - село Обединение;
- Общински фолклорен фестивал "От извора" - село Янтра;
- Събор-надпяване за деца и лица с увреждания "Андъка пее и играе" - село Кметовци;
- Празник на кратуната - село Гостилица (откритие на фестивала);
- Национален фестивал "Фолклорни пътеки" - парк "Незабравка", Габрово;
- Национален събор на пенсионерите "От дума на дума, от песен на песен" - Дряново;
- Музикален фестивал "Ветринци пее и играе";
- десетки участия в концерти, празници и тържества в Габрово и Региона.

Добринка ГАТЕВА

Назад

Всички статии на Брой 01, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Февруари
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Списък на записаните нови заглавия през 2023 година
Списък на възстановените заглавия през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Добрич
Велико Търново
Пловдив
ИНОВАЦИИ
Учени създадоха роботизирано куче-водач, което да помага на хора с увредено зрение
Как хора могат да "виждат" през ушите си
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
История на пенсиите в Европа
НАЦИОНАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Нови промени при използването на банкомати
ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2023 година
ОФТАЛМОЛОГИЯ
2023 – актуализации на изследвания за наследствени заболявания на ретината
Лек за слепота може да е първият продукт, произведен в космоса
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЮБИЛЕЙ
Четвърт век дамска вокална група "Росна китка" и сребърна значка за Даниела Асенова
Архив на изданието
1 2 3 4 5