Брой 01, 2024

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Спорт и благотворителност

С това мото бяха свързани дейностите на териториалната организация на слепите в град Велико Търново през месец ноември на изминалата 2023 година.

ТУРНИР ПО ТАБЛАНа 11 ноември 2023 г. във Велико Търново в Клуба на пенсионера и инвалида в квартал "Бузлуджа" се проведе регионален турнир по спортна табла за хора с увредено зрение, в който участваха териториалните организации на слепите от Велико Търново, Горна Оряховица, Дряново и Свищов.
Състезанието се състоя в две категории - отборно и индивидуално.
Резултатите от отборното класиране:
1-во място - ТО - Велико Търново;
2-ро място - ТО - Свищов;
3-то място - ТО - Горна Оряховица;
4-то място - ТО - Дряново.
Почетните места на победителите в индивидуалното класиране бяха разпределени както следва:
1-во място - Иван Ангелов - ТО - Велико Търново;
2-ро място - Цветелин Десев - ТО - Дряново;
3-то място - Ненчо Обретенов - ТО - Велико Търново.

ДОБРОТА И ЧОВЕЧНОСТ

На 13 ноември 2023 г. почетохме Международния ден на слепите и Световния ден на добротата.
За поредна година УС на ТО на ССБ за Община Велико Търново, представляван от председателя Ненчо Обретенов и сътрудника на организацията Теодора Обретенова, посети съюзни членове в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост - село Церова кория и ги зарадва с приготвени за тях пакети с хранителни продукти, захарни изделия и плодове.
По повод двата празника сътрудничката на организацията поздрави всички и благодари на целия екип от комплекса за доброто отношение и грижите, които полагат за хората с нарушено зрение и с ментални затруднения.
С много любов, вълнение и от сърце домуващите поздравиха гостите си с подготвени и прекрасно изпълнени от тях песни и стихове.
ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

На 21 ноември 2023 г. членове на организацията за хора с увредено зрение в духовната и културна столица на България чествахме светлия православен празник Въведение Богородично - деня, в който светите Йоаким и Анна са завели тригодишната си дъщеря Мария в храма в Йерусалим и са я предали на служещия в Божията обител свещеник да я отгледа и възпита според юдейската вяра за служение на Бог. Това е израз на благодарността на родителите към Господ - понеже до късна възраст не са имали рожба, да посветят в служене Нему измоленото от Него дете! Когато навършва пълнолетие, Мария зачева по чудодеен начин Божия син, въплътил се в мъжко тяло, изкупителя на човешките грехове Иисус Христос. От деня на въвеждането на Мария в църковния храм тази дата се чества като Ден на християнското семейство, а традицията повелява отдаването на благодарност за родените в семействата деца с Божия помощ и благословия.
Като добродетелни християни ние, хората от териториалната общинска организация на слепите във Велико Търново, почетохме празника с посещение на катедралният храм "Рождество Богородично" и присъствахме на празничната литургия.
След това в театралния салон на намиращото се наблизо Народно читалище "Надежда" посетихме организираната за нас съвместно от Лайънс клуб "Велико Търново - Арбанаси" и читалищното ръководство празнична програма, посветена на християнското семейство.
Официалната част започна с приветствие от администрацията на читалището и от неговия председател - архитект Донка Колева към хората с увредено зрение, прочетено от г-жа Велчева. През 2023 г. Народно читалище "Надежда" за шеста поредна година ни предоставя своята база за провеждане на празничното честване.
Виолета Чалъмова - президент на Лайънс клуб "Велико Търново - Арбанаси", от името на партньорската ни организация също поднесе приветствие и пожелания към гостите от организацията на слепите.
Групата за стари градски песни "Наслада" с художествен ръководител доцент Марияна Дамянова към Клуба на пенсионера и инвалида "Втора младост" във Велико Търново ни подари празничен концерт. Бяха изпълнени песните "Букет прекрасен получих", "Красива жена", "Циганска одисея" и "Многая лета".
Като духовен подарък за незрящите от читалище "Надежда" стихотворение от поетичното творчество на Николай Димов прочете Петя Петрова.
След музикално-поетичните изпълнения водещата г-жа Велчева закри празничната културна програма и благодари на присъстващите за проявения интерес и радушното отношение.
Официалната част в честването на Деня на християнското семейство приключи, но във фоайето на театъра към читалище "Надежда" последва благотворителна среща на териториалната организация на слепите във Велико Търново с партньорската организация Лайънс клуб "Велико Търново - Арбанаси".
Срещата започна с приветствие от представител на социалните ни партньори. Вече 25 години нашите благодетели се грижат социално слабите сред незрящите да имат с какво да посрещнат Деня на християнското семейство.
Благодарност за подкрепата от името на ТО на ССБ за община Велико Търново изказа Теодора Обретенова - сътрудник в териториалната ни организация.
Срещата приключи с даряване на индивидуален пакет с продукти на всеки за празничната трапеза, за да могат хората с увредено зрение от търновската организация да отбележат подобаващо святата дата.

СЪПРИКОСНОВЕНИЕ С МУЗИКАЛНО-ПЕСЕННОТО ИЗКУСТВО

Вечерта на 21 ноември 2023 г. по покана на Лайънс клуб "Велико Търново - Янтар", Лео клуб "Велико Търново - Янтар" и танцова школа "Рали" при Военния клуб в старопрестолния град хора от териториалните организации на слепите във Велико Търново и Горна Оряховица посетихме ежегодния Есенен благотворителен концерт "От децата за децата на Велико Търново" в драматично-музикалния театър "Константин Кисимов”. Събитието беше организирано от трите споменати организации за набиране на средства от дарения за лазерен скенер за нуждите на Очното отделение в Областната болница "Д-р Стефан Черкезов" и за лечението на Ася Морецова.
Програмата беше открита с "Джиновски танц", изпълнен от детско-юношески танцов ансамбъл "Търновче" при Военен клуб - Велико Търново с художествени ръководители Анелия Вачева и Яна Пенчева.
В празничния спектакъл участваха също вокална група "Китчица" с песента "Празник", танцова школа "Рали" с ръководители Ралица Николова и Милена Минева, Александър Момински от средно училище "Емилиян Станев" с педагог Стела Дойкова, Антония Векенбехер - млада пианистка от училище "Емилиян Станев" с ръководител Мануела Халваджиева, вокална група "Мюзик саунд" при Народно читалище "Напредък" в Горна Оряховица с вокален педагог Стела Дойкова, квартет Анна Пеева, Мария-Магдалена Желязкова, Невена Станчева и Мирослава Пенкова - ученички в средно училище "Емилиян Станев" с ръководител Милена Николова, който изсвири на флейта "Вълшебният стрелец" и "Есен" от "Годишните времена" на Антонио Вивалди, Ваяна Николова от средно училище "Емилиян Станев", която изпълни пиеси за цигулка с акомпанимент от Снежина Врангова, и Кристина Енчева - възпитаничка на вокалния педагог Стела Дойкова.

След приключването на концертната програма Розалина Панова - президент на Лайънс клуб "Велико Търново - Янтар", организатор на събитието, изрази благодарност към изпълнители и зрители и връчи благодарствени адреси на всички участници в благотворителния концерт - общо 104 деца на различна възраст.

Пенчо ВАСИЛЕВ


Назад

Всички статии на Брой 01, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Февруари
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Списък на записаните нови заглавия през 2023 година
Списък на възстановените заглавия през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Добрич
Велико Търново
Пловдив
ИНОВАЦИИ
Учени създадоха роботизирано куче-водач, което да помага на хора с увредено зрение
Как хора могат да "виждат" през ушите си
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
История на пенсиите в Европа
НАЦИОНАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Нови промени при използването на банкомати
ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2023 година
ОФТАЛМОЛОГИЯ
2023 – актуализации на изследвания за наследствени заболявания на ретината
Лек за слепота може да е първият продукт, произведен в космоса
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЮБИЛЕЙ
Четвърт век дамска вокална група "Росна китка" и сребърна значка за Даниела Асенова
Архив на изданието
1 2 3 4 5