Брой 01, 2024

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Спортен живот

На Международния ден на хората с увреждания се посветиха големи спортни събития в Града на тепетата. В края на ноември и началото на декември 2023 г. хотел "Интелкооп" в Пловдив отново приюти желаещите да изявят своя спортен дух за победа и да покажат своето майсторство.
На 29 и 30 ноември 52-ма представители на 13 клуба от федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" се включиха в държавното отборно първенство по шахмат, финансово обезпечено основно от федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и от Съюза на слепите в България. Да премерят сили се събраха освен двата пловдивски отбора – СКЛУ "Изгрев" и ОСКСГ "Марица", три отбора от София – на старите клубове "Витоша" и "Пираните" и новия "Болид", както и отборите на спортните клубове от Шумен – "Светлина", от Благоевград – "Пирин спорт 2013", от Перник – "Кракра", от Варна – "Успех", от Кюстендил – "Пауталия спорт 2005", от Ямбол – "Ямбол21", от Дряново – "Успех" и от Русе – "Дунав".
Състезанието беше открито в 14 ч. на 29 ноември. Участниците бяха поздравени от новия зам.-кмет, отговарящ за спорта, младежките дейности и социалната политика, Николай Бухалов – двукратен олимпийски шампион на кану.
"Радвам се, че този турнир ви дава възможност за изява, вдъхновение и активен начин на живот. Целта ни е да подкрепяме спорта и да създаваме все по-благоприятни условия за развитието му. Успехът е важен, така че пожелавам най-добрите да победят", заяви Бухалов и благодари на организаторите за приноса им в популяризирането на шахмата и от името на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Своите поздравления отправи и Веселина Ботева - директор на дирекция "Социална политика" към община Пловдив. Председателката на клуба домакин СКЛУ "Изгрев" Хасмик Варданян даде думата на главния съдия на състезанието за разяснения по регламента и за теглене на жребия. Турнирът трябваше да протече в 5 кръга – 2 на 29-и и 3 на 30-и ноември.
След оспорвани срещи под вещото и обективно ръководство на съдиите Гинчо Гочев и Ивайло Кирилов - млади и сърцати момчета, обезпечили спокойна и благоприятна обстановка за протичане на турнира, първите три места в класирането заеха отборите на "Успех" - Варна, СКЛУ "Изгрев" - Пловдив и "Пауталия спорт 2005" - Кюстендил. Наградите бяха връчени на 30 ноември от Иван Янев – председател на ФСХЗУ, от Васил Долапчиев – председател на ССБ и от Теодора Николаева – управител на хотел "Интелкооп", на която бе изказана специална благодарност и й бе поднесен подарък от клуба-организатор за дългогодишното ползотворно сътрудничество и любезно домакинство. Поздравления към наградените и всички участници отправи и председателят на пловдивската РО на ССБ Красимир Касабов.
На втори декември от 10 ч., отново с участието на зам.-кмета Николай Бухалов и управителката на "Интелкооп" Теодора Николаева, бе открито традиционното състезание по канадска борба "Воля за победа". Организатор на събитието беше спортен клуб по канадска борба "Изгрев 2019" - Пловдив с председател Ася Бурова. То бе финансирано с част от субсидията от община Пловдив, както и с помощ от пловдивската регионална организация на слепите и от фирма "Машинхед" ЕООД, представлявана от Валентин Димитров. От тридесетината състезатели основната част бяха от 4 спортни клуба към Българската федерация по канадска борба – "Изгрев 2019" - Пловдив, "Родопи" - Кърджали, "Хищник" - Добрич и "Армспорт" - Варна, които реално си разделиха призовите места. Най-много - 4 първи места, завоюваха от клуб "Родопи" - Кърджали – Маргарита Дабева за лява ръка и Емилия Стоянова за дясна ръка (жени) над 70 кг и Боян Касабов за лява и за дясна ръка (мъже) до 80 килограма. Три първи места спечелиха от "Изгрев 2019" - Пловдив – Ася Бурова за лява ръка и Емка Танова за дясна ръка (жени) до 70 кг и Кирчо Родопски за лява ръка (мъже) над 80 кг – и тримата са нееднократни участници на европейски и световни първенства. Призът за дясна ръка мъже над 80 кг получи Мустафа Мехмедалиев от клуб "Хищник" - Добрич. Най-много медали – 11, завоюваха от "Изгрев 2019" - Пловдив. Наградите бяха връчени от управителя на хотел "Интелкооп" Теодора Николаева, която на раздяла пожела на участниците в турнира много здраве, хубави празници и нови спортни срещи.

Георги ГЕНОВ
Назад

Всички статии на Брой 01, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Февруари
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Списък на записаните нови заглавия през 2023 година
Списък на възстановените заглавия през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Добрич
Велико Търново
Пловдив
ИНОВАЦИИ
Учени създадоха роботизирано куче-водач, което да помага на хора с увредено зрение
Как хора могат да "виждат" през ушите си
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
История на пенсиите в Европа
НАЦИОНАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Нови промени при използването на банкомати
ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2023 година
ОФТАЛМОЛОГИЯ
2023 – актуализации на изследвания за наследствени заболявания на ретината
Лек за слепота може да е първият продукт, произведен в космоса
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЮБИЛЕЙ
Четвърт век дамска вокална група "Росна китка" и сребърна значка за Даниела Асенова
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6