Брой 01, 2024

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Сливен


Екскурзия до Велинград и Батак

По повод Международния ден на хората с увреждания - 3 декември, регионалната организация на ССБ в Сливен организира групово посещение на Велинград и град Батак в дните от 29 до 1 декември. Групата включваше 47 човека - съюзни членове и техни придружители, от териториалните организации в Сливен, Ямбол, Нова Загора, Елхово и Котел.
На 29 ноември сутринта потеглихме с автобус от Сливен. Подранилият тази година ноемврийски сняг леко ни притесни, но не ни отказа от намерението ни да стигнем до Родопа планина. За наш късмет времето бързо се затопли, поразтопи натрупалия се сняг, а пътят дотам беше чист и сух.
Пътуването ни до Велинград продължи повече от 4 часа, с две почивки, едната от които направихме в самия град край карстовия извор Клептуза. Разходихме се около езерото, имахме време да посетим и някои от заведенията за хранене наоколо. След разходката и обеда, около 14 часа, пристигнахме в хотела, където ни очакваха. Настанихме се и се отдадохме на почивка след пътуването.
На следващия ден - 30 ноември, сутринта се отправихме с автобуса към град Батак. В него първо посетихме църквата "Свето Успение Богородично". Имахме възможността да запалим свещи, да се помолим и да послушаме църковните песнопения на свещеника и църковния хор, които бяха част от църковната служба, посветена на деня на свети Андрей или както е популярен сред хората - Андреевден.
Следващото място, което посетихме, беше историческата църква, музей и костница "Света Неделя". Излязохме с притаен дъх от видяното там. Никога няма да забравим това, което видяхме, осъзнавайки ужаса, който се е случил на това място! След църквата "Света Неделя" дойде ред да посетим и музея на Батак. В него ни посрещна уредник, който ни изнесе беседа и ни запозна с миналото на град Батак - от създаването на града, през периода на османското владичество, подготовката и избухването на Априлското въстание, неговото потушаване, последвалото масово клане до след Освобождението. В музея предлагат информация за града, написана на брайлов шрифт за незрящи посетители.
След като изслушахме беседата и излязохме от музея, се разходихме по някои от централните улици на Батак, а след разходката се отправихме към язовир "Батак" и село Дорково, където посетихме друго интересно място - Плиоценския парк-музей. Тук е било открито най голямото находище от кости на животни от ерата на плиоцена на Балканския полуостров. Получихме информация за животински видове, обитавали тези земи преди три и половина милиона години. По намерените кости от древен мастодонт е направена възстановка на макет на този животински вид в размери близки до реалните за този представител на древната фауна. Впечатление прави факта, че в този период климатът по нашите земи е бил субтропичен, затова и животните, открити в палеонтологичното находище, сега не се срещат по нашите ширини. На 1 декември предиобед потеглихме обратно към Сливен. Тази екскурзия не би могла да се случи без дарените средства от спомоществователи, които поеха разходите ни за транспорт и на които сърдечно благодарим!

РО - СливенНазад

Всички статии на Брой 01, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Февруари
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Списък на записаните нови заглавия през 2023 година
Списък на възстановените заглавия през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Добрич
Велико Търново
Пловдив
ИНОВАЦИИ
Учени създадоха роботизирано куче-водач, което да помага на хора с увредено зрение
Как хора могат да "виждат" през ушите си
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
История на пенсиите в Европа
НАЦИОНАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Нови промени при използването на банкомати
ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2023 година
ОФТАЛМОЛОГИЯ
2023 – актуализации на изследвания за наследствени заболявания на ретината
Лек за слепота може да е първият продукт, произведен в космоса
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЮБИЛЕЙ
Четвърт век дамска вокална група "Росна китка" и сребърна значка за Даниела Асенова
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6