Брой 01, 2024

Тема: НАЦИОНАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Нови промени при използването на банкомати


Всички терминали за самообслужване като банкомати и устройства за плащане на паркинг ще започнат да ни говорят. Това предвижда нов закон за изискванията за достъпност на продукти и услуги, публикуван за обществено обсъждане.

Той се отнася за потребителски компютърни хардуерни системи, терминали на самообслужване, автомати за продажба на билети или за регистрация на пътници, интерактивни терминали на самообслужване, предоставящи информация и предназначени за предоставяне на услуги, електронни четци и други.

Изисквания
В документа е записано, че терминалите на самообслужване, които все повече навлизат в ежедневието ни, като касите в магазините за хранителни стоки осигуряват технология за преминаване от текст към реч.
Такова изискване е заложено и за електронните четци. Освен това трябва да имат изход за индивидуални слушалки. При наличие на определено време, за което трябва да се извърши операцията, предупреждават ползвателя чрез повече от един сетивен канал, а също и е необходимо да дават възможност за удължаване на времето за реакция.
Устройствата трябва да разполагат с подходящ контраст и различими при докосване клавиши и бутони за управление, както и да имат възможност за ефективно безжично свързване със слухови технологии. В проекта е разписано, че новите изисквания влизат в сила от 28 юни 2025 година.
Терминалите на самообслужване, които са законно използвани от доставчиците на услуги преди 28 юни 2025 г., могат да продължат да се използват, но не по-дълго от 20 години след пускането им в употреба.

Спешни повиквания
С новия закон се правят промени и в този за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, пише "Телеграф".
Според тях хората със слухови или говорни увреждания се обслужват от най-подходящия център за обслужване на спешните повиквания чрез същите комуникационни средства, с които е получено повикването, а именно чрез синхронизиран глас и текст или когато се предоставя видео - глас, текст и видео. Промените влизат в сила от 1 януари 2027 година.

Източник - Plovdiv24.bg


Назад

Всички статии на Брой 01, 2024

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Февруари
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Списък на записаните нови заглавия през 2023 година
Списък на възстановените заглавия през 2023 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Добрич
Велико Търново
Пловдив
ИНОВАЦИИ
Учени създадоха роботизирано куче-водач, което да помага на хора с увредено зрение
Как хора могат да "виждат" през ушите си
ЛИЧЕН ОПИТ
Какво е да си незрящ журналист
ЛЮБОПИТНО
История на пенсиите в Европа
НАЦИОНАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Нови промени при използването на банкомати
ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2023 година
ОФТАЛМОЛОГИЯ
2023 – актуализации на изследвания за наследствени заболявания на ретината
Лек за слепота може да е първият продукт, произведен в космоса
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ЮБИЛЕЙ
Четвърт век дамска вокална група "Росна китка" и сребърна значка за Даниела Асенова
Архив на изданието
1 2 3 4 5